150 MİLYONU HEDİYE ETTİK

Güncelleme Tarihi:

150 MİLYONU HEDİYE ETTİK
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2022 09:36

Neredeyse dünyanın bütün tatil bölgelerinde turizm destinasyonlarına destek vermek adına ‘konaklama vergisi’ alınıyor. Biz bu konuyu tartışmadık bile.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın güncel nüfusu 2 milyon 619 bin 832 olarak açıklandı. Pandemi başlangıcı olan 2020 yılına göre 71 bin 525 kişi ve yüzde 3 yakın bir artış söz konusu.
*
Antalya yaz döneminde, nüfusunun en az 5 misli yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Yılda Avrupa’nın birçok ülke nüfusundan daha çok insan gelip geçiyor Antalya’dan.
*
Çöplerinden kanalizasyona, yollarından ziyaret yerlerinin bakımına kadar, birçok hizmetin götürülmesi bu yoğunlukta elbette zorlaşıyor. Bu aslında dünyadaki bütün tatil bölgelerinin kaderi.
*
Bu yüzden son yıllarda turizm destinasyonlarına destek vermek adına ek gelir sağlayacak bir kaynak ‘şehir vergisi’, ‘konaklama vergisi’ ‘Ekolojik vergi’, ‘yatak vergisi’, ‘Resort vergisi’ gibi adlarla neredeyse dünyanın bütün tatil bölgelerinde uygulanmaya başladı.
*
Bu, kısaca o bölgede konaklayacak yetişkin bir turistin her bir geceleme için o şehrin yerel yönetimi ve veya devletine verilmek üzere otel resepsiyonuna ödediği cüzi bir miktar paradır.
*
Bu ücreti konaklayan öder ve bu meblağ vergi olarak o şehre, bölgeye daha iyi, daha kaliteli ve uzun soluklu bir yaşam kurulmasına katkı sağlaması için kaynak olarak aktarılır.
*
Neredeyse dünyadaki bütün turizm ülkeleri bunu uyguluyor ve turist artık bunu anlayabilecek olgunluğa erişmiş durumda. Zira kendi ülkesinde de bir otelde konakladığında da ödemek zorunda. Mesela bir Hamburglu, kendi ülkesindeki Berlin’e gidip bir otelde kalınca da geceleme vergisi ödüyor.

TARTIŞAMADIK BİLE

Haberin Devamı

Biz bu konuyu pek enikonu tartışmadık. Bir ara gündeme aldık, ardından pandemi nedeniyle uygulamadan kaldırdık.
*
Sanırım hâlâ turistin tepkisinden, bunun zaten zorluklar içinde ilerleyen sektöre bir darbe vuracağı endişesinden, toplayacağımız paranın kullanımında sorunlar yaşayabileceğimizden dolayı konuya pek değinmemeye, pek kurcalamamaya özen gösterdik.
*
Oysa durum öyle dert edilecek gibi değil. Dünyadaki örnekleri inceleyince endişeleriniz uçup gidiyor, bunu çok net görebiliyorsunuz.
*
Zira Türkiye’ye turist olarak gelen neredeyse bütün turistlerin ülkelerinde çeşitli adlar altında Turizme destek vergisi alınıyor. Bütün dünya buna aşina. Turist de…
*
Zaten eğer vergi yüzünden turist bir ülkeye gitmeyecek olsaydı mesela İspanya bomboş kalırdı.
*
Örneğin vergileri geçen sene yüzde 100 artıran Mayorko’da iki çocuklu bir aile 10 günlük bir tatil için 92 Euro konaklama vergisi ödemek zorunda. (Çocuklar muaf). Mayorka’da 2017 yılında 65 milyon Euro geceleme vergisi toplandı. Bu para ile turizm ve tarıma yönelik 62 proje hayata geçirildi.
*
İspanya’da ‘Ecotasa’ adı verilen geceleme vergisi otelin kategorisine göre, her bir geceleme için kişibaşı 2,5-4 Euro arasında değişiyor. Hatta hiç gecelemeyen Kruz gemilerinin misafirleri bile İspanya topraklarına ayak bastığı anda kişi başı 2 Euro ödemek zorundalar.
*
İspanya adalarında pandemi öncesinde durum daha da farklı idi. Mayorka 90 milyon Euro, Ibıza 18 milyon Euro, Menorca 10 milyon Euro, Formentera 1,6 milyon olmak üzere sadece adalardan 123 milyon Euro geceleme vergisi toplandı.
*
Dünyanın en çok turist alan ülkesi Fransa’da geceleme vergisi 100 yıldır mevcut. Otelin kategorisine göre her bir geceleme için kişi başı 0,50 cent ile 3 Euro arasında konaklama vergisi ödenmesi gerekiyor.
*
Türk turistlerinin gözdesi Prag (Çekya) misafirlerinden 0,5 cent geceleme vergisi alıyor.
Turist gelmemesinden yakınan Fas bile 1 Euro geceleme vergisi alıyor.

Haberin Devamı

‘Hadi biraz uzaklara gidelim, belki orada vergiden yırtarız’ diyecek olursanız, yanılırsınız;
Japonlar 2012 yılından beri ‘Sayonara Tax’ diyerek ülke çıkışında 9,23 dolar vergi alıyorlar.

NEREDE YOK?

Biraz da hangi ülkelerde geceleme vergisi yok diye araştırdım: Neredeyse sadece Türkiye’de, Kuzey Kıbrıs’ta ve turist gitmeyen ülkelerde yok…
*
Antalya’ya geçen sene 9 milyon turist geldi ve hemen hemen hepsi otellerde konakladı. Gelenlerin 1/3 çocuk olduğu için vergi ödemesini talep edeceğimiz 6 milyon turistimiz ve 150 milyon Euro olarak toplayabileceğimiz vergi geliri vardı, bunu turistlere hediye ettik. Peki neden çekiniyoruz?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!