Tarımda biyolojik mücadele dönemi

Güncelleme Tarihi:

Tarımda biyolojik mücadele dönemi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2021 02:09

ABB, Gölbaşı Karaoğlan’da bulunan arazilerinde ürettiği sebzelerin verimini arttırmak amacıyla zararlı böceklere karşı faydalı böcek salımı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ekipleri, domatesin en yaygın zararlısı olan Tuta Absoluta’nın (domates güvesi) yaratacağı zararları önlemek için Trichogramma Brassicae isimli faydalı böceğin yumurtalarını 17 dekarlık domates tarlasına bıraktı. Faydalı böcek salımı sayesinde hem verim kaybının önüne geçilmesi hem de daha doğal ürünler elde edilmesini hedefleyen ABB, bu uygulama ile kimyasal kullanımını da yüzde 60 oranında azaltarak daha çevreci ve doğa dostu bir üretimi teşvik etmeyi amaçlıyor. ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı Ziraat Yüksek Mühendisi İrem Ermiş, uygulama hakkında şu bilgileri verdi:

Tarımda biyolojik mücadele dönemi


KİMYASAL KULLANIMI AZALTILIYOR

“Bu yıl ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak olan 110 dekar alanı sebze fideleriyle buluşturmuştuk. Arazilerde üretimin yanı sıra çiftçiler için örnek ve öncü olacak ARGE çalışmaları da yürütüyoruz. Bu yıl domates sebzesinde en yaygın zararlı olan domates güvesine karşı mücadele başlattık. Normalde kimyasal ilaç kullanımıyla yapılan bu mücadeleyi biz zararlı böcekleri yiyen faydalı böcekleri doğaya salarak gerçekleştiriyoruz. Hem kimyasalın topraktaki deformasyonunu önlemiş oluyoruz hem de doğa dostu bir üretim elde etmiş oluyoruz. Domatesin fide dikiminden itibaren kullanmaya başlıyoruz. Böcekleri kutularla her 6 metrede bir gelecek şekilde bitki üzerine asıyoruz. Böcekler 2 veya 3 gün içerisinde aktif olup üreyerek çıkıyor. Tarlada 6 metrede gidiş geliş menzilleri var. Arazide kimyasal kullanımını yüzde 60 azaltıp normal kimyasalın neden olduğu yüzde 20’lik verim kaybının da önüne geçmeyi amaçlıyoruz.”

Tarımda biyolojik mücadele dönemi



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!