Üç tüp kan bir cana umut

Güncelleme Tarihi:

Üç tüp kan bir cana umut
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2022 13:45

Saliha Bengisu Uçar, 16 yaşında kronik lenfositik lösemi (KLL) hastası oldu, 2 yıl sonra kemik iliği nakliyle hastalığı yendi. Şimdi tıp fakültesini bitirerek doktor olan Uçar, “Vereceğimiz üç tüp kanla birine can olabiliriz” diyor.

Haberin Devamı

Ankara’da yaşayan Saliha Bengisu Uçar’a 16 yaşında kronik lenfositik lösemi (KLL) tanısı kondu. 18 yaşında donör sayesinde kemik iliği nakli olan Uçar, hastalığı yendi ve bu yıl da Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirerek doktor oldu. Sporcu da olan Uçar, vücudunda bir şişlik fark ederek hastaneye başvurduğunu yapılan tetkik ve tahliller sonucu kendisine hastalık teşhisi konduğunu anlattı. Uçar şöyle konuştu:

BAĞIŞ KONUSUNDA FARKINDALIK ÖNEMLİ

“Tedaviden sonra üniversite sınavına hazırlanırken hastalığım tekrarladı. TÜRKKÖK’ten de donör bulununca kemik iliği nakli oldum. Kemik iliği naklinden sonra eğitim öğretim hayatıma devam ettim, sağlığıma kavuştum ve bu sene tıp fakültesini bitirerek doktor oldum. Tedavi sürecinde zorlandığım anlar oldu fakat sonucunda sağlığıma kavuştum. Ne kadar çok donör, o kadar fazla hayat demek. Bunun en güzel örneği olarak karşınızda duruyorum. Bağış yapanlar olmasa belki de doktor olamayacaktım. Ben hayallerime kavuştum. Kemik iliği bağışı konusunda farkındalık oldukça önemli. Pandemi döneminde ne yazık ki kök hücre bağışı oranında bir düşüş yaşanmıştı. Vereceğimiz üç tüp kanla birine can olabiliriz. Her zaman söylüyoruz; çünkü iyilik hepimizin geninde var.”

Haberin Devamı

Üç tüp kan bir cana umut

BİRİNE CAN OLABİLMEK BAMBAŞKA BİR HİS

Sosyal medyada gördüğü bir çağrı üzerine kan bağışında bulunan ve üç yaşında bir çocuğa umut olan Özlem Erdoğan ise şunları söyledi: “Sosyal medyada tamamen tesadüf eseri bir çağrı gördüm, kayıtsız kalmadım ve hiç beklemedim hemen Kızılay’a gidip üç tüp kan verdim. Daha sonra değerlerim TÜRKKÖK’ün verilerine işlendi. Beş yıl sonra üç yaşında olan bir çocukla eşleştim. Donör olduğum gün de kan alınır gibi 2-3 saatlik bir işlemle hiçbir acı hissetmeden işlemleri yaptırdım. Birine umut olabilme ihtimalimi duyduğumda o kadar heyecanlandım ve o kadar iyi baktım ki kendime. Birine can olabilmek bambaşka bir his. Bir gün bizim ya da sevdiklerimizin başına gelebilir, kök hücre nakli gerekebilir. İki tane çocuğum var ama şu an bir yerlerde adını bile bilmediğim bir çocuğum daha var. Lütfen kimse ‘banane’ demesin.”

Haberin Devamı

Üç tüp kan bir cana umut


FIRAT TANIŞ DA BAĞIŞ ÇAĞRISI YAPTI
GEN’in Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi ‘İyilik Genimizde Var’ kapsamında kemik iliği bağışına farkındalık oluşturmak amacıyla MEB Şura Salonu’nda önceki gün “Fırat Tanış ile Gelin Tanış Olalım” etkinliği düzenlendi. Bağışçıların ve hastalığı yenenlerin de katıldığı etkinlikte Fırat Tanış da kemik iliği bağışının önemine dikkat çekerek herkesi bağışçı olmaya davet etti.

BAKMADAN GEÇME!