Tarihle iç içe bir alışveriş

Güncelleme Tarihi:

Tarihle iç içe bir alışveriş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2022 16:14

Ulus’ta yer alan ve kentin en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Suluhan, nostaljik havasıyla ziyaretçilerini bekliyor. Esnaf ise otopark sorununun çözüme kavuşmasını istiyor.

Haberin Devamı

Başkentin en eski alışveriş merkezlerinden biri olan 500 yıllık geçmişe sahip Suluhan, tarihi geçmişiyle kent hafızasına katkıda bulunuyor. Çarşı, takı tasarımından, çiçeklere, nikâh ve bebek süslerinden el yapımı hediyeliklere kadar farklı alanlarda birçok esnafa ev sahipliği yapıyor.Ulus Hali’nin karşısında bulunan Suluhan Çarşısı, Ankaralılara tarihle iç içe alışveriş imkânı sunuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün denetimindeki vakıf eserlerinden biri olan Suluhan, 1508-1511 yılları arasında Sultan 2. Beyazıd döneminin emirlerinden Hasan Paşa tarafından yaptırılmış.

Tarihle iç içe bir alışveriş

Suluhan, aynı zamanda ‘Hasan Paşa Hanı’ olarak da anılıyor.Tarihi iş merkezi Suluhan’ın ismi ise geçmiş dönemlerde hem suyu hem de ısıtma sistemine sahip olan tek han olmasından geliyor. Suluhan Çarşısı’nın içinde yıllardır bulunan berber dükkânını işleten Ziya Keçelioğlu, Suluhan’ı Ankara’nın temeli olarak nitelendiriyor. Keçelioğlu, çarşıyı şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

TAHTAKALE YANGINIYLA DEĞİŞİME UĞRUYOR

“Ankara’nın zemini burası. Adeta tarih yatıyor. Suluhan’ın geçmişini tam anlamıyla anlayabilmek için tarihi dokusuna da bakmak gerekiyor. Anlatılanlara göre, Suluhan, Ulus Meydanı’nın gelişimi ve 1927’deki büyük Tahtakale yangınıyla birlikte büyük bir değişime uğruyor ve yapılan çalışmalarla adeta yeniden küllerinden doğuyor. Yani oldukça özel bir han. Vatandaş olarak hepimizin sahip çıkması gereken bir alan.”

Tarihle iç içe bir alışveriş

Alışveriş merkezlerinin sayısının artmasının ardından Ankaralıların daha az Suluhan’a uğradığını söyleyen Keçelioğlu, “Yaklaşık olarak 55 yıldır Ankara’da olup henüz Suluhan’a gelmemiş olan insanlar var. Ya da ilk defa gelenler oluyor. Alışveriş merkezlerinin sayısı günden güne artıyor. Bu yüzden insanların tercih konusunda alternatifi de değişiyor. Burada çiçek, düğün, nikâh ürünleri, kapı süsleri, incik, boncuk ne ararsanız var. Ankaralıları tarihi çarşımıza davet ediyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

Tarihle iç içe bir alışveriş

PARK SORUNU KAÇIRIYOR

Suluhan Çarşısı esnafı Yavuz Selim Özdemir, yaşanan park sorunu için şunları söyledi: “Şu an için çarşının en önemli sorunlarından bir tanesi ulaşım. Özellikle Posta Caddesi’nin sağına soluna düzensizce araba park edenler çıkabiliyor. Böyle olduğu zamanlarda hem buraya gelen ziyaretçiler hem de bizler sıkıntı yaşıyoruz. Yetkililere, sorunla ilgili taleplerimizi ilettik. Bir çalışma başlattıklarını ve yakın zamanda ulaşım sorununun çözüme kavuşacağını söylediler. Sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!