Türk bilimadamına en prestijli ödül

Güncelleme Tarihi:

Türk bilimadamına en prestijli ödül
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 00:00

150 ülkede 360 binden fazla üyeye sahip olan Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri örgütü, en prestijli ödülü bir Türk bilimadamına verdi.

BİLKENT Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Arıkan, 150 ülkeden 360 bin üyesiyle dünyanın en büyük tekno-profesyonel topluluğu Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’nün (IEEE) 2010 Enformasyon Kuramı En İyi Makale Ödülü’nü kazandı.

Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Örgütü olan IEEE 150 ülkede 360 binden fazla üyeye sahip bir kuruluş. Arıkan, ödüle layık görülen makalesinde, enformasyon kuramı alanında 60 yıldır açık bulunan önemli bir kuramsal probleme çözüm getirdi. Temelleri 1948 yılında ABD’li matematikçi ve mühendis Claude E. Shannon tarafından atılan enformasyon kuramı, gürültülü haberleşme kanalları üzerinden yollanabilecek veri hızı konusunda “kanal kapasitesi” adı verilen kuramsal bir sınır belirliyor.

Kutupsal kodlama

Kanal kapasitesine erişen sistemler inşası haberleşme mühendisliğinin başlıca uğraşı alanı durumunda. Arıkan’ın çalışması “kutupsal kodlama” adı verilen yeni bir yöntemle kanal kapasitesine nasıl erişilebileceğini ortaya koyuyor.
Konu üzerinde uzun yıllardır çalıştığını belirten Arıkan, ANKA’ya yaptığı açıklamada, bu çalışmasının halen TÜBİTAK tarafından desteklendiğini, konunun pratik uygulamaları için de INTEL şirketi ile geçtiğimiz aylarda bir proje anlaşmasının yapıldığını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!