Yabancı sayısı sınırın altında

Güncelleme Tarihi:

Yabancı sayısı sınırın altında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2021 00:18

Yeni sezonda TFF 1. Lig takımları kadrolarında 8 yabancı oyuncu bulundururken, bunlardan 5’i aynı anda sahada olabilecek. Futbolcuların çoğunun kontratı bittiği için, Beştepe’ye yeni seçilecek yönetimlerin, bu anlamda eli rahatlamış durumda.

Haberin Devamı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2021-2022 sezonunda Süper Lig ve TFF 1. Lig kulüplerinin kadrolarında ve saha içinde bulundurabileceği oyuncularla ilgili yeni kuralı açıkladı.
Başkent ekipleri Ankaragücü ve Gençlerbirliği, 2020-2021 futbol sezonunda Süper Lig’den düştükleri için gelecek sezon TFF 1. Lig’de mücadelesini sürdürecek ve yeni kurala göre kadrolarını dizayn etmek zorunda kalacak.
Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulu aldığı kararda; TFF 1. Lig kulüplerinin 2021-2022 sezonunda en fazla 8, 2022-2023 ve 2023-2024’te ise en fazla 5 yabancı futbolcuyu kadrosunda bulundurabileceği, yeni sezonda en fazla 5, diğer sezonlarda ise en fazla 4 oyuncunun aynı anda sahada yer alabileceğini açıkladı.
Süper Lig’de Milli Takımlara futbolcu veren, yerli futbolcu ve 21 yaş altı futbolcu oynatan kulüplere daha sonra ilan edilecek olan kriterlere göre teşvik verileceği, Süper Lig ve TFF 1. Lig kulüplerinin futbolcu uygunluklarının detaylarının daha sonra ilan edileceği belirtildi.
Kulüpler Birliği, yabancı oyuncu sayısı kararına tepki gösterirken, 8 Haziran’da yapılacak geniş katılımlı toplantıda ortaya çıkacak görüş doğrultusunda, futbol federasyonuna kararını düzeltme talebinde bulunulacağı aktarıldı.

GENÇLER’DE 3 OYUNCUNUN KONTRATI SÜRÜYOR

Gençlerbirliği, sezonu 14 yabancı oyuncu ile tamamlarken, kadrosunda sözleşmesi devam eden 3 futbolcu bulunuyor. Sezon başında Antalyaspor’dan alınan 34 yaşındaki tecrübeli savunmacı Diego Angelo, Temmuz ayında Beştepe’ye gelen Polonyalı orta saha oyuncusu Dominik Furman ve devre arasında Çin Ligi’nden transfer edilen Sandro Lima’nın mukaveleleri 2022 yılı Mayıs ayında sona eriyor. Yine sezon başında Yunanistan Ligi ekiplerinden Panathinaikos’tan alınan ve 2022 yılı Mayıs ayına kadar sözleşme yapılan İsveçli sağ bek Mathias Johansson, kontratında bulunan ‘takım küme düşerse serbest’ kalır maddesinden dolayı, Beştepe’den ayrılmış durumda.
Sezon başında Brezilya ekibi Flamengo’dan kiralanan Paraguaylı Piris da Motta, devre arasında kiralık olarak gelen Arjantinli Lucas Mugni ve yine ara transfer döneminde Sırbistan Ligi takımlarından Kızılyıldız’dan sezon sonuna kadar kiralanan Avusturyalı Srdjan Spridonoviç’in yanı sıra; Kristoffer Nordfeld, Daniel Candeias, Floyd Ayite, Giovanni Sio, Bogdan Stancu, Zargo Toure ve Pierre Yves Polomat’ın kontratı sona erdi. Candeias, eski takımı Alanyaspor ile anlaştı.

ANKARAGÜCÜ’NDE RAKAM BİRAZ DAHA YÜKSEK

Başkentin küme düşen diğer takımı Ankaragücü’nde ise rakam biraz daha yüksek. Sezon içinde kadrosundaki yabancı oyuncu sayısının fazlalığı nedeni ile küçük bir sorun yaşayan sarı-lacivertliler, ikinci yarıyı 14 oyuncu ile tamamladı. İlk yarıda Ante Kulusiç’in lisansı dondurulurken, Milos Stanojeviç, Ankaraspor’a kiralık verildi. Sezon başında kiralanan iki yabancı oyuncu Luka Adziç ve Jonathan Bolingi ile birlikte, Stanojeviç de devre arasında gönderildi.
Sarı-lacivertli ekipte, Polonyalı orta saha oyuncusu Dainel Lukasik, Arnavut futbolcu Endri Çekici, Kosovalı İdriz Voca, Yunan sağ bek Stelios Kitsiou, Portekizli sol bek Tiago Pinto, Angolalı kanat Geraldo ve Norveçli santrfor Törger Börven’in sözleşmeleri, Türkiye Futbol Federasyonu kayıtlarına göre, 2022 yılı Mayıs ayı sonunda bitiyor. Ancak, Pinto’nun alacaklarının ödenmediğini gerekçe gösterip, sözleşmesini tek taraflı feshedip, ülkesinde bir takımla anlaştığı belirtiliyor.
Ankaragücü’ne sezon başında gelen Joseph Paintsil ile devre arasında takıma katılan Aliou Badji kiralık sözleşmeleri dolduğu için Başkentten ayrıldı. Zvonimir Sarlija, parasını alamadığı gerekçesi ile sezon bitmeden izin isteyip giderken; Ante Kulusiç, Assane Diousse, Michal Pazdan, Ricardo Frerdrich ve Saba Lobjanidze, sözleşmeleri biten oyuncular oldu.

Haberin Devamı

YERLİ İSİMLER GERİ PLANDA

Haberin Devamı

Süper Lig’de 2020-2021 sezonuna yabancı futbolcular damga vurdu. Sezonunda 358 yabancı, 336 Türk futbolcu forma giydi. Yabancı futbolcuların oynama oranı yüzde 64,1, Türk oyuncuların ise yüzde 35,9 oldu. Ligde sadece Göztepe’de yerli futbolcular, yabancılardan daha fazla süre aldı. Süper Lig’de atılan gollerin 823’ünü yabancı, 313’ünü ise yerli futbolcular attı. Atakaş Hatayspor, ligde yabancı futbolculara en fazla görev veren takım olarak öne çıktı. Süper Lig’de sayı olarak en fazla yabancı futbolcuyu küme düşen Büyükşehir Belediye Erzurumspor oynattı. Bu alanda BŞB Erzurumspor’u, 22 yabancıya görev veren Hes Kablo Kayserispor ile 21 yabancı oynatan Fatih Karagümrük takip etti. Küme düşen Yukatel Denizlispor, ligde 21 kişiyle en fazla Türk oyuncu oynatan takım oldu. Ligde sadece Helenex Yeni Malatyaspor’da Türk oyuncular, yabancılardan fazla gol attı.

Yabancı sayısı sınırın altında


GENEL KURULLAR ERTELENDİ

Haberin Devamı

Ankaragücü ve Gençlerbirliği’nin genel kurulları, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için ertelendi. İki kulüpten yapılan açıklamada kongrelerin toplanması için salt çoğunluğun elde edilemediği ve 10 Haziran’da yapılacak ikinci toplantıya delegelerin beklendiği ifade edildi.
Gençlerbirliği’nin olağanüstü kongresi 10 Haziran Perşembe günü Beştepe İlhan Cavcav Tesisleri’nde saat 10.00’da, Ankaragücü’nün olağan genel kurulu ise 10 Haziran Perşembe günü saat 14.00’te Eryaman Stadı’nda yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!