‘Tavuk karası’na biyonik göz umudu

Güncelleme Tarihi:

‘Tavuk karası’na biyonik göz umudu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2015 01:24

Halk arasında ‘tavuk karası’ diye bilinen Retinitis Pigmentosa (RP) hastalığı, Türkiye’de 28 bin kişide genetik olarak görülüyor. Biyonik göz, bu hastaların görme duyularını artırarak, bağımsız yaşayabilmelerini sağlıyor.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, tavuk karası veya gece körlüğü olarak da bilinen Retinitis Pigmentosa (RP) hastalığı hakkında yarın bilgilendirme toplantısı düzenleyecek.
Mamak Yolu’daki Cebeci Hastanesi 50. Yıl amfisinde saat 13.30-16.30 arasında gerçekleşecek olan toplantıda, hasta ve hasta yakınlarına ‘biyonik göz’ hakkında da bilgi verilecek.
Türkiye’de 28 bin kişide genetik bir hastalık olan tavuk karası var. Dört yıl önce onayı alınan ilk ve tek retinal implant (biyonik göz) olan Argus II sistemi de hastaların görme duyularına kısmi olarak artış kazandırarak, bağımsız yaşayabilme potansiyeli sunuyor. Ameliyat Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı ve Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılabiliyor. Halen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 12 hastayla ilgili ameliyat aşamasına gelindi.
Açılış konuşmasını Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ın yapacağı toplantıda, Prof. Dr. Figen Batıoğlu, Prof. Dr. Aysun İdil, Prof. Dr. Emin Özmert ve Hürol Erişçi bilgilendirmenin yanısıra, soruları da yanıtlayacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!