Yasanın her yerde uygulanması önemli

Güncelleme Tarihi:

Yasanın her yerde uygulanması önemli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2009 00:00

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı ve Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, yarın uygulanmaya başlanacak sigara yasağıyla ilgili olarak, Yasanın tedirginlikle karşılanması da doğal, ancak konu sağlık olunca bir şekilde ortak bir noktada buluşulacaktır. Bazı yerlerde uygulanıp bazı yerlerde uygulanmazsa çok büyük sıkıntı olabilir" uyarısında bulunuyor.

Soru: Sigara yasağı uygulaması konusunda bizi bilgilendirmeniz mümkün mü? Gelinen noktada bu yasağın getirileri ve götürüleri turizm sektörü açısından ne olacaktır?

Sedat YAZIRLI

Yanıt: Öncelikle sigara yasağının, sigara içmeyeni korumayı, sigara içen kişi sayısını azaltmayı ve toplum sağlığını korumayı amaçladığını hepimiz biliyoruz.

19 Temmuz 2009 tarihi itibarı ile ikamete mahsus konutlar hariç olmak üzere, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekánlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dáhil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmeyecektir.

Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekánlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerin ve lokantaların açık alanlarında tütün ürünleri tüketilmesi durumunda diğer kişilerin tütün dumanından etkilenmelerini önleyecek düzenlemeler yapılacak, kapalı alanlara tütün dumanı geçmemesi için de tedbirler alınacaktır.

Yeni yasa ile otelcilik hizmeti verilen işletmelerin, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş belirli sayıdaki odalarında sigara tüketilebilecek. Bu odalarda standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunacak. Tahsis edilen bu odaların mümkün olduğunca aynı kat ve koridor gibi müstakil bölümlerde yer alması sağlanacak. Bu odaların duvarlarında tütün ürünleri kullanımının zararlarını anlatan sağlık uyarıları ile bu odanın tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş oda olduğunu belirtir uyarılar görülebilir yerlere asılmış olacak. Bu işletmelerin tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odaları dışındaki kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilemeyecek.

Otellerdeki kapalı mekánlarda bulunan restoranlar, barlar, balo salonları, lobi ve havuz başlarında sigara tüketilemeyeceği gibi otellerin açık alanlarında bulunan ünitelerde ve bahçelerde, havuz başlarında tütün ürünleri tüketilebilecektir.

Sigara yasağı ile birlikte yasağa işaret eden tabelaların görüntü kirliliği yarattığını düşünen TÜROFED’in Sağlık Bakanlığıyla teması sonucu özellikle tatil köyleri ve beş yıldızlı oteller kapsamında ve diğer turistik mekánlarda en azından daha şık ve uygun tabelalar hazırlanmasına yönelik çalışmaları düzenleyecek bir komisyon kurulmasına karar verilmiştir.

Yasaklara uyulmaması durumunda: yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları, işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılır. Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sınırları içinde Belediye Encümeni, belediye sınırları dışında Mahalli Mülki Amir (Vali, Kaymakam) tarafından 2009 mali yılı için 560 TL’den 5 bin 600 TL’ye kadar idarî para cezası ile cezalandırılacaktır.

Turizm sektörünün sigara yasağından etkilenmesi olası bir ihtimal. Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülke sıralamasında birinci konumdaki Almanya ve üçüncü sıradaki İngiltere uygulamaya yabancı değiller. Ancak, ikinci sırada yer alan Rusya ve komşu ülkelerden gelen turistlerle sorun yaşanabilir.

Rusya henüz yasakla tanışık değil. Suriye, İran, Irak, Yunanistan ve Bulgaristan’da da sigara kullanımını yasaklayıcı çalışmalar yok. Türkiye’yi tercih eden komşularımıza yasağı anlatmakta zorluk çekebiliriz bu kapsamda geçiş döneminde sorunlar yaşanabilir.

Yasanın tedirginlikle karşılanması da doğal, ancak konu sağlık olunca bir şekilde ortak bir noktada buluşulacaktır.

Yasanın uygulanabilir olması da önemli bir nokta. Bazı yerlerde uygulanıp bazı yerlerde uygulanmazsa çok büyük sıkıntı olabilir düşüncesini taşımaktayız.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!