TOBB ETÜ’den işsizlik tahmini

Güncelleme Tarihi:

TOBB ETÜ’den işsizlik tahmini
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2016 01:00

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), temmuz ayında işsizliğin yüzde 10.9’a yükseleceği tahmininde bulundu.

Haberin Devamı

TÜİK, Temmuz 2016 dönemine ilişkin işsizlik oranlarını 17 Ekim tarihinde açıklayacak. SPM, darbe girişiminin de yaşandığı bu döneme ilişkin tahminini önceden yaptı. TOBB ETÜ SPM, Temmuz-2016 dönemi işsizlik oranını haziran ayına göre 0.7 puan artarak yüzde 10.9 olarak öngördü. SPM, temmuz döneminde tarım dışı işsizlik oranının ise 0.8 puanlık artışla yüzde 13 rakamına yükseleceğini tahmin etti. SPM, istihdam oranının 0.4 puan azalarak yüzde 46,7 düzeyinde gerçekleşmesini, sanayi istihdamının ise 5 milyon 281 bin kişi seviyesine ineceğini tahmin etti. Geçen ay yayınlanan bültende işsizlik artışının belirginleşeceğini tahmin ettiklerini ve açıklanan yüzde 10.2’lik oranla işsizliğin tahminlerinin de üstünde artarak yeniden çift hanelere sıçradığı belirtilen SPM çalışmasında, şu görüşlere yer verdi:

Haberin Devamı

İŞSİZ ORDUSUNDA ARTIŞ SÜRÜYOR

“İşsiz sayısı 232 bin kişi artarak 3 milyon 127 bin seviyesine çıkmıştır. Keza, istihdam da düşüşe geçmiş ve 216 bin kişi azalarak 27 milyon 651 bin kişi seviyesinde gerçekleşmiştir. Sanayi istihdamı ise mayıs dönemine göre 56 bin kişi azalarak 5 milyon 330 bin kişi olarak gerçekleşmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak işsizlik oranları, bir önceki döneme göre 0.6 puan yükselmiştir. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı ise 166 bin kişi artmıştır. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam oranı da 222 bin kişi azalmıştır.

EKONOMİDE YAVAŞLAMA İŞARETİ

Haziran döneminde keskinleşen artış eğiliminin daha düşük bir ivmeyle temmuz döneminde de sürmesi beklenmektedir. Bir önceki ay yayınlanan bültenimizde de belirttiğimiz gibi 2016’nın ilk çeyreğinde yatırımlar yüzde 14 oranında, özel sektör yatırımları ise yüzde 5 oranında azalmıştır. Diğer yandan temmuz döneminde ihracat yüzde 24, sermaye malları ithalatı ise yüzde 30 oranında azalmıştır. Tüm bu gelişmeler ekonominin yavaşladığına işaret etmektedir. Bu durumun temmuz dönemi işgücü verilerine yansıması beklenmelidir. Yaptığımız sayısal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!