Yüzü hiç gülmedi

Güncelleme Tarihi:

Yüzü hiç gülmedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2017 01:00

5.5 yaşındaki Batın Kayra’nın yüzü, dünyaya gözleri açtığı günden bu yana hiç gülmedi. Hayatı hastanelerde geçen minik Batın, son 2 yıldır da karaciğer ve böbrek nakli için sırada bekliyor.

Haberin Devamı

Mamak’ta yaşayan Kudret-Pınar Ongun çiftinin 5.5 yaşındaki çocukları Batın Kayra, karaciğer ve böbrek yetmezliği nedeniyle nakil bekliyor.  Anne karnındaki 5’inci ayında böbrek hastalığı tanısı konulan ve 7 aylık dünyaya gelen minik Batın’ın yeniden sağlığına kavuşması için gerekli olan nakillerin ‘prosedürler’ nedeniyle geciktiğini anlatan anne Pınar Ongun, “Çocuğum 2 yıldır karaciğer nakli sırasında bekliyor. Doktorları, nakil olmazsa çocuğumun yaşama şansının olmadığını söylüyor” dedi. Oturdukları daireye 530 lira kira veren, Kudret Ongun’un asgari ücretli maaşıyla geçinmeye çalışan aile, bir yandan da Batın Kayra’nın aylık 160 TL tutarındaki özel diyet mamalarına para yetiştirmeye çalışıyor. Kayra’nın 5.5 yaşında olmasına rağmen bez kullanmak zorunda olduğunu, eczanelerden ilaçlarını aldıklarını, kontrol için her gün üniversite hastanesine gittiklerini belirten Ongun çifti, nakil sürecinin hızlanması için Sağlık Bakanlığı yetkililerinden yardım istedi. Çaresiz anne ve baba, şunları söyledi: 

Haberin Devamı

BİRÇOK GÖNÜLLÜ VAR

“Organ nakli için birçok gönüllü var. Maddi çıkar olmadan böbrek ve karaciğer vermek istiyorlar. Ancak Sağlık Bakanlığı bunu yokuşa sürüyor. Bakanlığın prosedürlerini yerine getiremedikleri için organ nakli yapılamıyor. Bağış olayı neden bu kadar zor. Reşit, anne ve babasının imzası olan herkes bence organ bağışı yapabilmeli.

Yüzü hiç gülmedi

UZUN ZAMAN ALIYOR

Yurt dışında anne ve babalarına sorulmadan hayatını kaybetmiş kişinin organları hemen alınıyor. Ancak Türkiye’de bu şekilde değil. Prosedürleri yerine getirmek çok zor ve uzun zaman alıyor. Donör vermek isteyenler, yatalak anne ve babasını nasıl hastaneye getireceklerini belirtiyorlar. Sağlık Bakanlığı’ndan nakil için organ vermek isteyenlere prosedürlerin basitleştirilmesini istiyoruz.”

5.5 YILLIK HAYATI HASTANELERDE GEÇTİ

Batın Kayra.... Anne karnındaki 5’inci ayında böbrek hastalığı tanısı konuldu ve 7 aylıkken Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya geldi. Dünyaya gözlerini açtığı ilk 2.5 ay yoğun bakımda, solunum makinasına bağlı kaldı. Taburcu olduğunda bu kez böbrek yetmezliği nedeniyle Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne götürüldü ve hemen yatışa alındı. Kan değeri kötü ve karnında asit vardı. 4 ay boyunca normal serviste yattı. Ardından karaciğer nakli olması için Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne yönlendirildi. Yeniden yoğun bakıma alınan Kayra’nın solunum yetmezliği nedeniyle kalbi durdu, cihaza bağlandı. Bir defa Sağlık Bakanlığı’nın kadavra bekleyenler listesinde sırası geldi ancak enfeksiyonlu ve ateşli olması nedeniyle nakil yapılamadı. Kayra, son iki yıldır da Başkent Hastanesi’nde karaciğer nakil için sırada bekliyor.

Haberin Devamı

Yüzü hiç gülmedi

Minik Kayra sürekli varis kanaması geçiriyor. Anne Pınar Ongun, “‘Kadavradan sıra ne zaman gelecek’ diye beklerken çocuğumu kaybetmek istemiyorum” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!