Uzmanlar uyarıyor: “Kara mantar” hastalığı yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar uyarıyor: “Kara mantar” hastalığı yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2021 13:35

Hindistan’da ortaya çıkan ve binlerce kişinin ölümüne neden kara mantar, geçtiğimiz günlerde Mısır, Irak ve Meksika’da görülmeye başladı.

Haberin Devamı

Hastalık, Hindistan’da COVID-19 geçiren ve geçirmekte olan binlerce kişide görüldü. Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “Bu hastalık bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri hedef alıyor. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem verilmeli, vücut direncini düşürecek etkenlerden kaçınılması gerekiyor” dedi.

HAYATİ TEHLİKEYE NEDEN OLABİLİYOR

Tıbbi ismiyle ‘Mukormikoz’, kara mantar hastalığı çok nadir görülen bir enfeksiyon. Genellikle toprakta, bitkilerde, gübrede ve çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mucor küfüne maruz kalmaktan kaynaklanıyor. Son dönemde bu hastalık Hindistan’ın ardından Mısır, Irak ve Meksika’da görüldü. Burun, göz ve bazen de beyni etkileyen hastalık, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hayati tehlikelere yol açabiliyor. Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “Bu hastalık COVID-19 geçiren ve geçirmekte olan binlerce kişide görüldü. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri hedef alıyor. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem verilmeli, vücut direncini düşürecek etkenlerden kaçınılması gerekiyor” dedi. Buyrukçu, şunları söyledi:

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLARI HEDEF ALIYOR

“Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve diyabet hastalarında hayati tehlikelere yol açan kara mantar hastalığı (Mukormikoz) dünyada giderek yayılmaya devam ediyor. Hindistan’da son olarak kara mantar vaka sayısı 28 bini aştı. Hastalığa yakalanan 28 bin kişiden 24 bin 370’ini COVID-19 geçirenler oluşturuyor. Bu hastalığın şu anda bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri hedef aldığını gözlemliyoruz.

SEBZE VE MEYVE TÜKETİN

Sebze ve meyveler bağışıklık sistemini güçlendirmede çok önemli bir role sahip. Özellikle maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, greyfurt, portakal, kivi, çilek, enginar içlerinde yüksek miktarda C vitamini, zeytinyağı, ceviz, badem, fındık ve türevleri E vitamini ve havuç, ıspanak, domates, brokoli, pırasa, bal kabağı gibi sebzeler ise bir A vitamini türevi olan ‘beta karoten’ içerir. Sarımsak, soğan, brokoli, ıspanak, zencefil ve zerdeçal da vücut direncini artırmaya destek olur. Bu nedenle bu sebze ve meyveleri mutfağınızdan eksik etmeyin, kefir tüketin.

FAZLA ŞEKERDEN UZAK DURUN

Fazla şeker tüketimi bağırsak florasını bozarak, bağışıklık sistemini baskılar. Beslenmede mümkün olduğu kadar şeker ve şekerli besinler azaltılmalı. Bunu yanı sıra işlenmiş karbonhidrat, aşırı kırmızı et tüketimi, düşük lifli rafine ürünler, doymuş yağdan zengin gıdalar ve paketlenmiş ürünler de bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu tür ürünlerin sık ve aşırı tüketimi vücutta inflamasyon (iltihap) artışına yol açarak, hastalıkların gelişimine neden olabilir.”

BAKMADAN GEÇME!