Tatil turizme yarar

Güncelleme Tarihi:

Tatil turizme yarar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 00:00

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı Seçim Aydın, 2010 yılındaki 117 gün tatili değerlendirdi. Aydın, “Birleşik kaplar prensibiyle çalışan ekonomik dengeler nedeniyle tatiller sırasında serbest zaman ekonomilerine aktarılacak kaynakların yeni bir dengenin oluşmasını sağlayacaktır” dedi.

SORU: 2010 yılında toplam kaç gün tatil yapılacağı, bu tatilleri toplumsal açıdan ve turizm sektörüne etkileri açısından nasıl değerlendirdiğinizi; sektör ve bizler açısından olası  tavsiyelerinizi öğrenmek istiyoruz.
? Mert ÖNCÜ
 YANIT: 2010 yılının hafta sonuyla birleşen milli ve dini bayramların sağladığı köprü tatillerle kendimize ayırabileceğimiz serbest zamanların bolluğu olarak nitelendirebileceğimiz bir yapıya sahip olacağını görüyoruz.  
Bu arada batı  dillerinde kullanıldığı şekli ile TATİL ve İZİN kavramları arasındaki farkın ülkemizde de ortaya konması zamanının geldiğini ve tatilin kişinin kendine ayrılan zamanları en yararlı biçimde değerlendirmesi fırsatı olarak düşündüğümü belirtmek isterim.
2010 yılındaki 117 gün tatil özellikle iç turizm ekonomisi açısından kısa tatillerin değerlendirilmesi için bir fırsat olacaktır. Bu konuda her ne kadar için iş kaybı ve ekonominin olumsuz etkileneceği yolunda yorumlar yapılsa da birleşik kaplar prensibiyle çalışan ekonomik dengeler nedeniyle tatiller sırasında serbest zaman ekonomilerine aktarılacak kaynakların yeni bir dengenin oluşmasını sağlayacağını belirtmek isterim.
Bir yazımda iyi bir serbest zaman planlamasının yapılabilmesi açısından TATİL TAKVİMİ yapmamız gerektiğini önermiştim. 2010 böyle bir takvimin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koyması açısından da önemli bir yıl olacak. Kendimize ayıracağımız zamanları tatil, kültür ve ailemiz arasında bölerek yapacağımız zaman ve kaynak planlamalarının etkinliğini artırmada bu yöntem bize yardımcı olacaktır. 2010 yılında bu anlamda yeterli imkânların olacağını ve belki de bundan sonraki zaman ve kaynak planlamalarını da bu şekilde yapmak için bir başlangıç olacağını belirtmek isterim.
 Serbest zamanın en iyi kullanılabileceği ortam olarak tanımlanan tatil planlamasının sadece kişilerin değil karar vericilerin sağlayacağı desteklerle de yakından ilgili olduğu unutulmamalıdır. Söz gelimi yıllardır söylenen erken rezervasyon sisteminin yerleşmesi için Meslek Kuruluşlarının çağrısına Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği desteği; okul tatillerinin yılın ve yörenin özelliğine göre düzenlenmesi çağrısını, hava yollarının bilet fiyatlarında uyguladığı satış özendirici uygulamaları sayabiliriz. 2010 yılının bu anlamda tatil için işletmelere ve kişilere verilecek ekonomik desteklerle de anılacak bir yıl olmasını beklemekteyiz. Turizme verilen her desteğin çoğaltan etkisi nedeniyle diğer sektörlerde de istihdamı ve iş imkânlarını artırdığını bilmekteyiz.
 Önümüzdeki 10 yılın bir özelliği de bayramlarla birlikte 4 aylık bir dönemi kapsayan Ramazan nedeniyle tatil ve kültür anlamında iç ve dış pazarı optimum ölçüde değerlendirebilecek bir planlamaya ihtiyaç duyulacak olmasıdır.
 Kültürel değerlerin sergilenebilir, sahnelenebilir etkinlikler olarak kimlik kazanmasında yerel yönetimlere; iç ve dış pazar dengesi yanında yayla ve dağlarda bulunan turizm işletmelerinin birlikte hareket edebilmeleri için de TÜROFED ve TÜRSAB gibi Meslek Kuruluşlarına eşgüdüm görevi düşmektedir.
 “Dünya, gezmeyenlerin sadece kapağını okuyabildiği bir kitaptır” deyişini de dikkate alarak başta yöneticilerimiz olmak üzere tüm okurlarımızı bu haftadan itibaren öncelikle kendi yörelerinde, her yıl en az bir gün, gezgin olmaya davet etmek istiyorum. 
 ? Seçim AYDIN
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı
Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!