Üniversite hastanelerine hayat öpücüğü

Güncelleme Tarihi:

Üniversite hastanelerine hayat öpücüğü
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2018 14:41

Üniversite hastanelerinin sektöre olan milyarlarca liralık borcu için harekete geçildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden tasarıya, borçların Maliye Bakanlığı’nca ödenmesine ilişkin madde eklendi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Üniversiteleri ve firmaları rahatlatacak” dedi. 

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara’nın ‘Üniversite hastaneleri S.O.S. veriyor’, ‘Tehdit kapımızda’ ve ‘Üniversite hastaneleri çözüm bekliyor’ manşetleriyle gündeme taşıdığı, üniversite hastanelerinin borç batağına saplanması ve ödeme yapamadıkları için firmaların tıbbi-medikal malzeme tedariğini durdurmasıyla ilgili haberleri kamuoyunda yankı uyandırdı. Konuyla ilgili harekete geçen hükümet, üniversite hastanelerinin borçlarının ödenmesi için adım attı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, borçların bakanlık tarafından karşılanacağını belirterek, “Bunun üniversitelerimizi de üniversitelerimize mal tedarik eden firmaları da rahatlatacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

BORÇLARA İLİŞKİN MADDE TASARIYA EKLENDİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapan Tasarı’ya, üniversite hastanelerinin ilaç ve tıbbı malzeme alımından kaynaklı biriken borçlarına ilişkin madde eklendi. Eklenen maddeyle ilgili açıklama yapan Bakan Ağbal, yapılan düzenlemeyle biriken tıbbi malzeme ve ilaç alımlarıyla ilgili borçların üniversiteler ile oluşturulacak bir sistem üzerinden Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacağını belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

Üniversite hastanelerine hayat öpücüğü
3.5 MİLYAR LİRA BİRİKMİŞ ALACAK VAR

“Sonraki süreçte üniversite hastaneleri bu borçları Maliye Bakanlığı’na belirli bir süreç içerisinde ödeyecek. 31 Aralık 2017 tarihi ile üniversitelerden 3,5 milyar lira civarında birikmiş bir alacak var. Her ne kadar kayıtlarda gözüken tutar bu olsa da bunun içerisinde bir vade farkının olduğunu da kabul etmek lazım. Burada yasal düzenleme yapıldıktan sonra üniversitelerle, sektörlerle istişare etmek suretiyle hakkaniyete uygun iskonto oranı ne ise, o iskonto oranı üzerinden belirlenmiş tutarları ödeyeceğiz. Bu firmalar bakımından zorunlu bir yöntem değil. Bu iskonto edilmiş tutarı kabul etmeyip normal belirlenmiş vadede alma ihtimali de var. Bunun üniversitelerimizi de üniversitelerimize mal tedarik eden firmaları da rahatlatacağını düşünüyoruz.” 

Haberin Devamı

ISRARLI HABERLER BÜYÜK SES GETİRDİ

Üniversite hastanelerinin ödeme yapamamasından dolayı biriken milyarlarca liralık borçlar, Hürriyet Ankara’nın ısrarlı haberleriyle gündeme taşınmıştı. Hastane yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, sağlık sektörünün temsilcileri ve yetkililer; yaşanan sıkıntıları, her geçen gün açılan borç makasını, medikal firmalara gelen hacizleri ve malzeme tedariğini durdurma hamlelerini Hürriyet Ankara’nın aracılığı ile kamuoyuna duyurmuştu. Haberlerin ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal, üniversite hastanelerinin üst düzey yetkilileriyle toplantı yaparak sorunların çözüme kavuşması için gerekli adımların atılacağı sinyalini vermişti.

BAKMADAN GEÇME!