Uçak yolculuğunuz kabus olmasın

Güncelleme Tarihi:

Uçak yolculuğunuz kabus olmasın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2018 14:29

‘Uçuş öncesi alerji hastalığınız hakkında kabin görevlisine kısa bilgi verin. Acil durumlarda kabin görevlisinin ilk yardımda ne yapması gerektiğini anlatın.’

Haberin Devamı

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Can Kocabaş, alerji hastalarının uçak yolculuğu sırasında nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda Hürriyet Ankara’ya şunları söyledi:

KABİN GÖREVLİSİNE BİLGİ VERİN

“Uçakla seyahat sırasında kabin içi şartları, astımı olan kişileri olumsuz yönde etkileyebilir. Nispeten azalan oksijen düzeyi, uçuşa bağlı stres ve anksiyete, iç mekânın dar olması, kabin içi basınç düzeyi, nem durumu, jet lag ve değişen biyolojik ritim, astımı olan hastalar için olumsuz durumlardır. Özellikle yaşlı bireyler ve diğer kronik hastalığı olanlar bu durumdan daha kolay etkilenebilir. Uçuş öncesi alerji hastalığınız hakkında kabin görevlisine kısa bilgi verin.

KİŞİSEL EYLEM PLANINI TESLİM EDİN

Haberin Devamı

Acil durumlarda kabin görevlisinin ilk yardımda ne yapması gerektiğini anlatın. Alerjik olduğunuz besinler ile ilgili bilgilendirmelerde bulunun ve uçakta ikram edilen tüm gıdaların içeriği hakkında detaylı bilgi isteyin. Astım hastalığınız varsa ilaçlarınızı, kabin memurunun erişebileceği bir yerde bulundurun. Görevli memura, astım atağında izlenecek tedavi aşamalarını gösteren kişisel eylem planını teslim edin. Güvenlik kontrolleri sırasında beyanda bulunmak için ilaçlarınıza ait (özellikle 100 ml üzeri süspansiyon şeklindeki) reçeteyi de yanınızda bulundurun.”

GÜNEŞ ALERJİSİ İLK 30 DAKİKADA ORTAYA ÇIKAR

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ferda Öner Erkekol ise yaz aylarında alerji hastalarının karşılaşabileceği riskler ve dikkat etmeleri gereken konular hakkında şu uyarılarda bulundu:
Güneş alerjisi, hastalar tarafından genellikle güneş yanığı olarak düşünülüyor ve geç fark ediliyor. Güneş alerjisi, ilk 30 dakika içerisinde ciltte kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkar. Şiddetli güneş alerjisi, kurdeşen, ciltte sulu kabarcıklar, şişlik gibi daha da rahatsız edici belirtilere neden olabilir. Bu nedenle tatile çıkmadan önce düzenli kullandığınız ilaçları yanınızda bulundurun. Otel seçiminde sigara içilmeyen ve halısı olmayan odaları tercih edin. Uzun süre kullanılmayan yazlık evinize gittiğinizde uyku saatine kadar evi iyice havalandırın ve tozdan arındırın. Tüketeceğiniz tüm gıdaların içeriklerini kontrol edin, gerekirse otel mutfağından detaylı bilgi edinin. Havuz kullanımından sonra ciltte kaşıntı, kızarıklık, gözlerde yanma, batma, sulanma gibi yakınmaların ortaya çıkması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. 10.00-15.00 saatleri arasında güneşe çıkmayın. Güneşe çıkmadan önce mutlaka şapka, gözlük kullanın. Açık renkli kıyafetler tercih edin. Güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucu krem kullanın.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!