TZOB’dan fiyat takibi

Güncelleme Tarihi:

TZOB’dan fiyat takibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 00:00

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar “Geçen ay nohut, pirinç, toz şeker ve yumurta fiyatları aynı kaldı. Havucun fiyatı yüzde 2,6, patatesin yüzde 6, pırasanın yüzde 9,8, domatesin yüzde 23,4, ıspanağın yüzde 25,2, patlıcanın yüzde 48,9 oranında düştü” dedi.

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayında 28 gıda maddesinin 11’inde fiyat artışı, 13’ünde fiyat düşüşü olduğunu, 4 üründe ise fiyatın değişmediğini bildirdi. Bayraktar, TZOB’un gıda fiyatlarındaki değişim araştırmasının Nisan ayı sonuçlarına ilişkin yazılı bir açık aptı.

Yumurta fiyatları aynı kaldı

Şemsi Bayraktar, Nisan ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın yüzde 312’lere ulaştığını, bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 311,9, baklagillerde yüzde 248,3, pirinçte yüzde 170,2, kurutulmuş ürünlerde yüzde 252,9, hayvansal ürünlerde ise yüzde 203 olarak belirlendiğini ifade etti. TZOB Başkanının açıklamasına göre, geçen ay nohut, pirinç, toz şeker ve yumurta fiyatları aynı kaldı.

Fındık fiyatında artış var

Kuru üzümün fiyatı yüzde 0,5, kırmızı mercimeğin yüzde 1, yeşil mercimeğin yüzde 2, havucun yüzde 2,6, armutun yüzde 4,6, patatesin yüzde 6, pırasanın yüzde 9,8, domatesin yüzde 23,4, ıspanağın yüzde 25,2, yeşil fasulyenin yüzde 37,2, salatalığın yüzde 37,4, patlıcanın yüzde 48,9, sivri biberin ise yüzde 68,7 oranında düştü. Buna karşılık, limonda yüzde 26, soğanda yüzde 10,4, kuru kayısıda yüzde 5,4, elmada yüzde 5,3, kuru incirde yüzde 4,6, kuzu etinde yüzde 4,1, tavuk etinde yüzde 3,6, kuru fasulyede yüzde 2, sütte yüzde 1,4, dana etinde yüzde 1,3, fındıkta ise yüzde 0,3 fiyat artışı meydana geldi.

Marketlere yansımıyor

Üretici fiyatlarındaki düşüşün marketlere yeterince yansımadığını da kaydeden ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar, yaşanan ekonomik sıkıntılar karşısında gerek üreticilerin, gerekse tüketicilerin ayakta kalmaya çalıştığını ifade etti.

Stokların azalması

TZOB Başkanı Bayraktar, üretici fiyatları artan ürünlerden soğan ve armutta, stoklarda sezon sonuna gelinmesinin fiyatları yükselttiğini, aynı şekilde limonda da ürün stokunun azalmasının fiyat artışına yol açtığını belirtti. Başkan Bayraktar, hayvansal ürünlerden kuzu eti fiyatında da geçen aylardaki yükseliş seyrinin devam ettiğini vurguladı. Başkan, salatalık, yeşil fasulye, patlıcan, sivri biber gibi ürünlerde de hava sıcaklıklarının artmasına bağlı olarak örtü altında hasat edilen ürün miktarının artmasıyla fiyatların gerilediğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!