Türkiye AB ilişkileri başkentte tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye AB ilişkileri başkentte tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2024 17:08

Avrupa Birliği’nin geleceği ve Türkiye-AB ilişkileri, Ankara’daki panelde tartışıldı. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın’ın moderatörlüğünde düzenlenen “Avrupa Birliği Genişlemesi ve Bölgedeki Güncel Durum” başlıklı panelde, Türkiye-AB ilişkileri ele alınarak sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Haberin Devamı

Panele, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić-Radman da katıldı.
Panelde, Avrupa Birliği Ülkeleri büyükelçilerinin yanı sıra, akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler yer aldı. Panelde, Avrupa Birliği’nin geleceği ve Türkiye-AB ilişkileri başta olmak üzere, Balkanlarda AB genişlemesi, AB ile ortak işbirliği alanları ve Türkiye-Hırvatistan ilişkileri de ele alındı.

MEDENİYETLER ÜSTÜ OLMALI

Sistematik ve sürdürülebilir iş birliğinin devamının iki ülke için oldukça önemli olduğunu belirten, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, şöyle konuştu:

Türkiye AB ilişkileri başkentte tartışıldı


“Türkiye’nin bölgede sahip olduğu pozitif etki, sistemaik bir iş birliği potansiyellerinde önemlidir. Türkiye’nin, bölgede diğer aktörlerin yanı sıra tarihi mirası, Balkan halkları tarafından olumlu karşılanmakta ve bu durum Türkiye-Balkan ilişkilerinde kilit rol oynamaktadır. İki ülkenin işbirliği siyaset, ekonomi, kültür ve turizm gibi çeşitli sektörleri kapsayacak şekilde hızla büyüyor ve çeşitleniyor. Genişleme sürecine, zorlukların ve fırsatların bilincinde yaklaşılması gerekiyor. Özellikle Türkiye’nin katılım süreci söz konusu olduğunda stratejik bir vizyona ihtiyaç duyulmakta. AB ‘adil ve liyakate dayalı’ bir genişleme politikası izlemeli. Aday ülkeler arasında daha fazla bölünme yaratmaktan kaçınmalıdır. AB, ‘uluslar üstü bir varlık, kimlik’ olarak, bölgedeki diğer aktörleri de içermesi gerekmektedir. Dünyada gerçek bir karar alıcı, kanaat oluşturucu bir kutup olmak istiyorsanız bu medeniyetler üstü olmalı.”

Haberin Devamı

İSTİKRAR VE GÜVENLİK ÖNEMLİ

Türkiye AB ilişkileri başkentte tartışıldı

Hırvatistan olarak her zaman AB ve Türkiye arasında yapıcı bir diyalogu savunduklarını ifade eden Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić-Radman, şunları söyledi: “Türkiye-Hırvatistan ilişkileri çok yönlüdür. Türkiye ve Hırvatistan, Güneydoğu Avrupa’da istikrar ve güvenliğin desteklenmesi konusunda kararlıdır. Ülkem, AB’nin genişlemesini desteklemektedir ve AB’nin genişlemesine verdiğimiz destek sadece Güneydoğu Avrupa’daki ülkelerle sınırlı değildir. Aynı zamanda Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın Avrupa perspektifini de güçlü bir şekilde destekliyoruz. Türkiye, AB için ‘önemli ve değerli’ bir aday. Açıkçası, sizin Avrupa yolunuz bizimkinden farklı oldu. Biz yine de desteklemeye devam edeceğiz.” Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın ise küresel ve bölgesel krizlerin yarattığı sınamaların arasında Türkiye jeopolitiği ile kritik öneme sahip olduğunu vurgularken, bölgedeki ve dünyadaki sorunları diplomasinin yanında akademik bağlamda değerlendirip, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Türkiye AB ilişkileri başkentte tartışıldı

“Türkiye hem bölgesel hem küresel öneme sahip. Bölge ve dünya zorlu bir süreçte ve sınamalardan geçerken Türkiye Balkanlardan Avrupa’ya kıtaların kesişme noktasında stratejik rolde. Panelde, hem Türkiye-Hırvatistan ilişkilerinin pozitif ivmesi hem de AB’nin genişlemesi ve Balkanlar konusunda çok taraflı işbirliği bağlamında oldukça pozitif mesajlar verildi.

BAKMADAN GEÇME!