Üreticiye göre sütten ak kaşık yerine mecburi ithalat ve zam çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Üreticiye göre sütten ak kaşık yerine mecburi ithalat ve zam çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2010 00:00

Et fiyatlarının artması sonucu hayvanların kesime gönderilmesi, İran ve Irak’a süt ürünleri ihracatının yoğunlaşması ile aynı döneme denk gelince, süt fiyatları tırmanışa geçti. Süt üretecilerine göre 2012 yılına kadar yeterli üretim yakalanamazsa, süt ithal etmeye başlayacağız.

ETTEN sonra süt fiyatlarında da hızlı bir artış yaşanıyor. Et fiyatını cazip bulan üreticinin hayvanlarını kesime göndermesiyle hayvan varlığının azalması, son dönemde İran ve Irak’a yapılan süt ürünleri ihracatının artması gibi nedenlerle süt alım ihalelerinde oluşan fiyatlarda 4 ayda yüzde 50’ye yakın artışın yaşandığı belirtildi.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Okumuş, Merkez Birliği tarafından oluşturulan Ulusal Süt Kayıt Sistemi’ne göre geçen yıl toplam 5 milyon tonu kayıtlı olmak üzere 12 milyon ton süt üretilirken, bu yıl toplam rakamın 9 milyon tona gerilediğini kaydetti.

Hayvan varlığı azaldı

Süt fiyatlarındaki artışta et fiyatının son 1 yıldaki yükselişinin etkili olduğuna işaret eden Okumuş, şunları kaydetti:

‘’Hayvancılıkla uğraşan kesim son yıllarda girdi maliyetlerinin artmasıyla hayvan varlığını azalttı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan kaçak yollarla hayvan girişinin de engellenmesinin etkisiyle et fiyatları tırmanışa geçti. Etteki yükseliş sütte maliyetlerini kurtaramayan üreticinin hayvanlarını kesime göndermesine neden oldu. Geçen yıl 12 milyon ton olan üretim bu yıl 9 milyon tona geriledi. Öte yandan geçmişte hayvan girişinin olduğu İran ve Irak’ta da fiyatların artmasıyla bu ülkelere süt ürünleri ihracatında artışlar yaşandı. Günlük yaklaşık 600 ton süt ürünleri ihracatı yapılıyor.

Bu durum ihalelerde fiyatların hızla artması sonucunu getirdi. Son ihalelerde çiğ sütün kilogram fiyatı 72,5 kuruş olarak belirlendi. Bunun sanayiciye maliyeti yaklaşık 1 liradır. Gelecek hafta bir ihale daha var. Orada belirlenecek fiyat sütte yeni dengeyi yaratacak. Yüzde 10’luk bir artış daha bekliyoruz. Daha fazla artacağını düşünmüyoruz.’’

Okul sütü kampanyası

HAYVAN varlığının artmasının 3 seneyi bulacağını, süt fiyatlarının dengeye oturması için üretici girdilerinin sübvanse edilmesi gerektiğini ifade eden Okumuş, devletin elini taşın altına koyması halinde fiyatların dengeye oturabileceğini, bu konuda tüm tarafların bir araya gelerek oluşturduğu Süt Konseyi’nin üzerine düşeni yaptığını ifade etti. Süt piyasasında bir yıl öncesine kadar fiyatların çok düşük olmasının gündemde olduğunu, Tarım Bakanlığının fiyatları dengede tutabilmek için süt tozu üretimi yaptığı dile getiren Okumuş, fiyat düşüşünü engellemek için alınan diğer tedbir olan okul sütü kampanyasınaysa başlanamadığını ifade etti. Okumuş, Türkiye’nin AB’ye verdiği taahhütlere göre 2012 yılına kadar kayıtlı süt üretimini artırması gerektiğini, 2012 sonrası dönemde yeteri kadar üretim olmadığı taktirde ithalata mecbur kalınacağını da ileri sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!