UKOME’de gündem ulaşıma zam

Güncelleme Tarihi:

UKOME’de gündem ulaşıma zam
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2023 13:42

UKOME Genel Kurulu bugün yoğun gündemle toplanıyor. UKOME’den onay çıkarsa başkentte tam bilet ücreti 6.5 TL’den 9.5 TL’ye, indirimli bilet 3.5 TL’den 4.75 TL’ye yükselecek. Tam aktarma ücreti de artık 2.25 TL yerine 3.5 TL olacak. Dolmuşlarda da kısa mesafe ücreti 7 TL’den 10 TL’ye çıkacak. Kişiselleştirilmiş Ankarakart’lar için de eksi bakiye uygulaması geliyor.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu, EGO otobüsleri, metro, Ankaray, Başkentray, teleferik ve özel halk otobüslerinde uygulanan toplu taşıma ücretlerine zam konusunu görüşmek için bugün toplanıyor. EGO Genel Müdürlüğü, bugün saat 11.00’de ABB’de yapılacak UKOME Genel Kurulu’na zamlı tarife teklifini sundu. Teklifte dolmuş ücretlerine zam konusu da yer aldı. 11 Mart 2022 tarihli UKOME kararı ile tam bilet ücretinin 4.5 TL’den 6.5 TL’ye, indirimli biniş ücretinin de 2.5 TL’den 3,5 TL’ye çıkarıldığını hatırlatan EGO Genel Müdürlüğü, 2022 Mart ayından 2023 Ocak ayına kadar geçen süreçte otobüslerde kullanılan doğalgazın (CNG) metreküp fiyatının yüzde 133, elektrik fiyatının yüzde 154, motorin litre fiyatının yüzde 6 arttığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

UKOME’de gündem ulaşıma zam

HER ON YOLCUDAN DÖRDÜ ÜCRETSİZ VEYA İNDİRİMLİ

Bakım-onarım, yedek parça giderlerinin de yüzde 43 artış gösterdiğini belirten EGO, bazı girdi kalemlerinde yüzde 100’leri aşan artışlar meydana geldiğini vurguladı. EGO’nun teklifinde, “Mevzuat gereği ücretsiz ve indirimli taşınan yolcuların toplam taşınan yolcuya oranının yüzde 41’e varan oranlara ulaşmasının, gider ve maliyet unsurlarını da olumsuz etkileyerek kuruluşumuzun mali yükünü artırdığı, her on yolcudan dördünün ücretsiz ve indirimli seyahat hakkından yararlanan yolculardan oluştuğu görülmüştür” denildi. Özel toplu taşıma aracı işleticileri açısından da durumun farklı olmadığı belirtildi.

ULAŞIM ÜCRETİ İLE AKTARMA ÜCRETLERİ DE ZAMLANACAK

EGO bu gerekçeleri göstererek toplu taşıma ücretleri için şu zamlı teklifi sundu:
*Tam Ankarakart’ta biniş ücretinin 6.5 TL’den 9.5 TL’ye yükseltilmesi.
*İndirimli biniş ücretinin 3.5 TL’den 4.75 TL’ye yükseltilmesi.
*Kullan-at tek binişlik kart ücretinin 7 TL’den 11 TL’ye yükseltilmesi.
*Kredi kartı ve cep telefonu (NFC) biniş ücretinin 7.5 TL’den 11.5 TL’ye yükseltilmesi.
*Öğretmen biniş ücretinin 4.25 TL’den 7 TL’ye yükseltilmesi.
*Tam Ankarakart’ta aktarma ücretinin 2.25 TL’den 3.5 TL’ye yükseltilmesi.
*İndirimli Ankarakart aktarma ücretinin 1.25 TL’den 2.25 TL’ye yükseltilmesi.
*Öğretmen Ankarakart transfer ücretinin 1.5 TL’den 3 TL’ye yükseltilmesi.
*225 binişlik aylık EGO öğrenci abonman kart ücretinin 90 TL’den
140 TL’ye yükseltilmesi ve aylık sınırsız olarak uygulanması.
*Sabah 06.00-06.45 saatleri arasında tam bilet ücreti 4.5 TL olarak uygulanan erkenci tarifesinin 7.5 TL’ye yükseltilmesi.
*Üniversite ring hattı olan 550 numaralı Beytepe hattı hariç, tüm hatlarda tam ve indirimli ücretli aktarma uygulamasının devam etmesi.

Haberin Devamı

UKOME’de gündem ulaşıma zam

DOLMUŞLAR 7 TL’DEN 10 TL’YE YÜKSELİYOR

EGO’nun yeni tarife teklifinde kent merkezindeki ‘J’ plakalı dolmuşlar ile dış ilçelerde hizmet veren dolmuşlara ilişkin ücretler de yer aldı. Kent merkezindeki dolmuşlarda kısa mesafe ücretinin 7 TL’den 10 TL’ye, uzun mesafe ücretinin 8 TL’den 12 TL’ye, öğrenci ücretinin 4 TL’den 6 TL’ye yükseltilmesi istendi. Dış ilçelerdeki dolmuşlarda da kısa mesafe ücretinin 6 TL’den 8 TL’ye, uzun mesafe ücretinin 8 TL’den 10 TL’ye, öğrenci ücretinin 4.5 TL’den 5 TL’ye, Kahramankazan-OSTİM dolmuş ücretinin de 13 TL’den 14 TL’ye yükseltilmesi talep edildi. Dolmuşlar için daha önce Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (ANKESOB) dilekçe ile başvurarak zam istiyordu. ANKESOB zam kararını alıp Ankara Valiliği’nin onayına gönderiyordu. Ankara Valiliği, geçen yıl 28 Şubat’ta ABB, Ankara Ticaret Odası ve Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (ANKESOB) gönderdiği resmi yazıyla ulaşım sektöründe fiyat tarifelerinin belirlenmesi yetkisinin UKOME’de olduğunu belirtmişti.

Haberin Devamı

DIŞ İLÇELERE DE YENİ ZAMLI TARİFE

Ankara’nın dış ilçelerine hizmet veren EGO otobüsleri ile özel halk otobüsleri için zamlı ücret teklifi de sunulan tarifede yer aldı. Örneğin Akyurt-Ankara arası için 10 TL olan tam bilet ücretinin 16 TL’ye, indirimli bilet ücretinin de 5.5 TL’den 9 TL’ye yükseltilmesi istendi. Ayaş-Ankara arası için 19 TL olan tam biletin 29 TL’ye, 9.75 TL olan indirimli biletin de 15 TL’ye yükseltilmesi teklif edildi. EGO tarafından yeni seferleri başlatılan Güdül-Ulus hattında 37 TL olan tam biletin 56 TL’ye, 23 TL olan indirimli ücretin 35 TL’ye, Nallıhan-Ulus hattında 60 TL olan tam ücretin 90 TL’ye, 37.5 TL olan indirimli ücretin 60 TL’ye çıkarılması önerildi. En yüksek ücret ise 65 TL’den 95 TL’ye yükseltilmesi istenen Evren-Ankara hattı için oldu.

Haberin Devamı

ONAYLANIRSA 15 OCAK’TAN İTİBAREN BAŞLAYACAK

Zamlı tarife teklifi UKOME Genel Kurulu’nca uygun görülürse yeni ulaşım ücretleri 15 Ocak Pazar günü saat 06.00’dan itibaren uygulanacak.

UKOME’de gündem ulaşıma zam

KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ ANKARAKART’LARA EKSİ BAKİYE KOLAYLIĞI GELİYOR

Öte yandan bugün UKOME’ye sunulacak teklifte kişiselleştirilmiş Ankarakart’lar için yeni bir bakiye uygulaması da yer aldı. Buna göre şehir merkezi ücret tarifesi uygulanan hatlarda, kişiselleştirilmiş akıllı kartlarda bir biniş ücretinden az bakiyesi kalan yolculara, bir biniş ve bir aktarma imkânı tanınacak. Eksi bakiye olarak tanımlanan ücret, Ankarakart’a yapılan ilk yüklemede tahsil edilecek. Uygulamanın bakiye dolumu yaptırabilecekleri cihaz, gişe, bayi bulamayan yolculara kolaylık sağlaması hedefleniyor. EGO’nun eksi bakiye uygulaması teklifi de UKOME Genel Kurulu’nda görüşülerek karara bağlanacak.

Haberin Devamı

UKOME’de gündem ulaşıma zam

ÇEKİCİ ÜCRETİ 500 TL OLACAK

UKOME Genel Kurulu, küçük araçları yediemin otoparklarına götüren Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na ait çekicilerin ücretinin 270 TL’den 500 TL’ye çıkarılması konusunu da bugün görüşecek. UKOME’ye gönderilen yazıda, “Yasak yere park edilen araçların çekim ücreti olan 270 TL’nin, günlük artan petrol/akaryakıt giderlerini, buna paralel artan tamir bakım, onarım gibi işletme giderleri ve personel maliyetlerini karşılayamaması nedeniyle, vakfımız çekici hizmetlerinde ilinizde 2022 yılında zarar etmiştir” denildi. Söz konusu giderlerin 2023 yılında da artarak devam edeceği belirtilerek yasak park çekme hizmetlerinin 2023 yılı için 500 TL olarak uygulanması talep edildi.

BAKMADAN GEÇME!