Taşıma suyla toplu konut

Güncelleme Tarihi:

Taşıma suyla toplu konut
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2013 01:07

TOKİ’nin, Kusunlar’da yapımını tamamladığı toplu konutlara, taşeron firmanın konut tesliminde acele etmesi nedeniyle su aboneliği yapılamadı. Musluklarından su akmayan vatandaş ise çareyi dereye inmekte buldu.

Haberin Devamı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) Mamak Kusunlar’da inşa edilen TOKİ Küme Evler’den ev alan vatandaşlar, kentin ortasında köy hayatına mahkum edildi.
Anahtar teslimi 3 ay önce yapılmasına rağmen, evlerine su bağlantısı yapılmayan vatandaşlar, toplu konutların yakınındaki dereden damacanalarla su taşımak zorunda kaldı. Evlerinde su akmayan kadınlar da çaresizlik yüzünden derede çamaşır yıkıyor.

EMEKLİ POLİS PİŞMAN OLDU

Emekli polis memuru Mustafa Kılıçarslan, hayatında ilk kez ev sahibi olduğunu fakat pişman ettiklerini belirterek, “58 yaşında ev sahibi olduğum için çok sevinmiştim ama 3 aydır çektiğimiz çilenin tarifi imkansız. Evimizde çamaşır makinesi var fakat eşlerimiz çamaşır yıkamak için dereye gidiyor. Bölgede oturan vatandaşlar da 2 kilometre yol yürüyüp damacalarla dereden evine su getiriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

EKMEK İÇİN 14 KİLOMETRE YÜRÜYOR

Oturdukları bölgede bakkal ve market olmadığını dile getiren İlhami Sakal ise şu ifadeleri kullandı:
“Ekmek almak için 7 kilometre yol yürüyorum. Dönüşün de aynı uzaklıkta olduğunu hesaplarsak bir ekmek için 14 kilometre gitmek zorundayız. Komşularımızdan topluca ekmek alıp dağıtanlar bile var. Konutlara da sadece sabah ve akşam otobüs seferi yapılıyor. Evlerin yan tarafındaki kum ocağına giden kamyoncular yolda bizi görünce acıyıp eve bırakıyor.”

TAŞIMA SUYLA YAŞAYAMIYORUZ

Konutların inşaatını üstlenen Akay İnşaat ile Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) arasındaki husumetten dolayı halen su aboneliği yapamadıklarını iddia eden Murat Ergenlioğlu ise, şöyle konuştu:
“Taşıma su ile evlerimizde yaşayamıyoruz. ASKİ’ye başvurduğumuzda topu Akay İnşaat’a atıyor. Firma yöneticileririyle görüştüğümüzde de ASKİ’yi suçluyorlar. Çaresizlik nedeniyle para verip su deposunu doldurttuk.”

ONAYLANMADAN TESLİM EDİLMİŞ

ASKİ yetkilileri, üstlenici firmanın konut tesliminde acele etmesinden dolayı su aboneliği yapılamadığını kaydederek, “ASKİ’nin konutlardaki içme suyu ve kanal hatları projelerini inceleyip onay vermesi gerekiyor. Bu onaydan önce konutları teslim eden müteahhitler yüzünden de ASKİ olarak vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz. Çizilen projeler ASKİ’nin komisyonları tarafından inceleniyor, bazen eksikler ve yanlışlar çıkıyor” dedi. TOKİ Küme Evler’e gidiş için sadece tek bir yol bulunuyor. Vatandaşların ekmek almak için toplam 14 kilometre yol yürüdükleri yolun kenarında da çöp ve hafriyat atıkları dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

MAKİNEYE ZAHMET OLMASIN

Konutlarda yaşayan kadınlar, evlerde çamaşır birikince soluğu derede alıyorlar. Güneşin altında sicim gibi akan suyla çamaşırlarını yıkamak zorunda kala kadınlar, “Çamaşır makinesine zahmet olmasın diye kendimiz yıkıyoruz” diye espri yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!