Ulaşım savaşı

Güncelleme Tarihi:

Ulaşım savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2010 00:00

Günlerdir tartışılan Başkent’teki toplu taşıma ücretlerinin altı yıl önceki fiyatlarına dönmesini sağlayan mahkeme kararı Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı olağan toplantısının da bir numaralı gündem konusuydu.

GÜNLERDİR tartışılan Başkent’teki toplu taşıma ücretlerinin altı yıl önceki fiyatlarına dönmesini sağlayan mahkeme kararı Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı olağan toplantısının da bir numaralı gündem konusuydu. AKP’nin “Halkın gerçekler konusunda uyarılması maksadıyla gazetelere ve internet sitelerine ilan vermek, radyo ve TV’lerde açıklamalarda bulunmak, bilboard ve raket panolar ile otobüs ve raylı sistemlere ilanlar yapmak zorunlu hale gelmiştir” açıklamasıyla bazı sivil toplum örgütlerini ve medya mensuplarını suçladığı önergesi mecliste uzun tartışmalara neden oldu.

Meclis’te ilk sözü alan Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Yaşar Çatak, yargı kararlarından ilan yoluyla şikayetçi olunamayacağını belirterek, “Konuyu afiş ve bilboardlarla duyurmanın ne alemi var? Ulaşım ve toplu taşıma yerel yönetimin görevidir. Sosyal devlet anlayışında nasıl kömür yardımı ve gıda yardımında bulunuyorsa belediye, yine bu doğrultuda bunu da göğüslemek zorundadır” dedi.

Çatak Akay Kavşağı’nın kapatılması konusundaki kararın billboardlar ve reklamlarla halka şikayet edildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

Akay’daki yanlışa düşülmemeli

Daha önce yine bir yargı kararının uygulanması ile ilgili olarak şikayet kararı alınmıştı. O karar doğrultusunda da çeşitli bulvarlara köprülere ve benzeri yerlere afişler asıldı. ‘Buradaki uygulama filan idare mahkemesinin, filan tarih ve sayılı kararı ile durdurulmuştur. Bu karar filan parti ve belediyenin, kuruluşların açtığı dava sonucu verilmiştir‘ denmişti. Burada da aynı uygulama sözkonusu. Bu büyük yanlıştır ve bu yanlıştan dönülmelidir.”

CHP’li Çatak’ın ardından söz alan MHP Grup Başkan Vekili Hamit Yavuz Büyükşehir ulaşım ücretlerinin 6 yıl öncesine götüren yargı kararını “geç gelen karar” diye niteleyerek, tüm esnafın da bu durumdan dolayı zarar gördüğünü söyledi. Yavuz bu durumun halkı aydınlatma amacıyla ilan ve bilboardlarla “reklam malzemesi” yapılmasını doğru olmadığını belirterek şunları söyledi:

Gıda ve kömür gibi sübvanse edilmeli

Bu kararın EGO bütçesine ek yük getireceği ve zararını iki katına çıkaracağı kesindir. Ama bunu vatandaşa yüklemek doğru değil. Bu hatayı idarede de aramak gerekir. Belediye taşıma hizmetlerinin sosyal içerikli bir hizmet olduğunı göz önünde bulundurmalı kar-zarar aramamalıdır. Sonuç olarak başkentimizde toplu taşıma ücretleri yüksektir. Günün şartlarına göre yeniden düzenleme yapılmalıdır. Tüm siyasi partilere çağrdıa bulunuyorum, bu konuyu siyasi malzeme yapmadan, birlikte çözüm arayalım. Sonuçta zarar vgören vatandaş ve esnaf oluyor.”

MHP’li Yavuz’un konuşmasının bitmesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Yavuz’a, “Hamit Bey’cim Büyükşehir Belediyesi 2003 yılından beri yüzde kaç zam yaparsa sizce doğru olur. Bir rakam verir misiniz?” diye ardu. Yavuz, “Hiçbir zaman enflasyon rakamları dikkate alınarak zam yapılmaz. Hiçbir zaman belediye kar ve zarar amacı gütmemeli. Başkentimizde yeri geldiği zaman tonlarca kömür ve gıda yardımı yapıyoruz. Fakir vatandaşlarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ankaralı dar ve orta kesimden oluşmaktadır. Ulaşım da böyle düşünülmelidir” yanıtını verdi.

Muhalefetin eleştirilerinin ardından söz alan Gökçek, “Önergenin anlaşılmamış olduğu çok net olarak belli oluyor” dedi. Gökçek sözlerini şöyle sürdürdü:

Başkan Gökçek Çatak’ı alkışladı

“Biz mahkemeleri şikayet etmek için burada bir karar almadık. Bu ilan yargı kararı için değil, transfer ücretinin kaldırılması ve sefer sayılarının gerekçelerinin halka anlatılması için hazırlanıyor. Ayrıca bütçelerimiz ve kesin hesaplarımız buradan geçiyor. Kesin hesaplarımızda geçen sene 121 milyon lira EGO’nun zarar ettiği ortada. Yani ayda 10 milyon. Biz şu anda halkımızın daha konforlu seyahat yapabilmesini temin edebilmek için otobüs satın alıyoruz. Her ay minimum verdiğimiz ortalama para 15 milyon lira. Bu da her ay 25 milyon lira demek. Yani belediye, otobüsleri ayda 25 milyon lira sübvanse ediyor. Üstüne üstlük şimdi bilet fiyatlarını da yarı yarıya indireceğiz, nasıl çıkacağız bu işin içinden? Çankaya Belediyesinin bir yıl boyunca halktan topladığı vergi, harç paraları burada. Çankaya ve Yenimahalle Belediyelerinin, arzu ederse Ayaş ve Kalecik’i de katarız, 2003 fiyatlarına dönmesi için önerge verirsek, burada oy kullanır mısınız?”

Bu sorusu üzerine, Çatak’ın, “Bütün şartları o güne getirin mesele yok” sözlerini alkışlayan Gökçek, “Biz de aynı şeyi söylüyoruz zaten” dedi.

Enflasyon üzerinde zam yapmadık

Kümülatif enflasyon rakamlarının 2003 yılından bugüne kadar yüzde 124,5 arttığını anlatan Gökçek, “Şimdi biz Büyükşehir Belediyesi olarak, eğer bu rakamın üzerinde bir zam yaptıysak, biz bu halka zülüm etmişiz demektir. Ben bunu kabul ederim ve çıkar halkın huzurunda, sizin huzurunuzda özür dilerim” dedi. Bazı ürünlerin fiyat ve memurların maaş artışlarını yüzde olarak okuyan Gökçek, “Büyükşehir Belediyesi, çok binişli biletlerde yüzde 66 artış yapmış. Yani enflasyonun yarısı” diye konuştu.

Doğramacı adı bulvara verildi

MECLİS’te Bilkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın adının, üniversite önündeki bulvara verilmesi önerildi. 25 Şubat tarihinde hayatını kaybeden Bilkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın, Eskişehir Yolu’ndaki Bilkent Köprüsü’nden başlayarak, YÖK kavşağı üzerinde Bilkent-3 konutlarına kadar devam eden caddeye isminin verilmesi Meclis’te oy birliği ile kabul edildi. Kararın ardından konuşan Başkan Gökçek, “Gerçekten ülkesine çok emeği geçen bir kişiydi. Biz de Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi olarak, Sayın Doğramacı’ya, son görevimizi bu şekilde yapmış oluyoruz. Bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Allah rahmet eylesin” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!