Yeşil dönüşümün yol haritası İklim Zirvesi’nde çizilecek

Güncelleme Tarihi:

Yeşil dönüşümün yol haritası İklim Zirvesi’nde çizilecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2022 22:35

Ankara, iklim değişikliği ve yeşil dönüşümün A’dan Z’ye ele alınacağı Eko İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. 30 Mart’ta başlayacak zirvenin koordinatörü AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Sadece Ankara için değil daha yeşil bir dünya için ilkler yaşanacak” dedi.

Haberin Devamı

Başkent Ankara, yeşil dönüşüm konusunda farkındalık oluşturacak ve iklim değişikliği ile mücadele konusuna ışık tutacak önemli bir zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. ‘Ekonomi ve İklim Değişikliği (Eko İklim) Zirvesi ile İklim Değişikliği Fuarı’, 30-31 Mart tarihleri arasında ATO Congresium ev sahipliğinde kapılarını açacak. Ankara Ticaret Odası’nın öncülüğündeki zirve, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ankara Sanayi Odası gibi kuruluşların paydaşlığında ve Ankara Kent Konseyi’nin (AKK) koordinesinde gerçekleşecek.

Yeşil dönüşümün yol haritası İklim Zirvesi’nde çizilecek


Zirve, uluslararası kriterlere uygun iklim dostu bir ekonominin nasıl oluşturulacağına dair farklı sektörlerden temsilcilerin görüş alışverişinde bulunmasını sağlayacak ve sanayici ile tüccarın yeşil bir ekonomi için neler yapması gerektiğini tartışmaya açacak. 4 bin metrekare alanda 12 bin ziyaretçinin beklendiği zirvede 35 oturumda 240 konuşmacı fikirlerini paylaşacak. Eko İklim Zirvesi Koordinatörü AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, amaçlarının, “İklim değişikliği ile mücadele ve ekonomiye etkisinin en aza indirilmesi için ortak akıl oluşturmak” olduğunu söyledi. “Sadece Ankara için değil daha yeşil bir dünya için ilkler yaşanacak” diyerek davet çağrısı yapan Yılmaz, şöyle devam etti:

Yeşil dönüşümün yol haritası İklim Zirvesi’nde çizilecek


DÜNYANIN İLK EKO İKLİM FUARI

“Eko İklim Zirvesi’ni ve dünyanın ilk Eko İklim Fuarı’nı, ulusal bir farkındalık oluşturmak amacıyla tasarladık. Bugün dünyamız, bölgesel çatışmaların yanı sıra ‘iklim değişikliği’ gibi küresel bir sorunla boğuşmaktadır. Ülke, millet, din, dil, ırk, renk ayrımı yapmayan bu sorun, faturayı 8 milyarlık insanlık ailesinin tamamına kesmektedir. ‘Sen çok kirlettin, ben az kirlettim’ sözlerinin önemini yitirdiği bir çağı yaşıyoruz. Ya üretim ve tüketim alışkanlıklarımızı devam ettirerek dünyanın sonunu hazırlayacak ya da ‘yeşil dönüşüm’ ve ‘döngüsel ekonomi’ dönemini başlatacağız.

YEŞİL İSTİHDAMIN BAŞKENTİ OLSUN

Büyük Atatürk’ün başkent ilan ettiği, çağdaş Türkiye’nin en büyük atılımlarını gerçekleştirdiği Ankara’mız; kültür, sanat, edebiyat, üretim ve turizmin yanı sıra ‘yeşil istihdamın’ da başkenti olsun istedik. Sanayi devrimini kaçıran ülkemizin aynı hataya bir daha düşmemesi için önemli bir adım atmaya karar verdik. Çevre farkındalığı yüzde 95 olan gençleri, dinamik nüfusu ve stratejik konumuyla Türkiye’mizi, ‘yeşil dönüşümde dünyanın öncüsü’ yapmak istedik. Sadece Ankara için değil dünya için ilklerin yaşanacağı bir zirve olacak.”

Yeşil dönüşümün yol haritası İklim Zirvesi’nde çizilecek


BAKANLAR-ELÇİLER-DEVLET BAŞKANLARI

Eko İklim Zirvesi’ne devlet başkanları, bakanlar, belediye başkanları, büyükelçiler ve sanatçılar da katılacak. 30 Mart saat 10.00’da ATO Başkanı Gürsel Baran’ın konuşmasıyla başlayacak zirveye; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kolombiya Devlet eski Başkanı Andres Pastrana, Nepal eski Başbakanı Madhav Kumar Nepal, Kanada eski Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Sheila Copps, Ankara Valisi Vasip Şahin, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve Fransa Cumhuriyeti Büyükelçisi Herve Magro, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir gibi isimler katılacak.

Yeşil dönüşümün yol haritası İklim Zirvesi’nde çizilecek


BEREN SAAT-KENAN DOĞULU ÇİFTİNE İKLİM ELÇİSİ ÖDÜLÜ

Zirvede iklim krizi farkındalığı ile dikkat çeken Beren Saat-Kenan Doğulu çiftine ‘İklim Elçisi Ödülü’ verilecek. Galatasaray’ın eski futbolcusu Cevad Prekazi de ‘Spor İklimi’ni anlatacak. Düzenlenecek etkinliklerde ünlü şarkıcılar da Ankaralılarla buluşacak.

Yeşil dönüşümün yol haritası İklim Zirvesi’nde çizilecek


Gençlik ve Spor Bakanlığı Meydanı’nda gerçekleşecek konserlerde; Ayna grubu, Selçuk Balcı, Bahadır Tatlıöz ve Dolapdere Big Gang sevilen şarkılarını seslendirecek.

Yeşil dönüşümün yol haritası İklim Zirvesi’nde çizilecek


Sergiler ve defilelerin yanı sıra sevilen sanatçılar, Erkan Petekkaya, Müfit Can Saçıntı, Arzu Balkan’da deneyimlerini paylaşacak. Programın kapanışında ise Antakya Medeniyetler Korosu sahnede olacak. Ayrıca sertifikalı eğitim programları ve atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

Yeşil dönüşümün yol haritası İklim Zirvesi’nde çizilecek


ÇEVRE DOSTU TOGG GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Türkiye’nin yerli ve milli otomobili TOGG, uluslararası tanıtımının yapıldığı Amerika’nın ardından ülkemizde ilk kez zirvede görücüye çıkacak. Karbon üretmeyen çevre dostu TOGG, açılan özel stantta görülebilecek. Kablo dahil herhangi bir elektronik atık teslim edilerek de girilebilecek fuarda katılımcılar ‘pedal çevir enerjiye katıl’ organizasyonu ile stand aydınlatıp, cep telefonlarını şarj edebilecek.

Yeşil dönüşümün yol haritası İklim Zirvesi’nde çizilecek


Yeşil dönüşümün yol haritası İklim Zirvesi’nde çizilecek
KÂĞIT TOPLAYICILARI TECRÜBELERİNİ AKTARACAK

Haberin Devamı

Döngüsel ekonomi ve atık yönetiminin de ele alınacağı zirve kapsamında, Ankara sokaklarında kağıt toplayarak, milli servetin dönüştürülmesine katkıda bulunarak geçimini sağlayan kağıt toplayıcıları da tecrübelerini aktaracak. 31 Mart Perşembe günü Hürriyet Gazetesi Ankara Muhabiri Murat Yılmaz ile Sokak Atık Toplayıcılar Derneği Başkanı Recep Karaman Dünya Salonu’nda ‘Geri Dönüşümde Sokak Toplayıcılarının Rolü’ konulu bir oturum gerçekleştirecek.

BAKMADAN GEÇME!