Terör mağdurları tazminat isteyebilir

Güncelleme Tarihi:

Terör mağdurları tazminat isteyebilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2016 14:52

Barolar Birliği ve Ankara Barosu’nun Başkent’teki terör saldırıları sonrasında yalnızca kınama mesajı yayınladığını savunan avukat Ali Özdemir, “Saldırılarda zarar gören vatandaşlarımıza hukuki hakları anlatılmalıydı. Saldırılarda zarar gören kişiler ve yakınları, devletten tazminat talebinde bulunabilir” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da son dönemde art arda yaşanan terör saldırılarının ardından yaşamını yitirenlerin yakınlarıyla, yaralananların devlete maddi-manevi tazminat davası açma haklarının bulunduğuna dikkat çeken avukat Ali Özdemir, “Devlet, 5233 sayılı yasayla zarar gören kişilerin maddi zararlarını karşılama yükümlülüğü altındadır” dedi. Türkiye Barolar Birliği ile Ankara Barosu’nun Başkent’teki terör saldırıları sonrası sadece kınama mesajı yayınladığını savunan Özdemir, “Saldırılarda zarar gören vatandaşlarımıza hukuki hakları anlatılmalıydı” dedi. Vatandaşlara haklarını anlatan Özdemir, şunları söyledi:
“Bu saldırılarda yüzlerce insan hayatını kaybetti, yüzlercesi yaralandı, binlercesi travmalar geçirdi. Devlet, 5233 sayılı yasayla zarar gören kişilerin maddi zararlarını karşılama yükümlülüğü altındadır. 

Haberin Devamı

BAKANLIK REDDETTİ DAVA AÇTIK

Tazminat Hukuku kapsamında bakıldığında devlet, vatandaşların güvenliğini sağlayamaması sebebiyle, vatandaşların uğradığı her türlü zararı karşılamakla yükümlüdür. Ankara Garı patlaması sonrası Başkent’te bu konuda duyarlı avukatların önderliğinde bütün zarar görenler ve aileleri adına bireysel olarak İçişleri Bakanlığı’na 100’er bin TL tazminat başvurusu yaptık. Bakanlıktan bu konuda herhangi bir adım atılmaması dolayısıyla da İdare Mahkemesi’ne zararların tazmini açısından davalar açtık.

13. MADDE’YE GÖRE BAŞVURU

Ankara’daki patlamalarda maddi manevi zarar gören vatandaşlarımız, 5233 sayılı yasaya göre maddi zararlarının ödemesi talebiyle İçişleri Bakanlığı’na başvurabilirler. Devletin yasa kapsamına almadığı ‘travma nedeniyle uğranılan manevi zarar’ı alabilmek için İdari Yargılama Usül Yasası’nın 13. maddesine göre başvurmak gerekiyor. Ödemeler reddedilirse de İçişleri Bakanlığı aleyhine, zararların ödenmesi istemli İdare Mahkemesi’ne tazminat davası açılabilir. Devlet bu tazminatları ödemek zorunda kalacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!