Ücretsiz aktarmanın kaldırılması Meclis’te

Güncelleme Tarihi:

Ücretsiz aktarmanın kaldırılması Meclis’te
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2022 15:26

‘Toplu taşımada ücretsiz aktarmanın kaldırılması’nı eleştiren ve yolculardan örnek veren MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, “Yolcular 3.25’e bu hizmeti alıyorken bakın şimdi bu hizmetin bedeli 9 liraya çıkmış. Bunu hiçbir bilboardda, afişte göremiyoruz” dedi. Daha önce bazı hatlardan ücret alınıp bazılarından alınmadığını söyleyen CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, “Yarısından alınıp yarısından alınmama gibi bir durum olmaz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Ücretsiz aktarmanın kaldırılması Meclis’te
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önceki akşam yapılan ocak ayı üçüncü oturumunda ‘toplu taşımada ücretsiz aktarmaların kaldırılması’ ve ‘Halk Ekmek’in köy ekmeği ile kepek ekmeğine zam yapması’ konuları gündemdeydi. Aktarma konusunu örneklerle anlatan MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, ABB yönetimine ‘Örtülü zam’ eleştirisinde bulundu. Ilıkan şunları söyledi: “3.25 TL olan toplu taşıma ücreti 4.5 TL’ye çıkmış. Ama ‘3.25 olan toplu taşıma ücreti aslında 6.5’tu ama biz 4.5 TL’ye veriyoruz’ diye yansıtılıyor. ‘Aradaki farkı da belediye bütçesinden karşılanmaktadır’ diye de bir gölgeleme yapılıyor. Vatandaşın cebinden gelen paradan vatandaşa hizmeti sübvanse ediyoruz. Karşı geldiğim bir şeye zam yapılması değil her şeye böyle bir hikâye yazılması. Aslında bu hikâyeyi yazarken bazı şeyleri gölgeliyorsunuz. Vatandaşı gerçekten ilgilendiren şeyleri söylemiyorsunuz. Zam yapıldığını söylemeyip indirim yaptığınızı ifade ettiğiniz gibi.”

Ücretsiz aktarmanın kaldırılması Meclis’te


METROYA GİTTİĞİNDE ÖĞRENİYOR

Kentte daha önce ücretsiz olan bazı ring otobüslerinden 5 Ocak’tan itibaren aktarma ücreti alındığını hatırlatan Ilıkan, Sincan’dan Söğütözü’ndeki iş yerine giden bir çalışanın aktarmalı olarak iki otobüs ve bir metroyla yaptığı ulaşıma tek yönde 9 TL, gidiş dönüş toplam 18 TL ödediğine dikkat çekti. Sincan-OSTİM, Bağlıca-Koru Metro İstasyonu’na aktarmalı ulaşım örneklerini de veren Ilıkan, “CHP, yönetimi devralmadan önce bu yolcular 3.25’e bu hizmeti alıyorken bakın şimdi bu hizmetin bedeli 9 liraya çıkmış. Bunu hiçbir billboard da, afişte göremiyoruz. Vatandaş aktarmadan ücret alındığını metroya gittiğinde öğreniyor” diye konuştu.

HALK EKMEK’TE DE GİZLEME VAR

Halk Ekmek’teki bazı ekmek çeşitlerine de zam yapıldığını ve duyurulmadığını ifade eden MHP’li Ilıkan, “27 Kasım’da ‘ABB Halk Ekmek’e zam yapmıyor, elimizdeki un bitene kadar da zam yapmayacağız, 1.25’e satmaya devam edeceğiz’ diye herkese duyurdular. Bunu duyurdunuz ama bakın 10 Ocak akşamı siz burada konuşurken Halk Ekmek büfeleri köy ekmeğine ve kepek ekmeğine zam yaptı. 1.75 olan ekmeği 2.50’ye çıkarttı. Bu da bir gizleme değil midir? Bunu neden paylaşmıyorsunuz? Bunu da vatandaş ekmek almaya gittiğinde öğrendi. Şeffaf olacaksanız her şeyi ilan edeceksiniz, sadece böyle gölgeleme yapmayacaksınız” dedi.

Ücretsiz aktarmanın kaldırılması Meclis’te


KEŞKE MALİYETLER ARTMASA DA ZAM YAPILMASAYDI

Haberin Devamı

Ankara’da 2014 sonrası açılan metrolara bağlı otobüslerden aktarma ücreti alınmadığını, Batıkent bölgesindeki 46 hattan ise aktarma ücreti alındığı bilgisini paylaşan CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, “Yarısından alınıp yarısından alınmama gibi bir durum olmaz. ‘Batıkent’ten alınıyorsa diğerinden de alınsın’ diye bir karar alınmış” dedi. Neslihanoğlu toplu taşımadaki zam için, “Burada 6.5 gibi bir maliyet varken 4.5 lira gibi bir rakam yapılmış. Hep birlikte karar aldık. Toplu taşımayla ilgili EGO’ya destek yapılıyor. Özel halk otobüslerine destek ödemeleri devam ediyor. Keşke maliyetler artmasa da zam yapılmasaydı” ifadelerini kullandı. Halk Ekmek eleştirilerine de yanıt veren Yaşar Neslihanoğlu, “Köy ekmeği ve kepekli ekmek rakamlarına bir bakalım. Benim tahminime göre bunları alan kişi sayısı 3-5 bini geçmez. Markette 5 liradan aşağı kepekli ekmek alan var mı? Yok. O karar bana sorulsaydı o 3-5 bine de zam yapılmasın derdim. Orada 1 milyon ekmek, artan maliyetlere rağmen halen 1.25’e satılıyor onu dile getirmek gerekir” diye konuştu.

Ücretsiz aktarmanın kaldırılması Meclis’te


EGO GARAJI SATILDI, GELİRİ KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KULLANILACAK

Ücretsiz aktarmanın kaldırılması Meclis’te

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, EGO Genel Müdürlüğü’nün Mamak’taki 3. Bölge Müdürlüğü arazisinin imar değişikliği için daha önce Meclis’te olumlu oy kullandıklarını hatırlatarak, “Buradan elde edilecek gelir Yeni Mamak Projesi’nde yapılacak konutlar için kullanılsın diye şerh düşmüştüm. 121 bin metrekare alanın satışı gerçekleşmiş. 593 milyon lira tutmuş. Bu paranın Yeni Mamak Projesi için harcanması gerektiğini bir kez daha ifade ediyorum” hatırlatması yaptı. Açık ihale ile yapılan satışta rakamın yükseldiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, “Ciddi bir rakama satıldı. Bu paralar yıllardır yapılmayan Mamak’taki 13 bin konutun yapımı için kullanılacaktır” dedi.

Ücretsiz aktarmanın kaldırılması Meclis’te

Meclis oturumunun sonunda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in TBMM’de, ‘4-6 yaş arası çocuklara dini eğitim verilmesini Orta Çağ karanlığına benzetmesini’ eleştirdi. CHP ve İYİ Parti grupları, Köse’nin ‘genel siyaset konuştuğunu’ gerekçe göstererek oturumu terk etti.

BAKMADAN GEÇME!