Yenimahalle parampaça

Güncelleme Tarihi:

Yenimahalle parampaça
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2012 00:00

TBMM’de dün geceyarısı 04.00’da görüşülen yeni Büyükşehir Belediye Kanunu’nda Ankara’yı yakından ilgilendiren bir değişiklik yapıldı. Kentin gözde bölgesi Çayyolu, Yenimahalle’den alınarak Çankaya’ya bağlandı.

Haberin Devamı

Başkent’in en gözde yerleşim birimi olan Çayyolu TBMM’de görüşülen yeni Büyükşehir Belediye Kanunu’yla bağlı bulunduğu Yenimahalle’den ayrılarak Çankaya sınırlarına dahil edildi.
TBMM’de gece yarısı saat 04.00’te yapılan değişikliğe göre, Yenimahalle’nin Dodurga ve Alacaatlı mahallelerinin çevre yolu içinde kalan kısmı ile Çayyolu, Ahmet Taner Kışlalı, Ümit, Koru, Konutkent ve Yaşamkent mahalleleri, Çankaya’ya katılacak.
Yenimahalle ilçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı mahallelerinin çevre yolu dışında kalan kısımları ise Şehitali Mahallesi ile birleşecek. Yeni birleştirilen kısımlarıyla birlikte Şehitali, Aşağıyurtçu, Yukarıyurtçu, Ballıkuyumcu ve Fevziye mahalleleri, Etimesgut’a bağlanacak.

BURNUNUZDAN FİTİL FİTİL GETİRECEĞİZ

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, önergenin bir gece yarısı operasyonu olduğunu savunarak, “Yenimahalle ilçesi paramparça edilmektedir. Hangi hakla bölüyorsunuz? Saygısız bu tutumu kınıyorum. Yazıklar olsun size. Yenimahalleliler sizi biber gazı ile kovalayacaklar. Siz kimsiniz? Kime sordunuz bunu? Haddinizi biliniz. Bu önergenin sorumluluğunu hepinizin burnundan fitil fitil getireceğiz. AKP’liler kaçak görüşüyor. Gece karanlığında bir korsan gibi getirdiler. İşin garibi korsanlara karşı bizi koruması gereken İçişleri Bakanı bize bu önergeyi verdi. Kimseyi gece arkadan vurmasınlar” dedi.
Gök’ün konuşmasının ardından AK Parti’li ve CHP’li milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma ara verdi. Tartışma arada da devam etti.

Haberin Devamı

BİRİ CHP’Lİ BİRİ MHP’Lİ

Aranın ardından söz alan AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Yenimahalle’nin, fiziki olarak birbiri ile irtibatı olmayan iki bölgeden oluştuğunu, önergeyle bu durumun ortadan kaldırıldığını belirtti. Kapusuz, önergeyle Yenimahalle’deki bazı mahallelerin bağlanacağı ilçenin birinin CHP’li belediyenin bulunduğu Çankaya, diğerinin MHP’li belediyenin bulunduğu Etimesgut olduğunu ifade etti. Konuşmalar sırasında AK Parti ve MHP’li milletvekilleri arasında sözlü sataşmalar devam etti. Konuşmaların ardından Yenimahalle ilçesine ilişkin önerge kabul edildi.

Haberin Devamı

YAŞAR: YENİMAHALLE’Yİ KAPATIN KEÇİÖREN’E BAĞLAYIN

Kararın tamamen siyasi olduğunu belirten Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar şunları söyledi:
“Yasa, Yenimahalle’yi almak için yapılmıştır. Araştırarak, anket yaparak halka sorarak bu düzenleme yapılmış olsa sonuç bu şekilde olmayacaktır. Doğru bir karar için referandum yapmalılar. Eğer bölgenin bir düzenlemeye ihtiyacı olduğu düşünülüyorsa, Batıkent de Çayyolu da ilçe yapılsın. Bütün milletvekillerine sesleniyorum Çayyolu ve Batıkent’i ilçe yapınız. O zaman onlara hizmet etmiş olursunuz.

EKONOMİK VE SİYASİ AÇIDAN KÜÇÜLDÜ

Yasa Yenimahalle ile Çayyolu halkına ve bizden ayrılan köylerimize hayır getirmeyecek. Yenimahalle Belediyesi’ni hem ekonomik hem de siyasi olarak küçülttüğünün farkındayım. Bunu da bütün vatandaşlarımın vicdanına bırakıyorum. Daha önceki yıllarda Sincan, Etimesgut, Kazan da Yenimahalle’ye bağlıydı. Şimdi de yeni düzenlemeyle ilçeyi her bakımdan küçültüyorlar. Oldu olacak Yenimahalle’yi kapatsınlar, Keçiören’e bağlayıversinler.

Haberin Devamı

HİZMET GÖTÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Bundan sonra da bizden ayrılacağı söylenen bölgelerde de kesinlikle ayırım yapmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. O bölgeye ihtiyaçları doğrultusunda hizmet götürmeye devam edeceğiz. İhtiyaç olduğu için ciddi yatırım yaptık. Sorunların yüzde 80’i çözüldü. Bu düzenleme halk bizden şikayetçi olduğu için yapılmadı. Seçilmek ya da seçilmemek önemli değil. Önemli olan hoş bir seda bırakmaktır. 10 dönemde seçilebilirsiniz, 20 dönem de seçilebilirsiniz. Ama isminiz yaptıklarınızla anılabilir.

TANIK: SEÇİM ÖNCESİ OPERASYONU

Çayyolu’nun bağlandığı Çankaya’nın Belediye Başkanı Bülent Tanık yeni düzenlemeyi sert bir dille eleştirerek şunları söyledi:
“Bu bir seçim öncesi operasyonudur. Çayyolu ve Ümitköy’ün, Çankaya Belediyesi’ne bağlanması bizim açımızdan olumsuz bir boyut taşımaz. Çünkü biz her bölgeye sıcak bakar ve kendi hizmet anlayışımızla çalışmamıza devam ederiz. Bu düzenleme, Yenimahalle ve Etimesgut belediyelerini olumsuz yönde etkilemek isteyen bir düzenlemedir. Ancak beklentilerin tersini doğuracağına inanıyorum. Bunun örnekleri var. Nasıl daha önce İstanbul ve İzmir’de amaçlanan olmadıysa, aynı şekilde Ankara’da da seçim öncesi operasyonla amaçlanan sonucun tam tersi gerçekleşecektir.”

Haberin Devamı

DEMİREL: GÖRÜŞÜMÜZ ALINMASA DA YERİNDE BİR KARAR

Yenimahalle’nin pek çok köyünün bağlandığı Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel ise görüşlerinin alınmamasına rağmen yerinde bir karar aldığını belirterek şöyle konuştu:
“Coğrafi yapıya baktığımızda uygun bir düzenleme. Bizim açımızdan olumsuz bir düzenleme olmadığını düşünüyorum. Hatta geç kalınmış bir düzenleme de diyebilirim. Olması gereken bir düzenlemeydi. Çünkü 22-23 yıl önce Etimesgut, Yenimahalle’den ayrılırken düzenleme tam anlamıyla yapılamamış. Her ne kadar bizim görüşlerimiz alınmamış olsa da, yerinde bir karar olduğunu belirtmek isterim. Ankara’ya hayırlı olsun.”

GÖKÇEK: TRAJİKOMİK BİR OLAY DÜZELTİLDİ

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Yenimahalle ilçesinin bazı mahallelerinin Çankaya ve Etimesgut ilçelerine bağlanmasına ilişkin önergenin TBMM’de kabulü üzerine “Trajikomik bir olay TBMM tarafından düzeltilmiştir” değerlendirmesini yaptı.
Gökçek kararla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“TBMM’nin almış olduğu karar, şehircilik ve plancılık açısından son derece doğru bir karardır. Türkiye’de iki parçadan oluşan hiçbir ilçe belediyesi yok. Yenimahalle’nin ilk sınırları tespit edilirken yapılan planlama son derece trajikomik bir olaydı. Büyükşehir Belediye yasası ilk uygulamaya konulduğunda, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı rahmetli Mehmet Altınsoy zamanında ilçelerin ilk sınırları Kaymakamlar tarafından tespit edilmişti. Yenimahalle Kaymakamı, o dönemde Çayyolu tarafında oturduğu için evinin bulunduğu yerin Yenimahalle sınırları içerisinde kalmasının uygun olacağını söylemiş ve plan böyle geçmişti. Böylesine trajikomik bir olayın TBMM tarafından düzeltilmiş olması takdire şayan bir olaydır. Ankara için hayırlı olsun.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!