Varyantlar değişse de kurallar değişmiyor

Güncelleme Tarihi:

Varyantlar değişse de kurallar değişmiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2021 03:11

Salgının başından beri görülen en tehlikeli varyantın ‘Omikron’ olabileceğine işaret eden Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, “Varyantlar değişse de kurallar değişmiyor. Aşılamanın yanında, maske, mesafe, hijyen kuralları sürmeli” dedi ve “Omikron varyantına özel PCR testi uygulanmalı. Yurt dışından gelenlere iki test yapılmalı” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Güney Afrika’da çıkan ve ‘Omikron’ adı verilen yeni korona varyantı için Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘kaygı verici’ açıklaması, ülkemizde olduğu gibi başkent Ankara’da da tedirginlik yarattı. Vatandaşlar, “Acaba bu yeni varyant öncekilerden daha mı bulaşıcı ? Daha mı ağır hastalık yapar ? Yaptırdığımız aşılar etkisiz mi kalır ? " gibi sorular sormaya başladı. Yeni varyantı Hürriyet Ankara’ya değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Yeni türün daha bulaşıcı olduğu ve aşılara karşı dirençli olduğu ön görülüyor. Tekrarlayan enfeksiyonlar yaratabilir. Vaka sayıları ciddi noktalara ulaşabilir” dedi. “Varyantlar değişse de kurallar değişmiyor. Kalabalıklardan uzak duracağız, maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeye devam edeceğiz” hatırlatması yapan Ceyhan, şöyle devam etti:

Varyantlar değişse de kurallar değişmiyor


ÖZEL PCR TESTİYLE KONTROL EDİLMELİ

“Yeni türün (Omikron), Delta varyantı genlerini taşıdığı düşünülüyor. Omikron varyantının özel bir PCR testi var. Ülkemizde görülüp görülmediğini anlamak için bunu uygulamamız lazım. Özellikle son bir haftada çıkan pozitif vakaların Omikron özelindeki PCR testi ile kontrol edilmesi gerekiyor. Aşısız kişiler olduğu sürece mutasyonlar kaçınılmaz. Kurallı bir yaşamla bulaşmayı ne kadar azaltırsak ve aşılamayı ne kadar hızlı yayarsak mutasyon o kadar az olur.

VAKALAR KONTROL ALTINDA OLMALI

Haberin Devamı

Geldiğimiz noktada bir yandan aşılanmanın çok hızlı artması gerekiyor bir yandan da koruyucu tedbirlerin uygulanmaya devam etmesi gerekiyor. ‘Sokak yasağı ilan edilsin, iş yerleri kapansın’ demiyorum ama tedbirler alınsın. Uzaktan yapılacak işler için kalabalıklar yaratılmasın. Restoranlarda kurallar uygulansın. Okullar da kapanmasın. Ama tarama testleri ciddi şekilde uygulansın. Çünkü pozitif vakaların kontrol altında olması şart.

DUYARLILIK YÜZDE 75’E ÇIKIYOR

Omikron varyantının yurt dışından ülkemize taşınmaması için yurt dışından gelenlere çift koronavirüs testi yapılabilir. PCR testlerinin duyarlılığı yüzde 50-60 civarında. İki defa tekrarlarsak bu oran 75’e çıkıyor. Sadece virüsün ilk görüldüğü Güney Afrika ülkelerine uçuş yasağı yeterli olmayabilir. Yurt dışından gelecek bütün risklere karşı çok ciddi önlemler almalıyız.”

Varyantlar değişse de kurallar değişmiyor


AŞILAMA YÜZDE 79 HAFTALIK VAKA 14 BİN

Sağlık Bakanlığı’nın 6-12 Kasım haftasına ait paylaştığı verilere göre Ankara’daki vaka sayısı 100 binde 241.38. Bu oran Başkent’te haftalık olarak yaklaşık 14 bin vaka görüldüğüne işaret ediyor. Kentte iki doz aşılanan 18 yaş üstü kişilerin sayısı ise nüfusun yüzde 79’unu geçmiş durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!