Yeni dönemde yeni tatil önerileri

Güncelleme Tarihi:

Yeni dönemde yeni tatil önerileri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2009 00:00

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı ve Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, yeni dönemde yeni tatil önerilerini sıralıyor.

Soru: Bir yazı, bir tatil dönemini daha geride bıraktık. Bana göre ve yazılarınızdan da esinlendiğim gibi, şimdi yeni bir dönem başlıyor. Yani kentlerimizi gezebileceğimiz, sanat etkinliklerine katılabileceğimiz, daha önemlisi bir sonraki tatilimizi planlayabileceğimiz bir dönem başlıyor diye düşünüyorum. Sizce de şimdi bir NOT DEFTERİ (Ajanda) alıp geçmiş tatilimizi ve geleceği buraya yazma zamanı geldi mi?
Oya ÖZDEMİR
Yanıt: Sayın okurumuzu gelişmiş tatil bilinci ve paylaşmayı seven yapısı nedeniyle kutluyorum.
Bir yılı aşkın süredir yazdığım bu köşenin adının, tatil bilincinin oluştuğu toplumlardaki bir uygulamaya yol açabileceğini bekliyordum. Talebin bizden değil okuyucularımızdan gelmesi bu konudaki açıklamalarımızın yerine oturacağını gösteriyor. Belki de takvim (ajanda) yayınlayan bir firma TURİZM AJANDASI, TURİZM ANDAÇI, TURİSTİN NOT DEFTERİ ya da benzeri bir isimle turizm amaçlı bir yayın bile çıkarabilir.
Buna ihtiyaç  kalmadan, sayın okurumuzun da belirttiği gibi, çevremizdeki sanat olaylarını, gezilecek yerleri, tatile gideceğimiz tarihi işaretleyeceğimiz bir defteri kullanmaya başlayalım. Erken rezervasyon dediğimiz olay içinde de zaten bu var. Yani tatil ve izin tarihinizi ailenizle ocak ayında kararlaştırıp bir yere yazıyorsunuz ve acentenize gidip tatili öncelikle düşüncenizde çözüyorsunuz. Ajandanızın birinci maddesi bu oluyor.
Sonra çevrenizdeki festivallere bakıyorsunuz ve onları da yazıyorsunuz. Mesela Beypazarı Festivali’ni ya da Mevlana’yı Anma Törenleri’ni şimdiden planlayabilirsiniz. Takviminizde mutlaka konser, tiyatro ve opera gibi etkinliklere yer verin. Bu etkinliklerin biletlerini 15 günlük değil sezonluk satışa sunacak bir satış yöntemi tavsiye etmek gerekiyor.  Müzelerdeki etkinlikleri izleyip ailenizle birlikte bir müze gezisini mutlaka ajandanıza ekleyin. 
Komşu illerde gerçekleştirilecek olan etkinlikleri izlemeye, oralara kısa süreli geziler düzenlemeyi, doğal güzellikleri arasında yürüyüşe çıkmayı planlayın; bunları düzenleyen acenteleri, gezi gruplarını not defterinize yazın. Ailenizle paylaşabileceğiniz güzel bir ajandanız, “Not Defteriniz” olacak. 
Yazılarımıza başladığımızda tatilin yılın geri kalan dönemini dolduracak anılarla dolu geçmesinin elinizde olduğunu, tatildeki izlenimlerinizi yansıtacak resim ve günlüklerin dostlarınızla paylaşılacak güzellikler taşımasını önermiştik.  
Bugün  önerdiğimiz ajanda da bizlere seçeneklerin ne kadar çok olduğunu, kendimiz için bunları değerlendirirken turizme olan katkımızın da artacağını gösterecek. 
Türkiye’de hava ulaşımının gelişmesi defterinize yazabileceğiniz gezi seçeneklerinin sayısını çok artırdı. Ankara’dan da hava ulaşımı konusunda İzmir ve Antalya gibi geniş seçeneklere sahip olunması durumunda Van’da kahvaltı yapıp çevre gezisinden sonra geri dönmek gibi imkânlar acentelerimizce uygun fiyatlarla sağlanabilecektir.  
Gezme arzusunun zamana ve mekâna bağlı olamayan karakterinin oluşturduğu turizme daha çok katılmak isteyen herkesi bir plan hazırlamaya, yazarken bile mutluluk duyacağınız alternatifleri düşünmeye davet ediyorum.  
Meslek kuruluşları (TÜROFED, ATİD) olarak da yerel yönetimler, etkinlik düzenleyenler, ulaşımcılar ve acentelerimizden uzun vadeli gezi seçenekleri ile ajandalarımız için veriler beklediğimizi ifade etmek istiyorum. 
Serbest zamanlarınızı  değerlendirebileceğiniz en iyi seçenek turizmdir. Bizler bu imkânı konaklama işletmelerimiz ve benzeri tesislerimizde doğrudan ya da seyahat acenteleri aracılığı ile sunmaya çalışıyoruz. Sizler de not edin ve gelin ülkemizin güzelliklerini hep birlikte paylaşalım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!