Zam yapmayacağını açıklayan Halk Ekmek esnaftan insaf istedi

Güncelleme Tarihi:

Zam yapmayacağını açıklayan Halk Ekmek esnaftan insaf istedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2010 00:00

Endüstriyel Fırıncılar Birliği(EFB) çatısı altında Ankara, İstanbul ve Bursa halk ekmek müdürleri Ankara’da toplandı. Toplantıda alınan karara göre halk ekmeğe zam yapılmaması kararı çıktı. EFB Başkanı Ali İlkbahar, “Buğdayın 35 kuruşa köylüden alınıp 70-80 kuruşa satılması insaf meselesi, esnafın insaflı davranması lazım. Ekmek fiyatı ile oynanmamalı” dedi.

Haberin Devamı

ENDÜSTRİYEL Fırıncılar Birliği(EFB) çatısı altında Ankara, İstanbul ve Bursa halk ekmek müdürleri Ankara’da toplandı. Toplantıda alınan karara göre halk ekmeğe zam yapılmaması kararı çıktı.
EFB Yönetim Kurulu Başkanı Ali İlkbahar, İstanbul Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, ve Bursa Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdür katıldı. Toplantıda, Ekmeğe zam yapalmaması, ekmeğin naylon poşete girmemesi yönünde karar alındı. Yönetim Kurulu Başkanı ve Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, buğdaydaki fiyat artışının geçici bir durum olduğunu belirterek, maliyeti etkileyen büyük bir unsur olmadığı için, kısa dönemde ekmek fiyatlarında bir artış öngörmediklerini söyledi.
İlkbahar, EFB tarafından çıkarılmaya başlanan Endüstriyel Fırıncılar Dergisi’nin tanıtımı amacıyla düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de kayıt dışı üretim de dikkate alındığında 20-25 milyon ton buğday üretimi yapıldığını, bunun da Türkiye’nin üretimini karşılayacak düzeyde olduğuna söyledi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı’nın “Bayramdan sonra ekmek fiyatlarının yeniden değerlendirileceğini” açıklamasının ardından İlkbahar şunları söyledi:
Esnaf insaflı olmalı
“Türkiye’de yeterli buğday üretimi var. Ama buğday köylünün elinden çıktıktan sonra fiyatlarda suni bir artış oldu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ithalatı gündeme getirmesinden sonra ise fiyatlarda 50 kuruşluk düşme kaydedildi. Elimizde çok güzel buğday var. Un almak için 15 gün önce yaptığımız ihalede bir çuval unun fiyatı 40 lira iken şimdi 37 liraya indi. Önümüzdeki günlerde 34-35 liraya düşmesini bekliyoruz. Fiyat artışları geçici. Maliyetleri etkileyen önemli bir artış olmadığı için yakın dönemde ekmek fiyatlarında bir artış öngörmüyoruz. Buğdayın 35 kuruşa köylüden alınıp 70-80 kuruşa satılması insaf meselesi, esnafın insaflı davranması lazım. Ekmek fiyatı ile oynanmamalı.”

Haberin Devamı

Naylon poşetler uygun değil

Ekmeğin poşetlenerek satılması konusundaki görüşlere değinen İlkbahar, Türkiye’de üretilen poşetlerin yüzde 70’i geri dönüşüm poşeti olduğunu hatırlatarak” Bu poşetlerin gıda ambalajında ve taşınmasında kullanılmaması gerekir. Koyu renkli olan bu poşetlere değil gıda koymak, dokunduğunuzda bile elinizi yıkamanız lazım. Böylesi bir poşetlemeye karşıyız. Günde 110 milyon ekmek üretiliyor. Üretilen bütün ekmekler poşetlense, üretilen poşet ancak 3 ay yeter. İthalat yapmak gerekir. Ayrıca günde 110 milyon ekmekten çıkacak poşet, çevre kirliliğine neden olur. bu nedenle naylon ambalaja karşıyız. Kağıt poşet daha uygun olabilir. Ama bunun için de zaman lazım.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!