UKOME’den ulaşıma zam kararı

Güncelleme Tarihi:

UKOME’den ulaşıma zam kararı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2023 15:14

Başkentte toplu taşıma ücretlerine zam geldi. UKOME’de oy çokluğuyla alınan kararla tam biniş ücreti yüzde 57 artışla 9.5 TL’den 15 TL’ye yükseldi. İndirimli biniş ücreti de 4.75 TL’den 7.5 TL’ye yükseldi. Yeni zamlı tarife 24 Temmuz Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu, toplu taşıma ücretlerini yeniden belirlemek için dün ABB’de toplandı. EGO Genel Müdürlüğü’nün UKOME’ye sunduğu zamlı tarife teklifi, oy çokluğuyla kabul edildi. UKOME’deki bazı kurum temsilcilerinin zam oranına karşı muhalefet oyu kullandıkları öğrenildi. Oy çokluğuyla alınan karara göre EGO otobüsleri, metro, ANKARAY, Başkentray, teleferik ve özel halk otobüslerindeki yeni toplu taşıma ücretleri şöyle oldu:

UKOME’den ulaşıma zam kararı

TAM BİNİŞ 9.5’TAN 15 TL’YE ÇIKTI

*Ankarakart’la tam biniş ücreti yüzde 57 artışla 9.5 TL’den 15 TL’ye yükseldi.
*İndirimli biniş ücreti de yüzde 57’lik artışla 4.75 TL’den 7.5 TL’ye yükseldi.
*Kullan-at tek binişlik kart ücreti 11 TL’den 17 TL’ye yükseldi.
*Kredi kartı ve cep telefonu (NFC) biniş ücreti 11.5 TL’den 18 TL’ye yükseldi.
*Öğretmen biniş ücreti 7 TL’den 11 TL’ye yükseldi.
*Tam Ankarakart’ta aktarma ücreti 3.5 TL’den 7 TL’ye yükseldi.
*İndirimli Ankarakart aktarma ücreti 2.25 TL’den 4.5 TL’ye yükseldi.
*Öğretmen aktarma ücreti 3 TL’den 5 TL’ye yükseldi.
*30 günlük sınırsız biniş aylık öğrenci EGO abonman kart ücreti 140 TL’den 220 TL’ye yükseldi.

Haberin Devamı

UKOME’den ulaşıma zam kararı

UKOME’den ulaşıma zam kararı

DIŞ İLÇELERİN ÜCRETLERİ DE ARTTI

*Sabah 06.00-06.45 saatleri arasında tam bilet ücreti 7.5 TL olarak uygulanan erkenci tarifesi 13 TL’ye yükseldi.
*Üniversite ring hattı olan 550 numaralı Beytepe hattı hariç, tüm hatlarda tam ve indirimli ücretli aktarma uygulaması devam edecek.
*Ankara’nın dış ilçelerine hizmet veren EGO otobüsleri ile özel halk otobüslerinin de taşıma ücretleri arttı. Nallıhan-Ulus hattında hizmet veren EGO ve özel halk otobüslerinin 90 TL olan tam biniş ücreti 140 TL’ye çıktı. Şereflikoçhisar-Ankara arası özel halk otobüsü ücreti de 90 TL’den 140 TL’ye çıktı. Evren-Ankara hattının da tam bilet ücreti 95 TL’den 145 TL’ye yükseldi.

Haberin Devamı


UKOME’den ulaşıma zam kararı


Hürriyet Ankara, ABB’nin toplu taşımaya zam hazırlığını 23 Haziran’da gündeme getirmişti.

 

ABB: ARTIŞ YAPILMASI ZORUNLU OLMUŞTUR

Ankara Büyükşehir Belediyesi zam kararıyla ilgili ‘Başka çaremiz kalmadı’ başlığıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “2023 yılı Ocak-Temmuz ayları arasında asgari ücrete yüzde 34 oranında artış yapılmıştır. KDV oranında yüzde 2, ÖTV oranında yüzde 224, motorin litre fiyatında yüzde 40 oranında, bakım-onarım (yedek parça alımı, değişimi vb.) giderlerinde de yüzde 40 oranında artış meydana gelmiştir. EGO Genel Müdürlüğü, kötü ekonomik koşullarda vatandaşların yanında olabilmek adına bilet ücretlerini düşük seviyede tuttuğu için aylık 300 milyon TL zarar etmekte, bu zarar ABB’nin diğer bütçe kalemlerinden karşılanmaktadır. Sadece son bir hafta içerisinde yapılan akaryakıt zamlarının faturası aylık 300 milyon TL zarara ilave 20 milyon TL olacaktır. Hükümetin düzenlediği mevzuat gereği ücretsiz ve indirimli taşınan yolcuların toplam taşınan yolcu sayısına oranını yüzde 41’e ulaşmıştır. Her on yolcudan dördü, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkından yararlanmaktadır. Bu durum EGO’nun ve özel halk otobüsü işletmelerinin zararını artırmaktadır. 30 Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye geneli ortalama kilometre başı tam bilet ücretinin 0.38 TL, öğrenci bilet ücretinin 0.22 TL olduğu bilinmektedir. Ankara’da ise kilometre başı ücret tarifesinin tam bilette 0.26 TL, öğrenci biletinde 0.13 TL olduğu ve bu ücretlerin Türkiye ortalamasının çok altında kaldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle toplu taşıma girdi maliyetlerini tamamen vatandaşımıza yansıtmadan ancak kuruluşumuzun ayakta kalmasını sağlayacak şekilde makul bir oranda bilet ücret tarifelerinde artış yapılması zorunlu olmuştur. UKOME toplantısında alınan yeni karara göre 24 Temmuz 2023 Pazartesi tarihi itibariyle -üzülerek belirtiyoruz ki- tam bilet 15 TL, öğrenci bileti 7.5 TL, öğrenci abonmanı ise aylık sınırsız 220 TL olarak belirlenmiştir. 2019 yılında hayata geçirilen öğrenci tarifemiz halen Türkiye’nin en ucuz aylık öğrenci abonman tarifesidir. Bu fiyat artışı ile aylık 300 milyon TL olan EGO Genel Müdürlüğü zararının bir kısmının karşılanması mümkün olabilecektir. Geçmiş yıllar göz önünde bulundurulduğunda asgari ücret alan bir vatandaşın bütçesi içinde toplu taşım payı yüzde 15.4’lerden göreve geldiğimiz 2019 yılında yüzde 7.7’ye düşüş göstermiştir. Yeni artış sonucunda asgari ücret alan bir vatandaşın bütçesi içinde toplu taşımaya ayırdığı pay yüzde 6.3 olacaktır.”

Haberin Devamı

DOLMUŞ DA ZAMLANDI

Ankara’da dolmuş ücretlerine de zam geldi. 24 Temmuz Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak güncel tarife ise şu şekilde:
*Öğrenci:10 TL
*İndi-bindi: 17 TL
*Uzun mesafe: 20 TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!