Tarihi kulenin bozuk saati

Güncelleme Tarihi:

Tarihi kulenin bozuk saati
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2022 15:13

Ankara Kalesi surları üzerinde yer alan tarihi Saat Kulesi üzerinde yer alan saatin benzeri 2006 yılında yeniden yapıldı. Ender saat ustalarından olan Recep Gürgen, saatin bugün çalışmadığını belirterek, “Her kule saati ilgi ister. Tarihi kulelerdeki saatler çalışıyor bile olsa zaman zaman bakımdan geçmeli” dedi.

Haberin Devamı

Başkentin en önemli simgelerinden Ankara Kalesi’nde bulunan Saat Kulesi, günde yalnızca 2 kez doğruyu gösteriyor. Aslı olmadığı için Rahmi Koç Müzesi yetkililerinin 2006 yılındaki talebiyle tarihi kuleye yeni bir saat yapan Recep Gürgen, İstanbul’dan Ankara’ya geldiğinde saatin çalışmadığını gördü. Ankara Saat Kulesi’nde mevcut bir saatin olmaması üzerine, o günlerde istenilen ölçülerde yeni bir saat yaptığını belirten Gürgen, “Kale içerisindeki orijinal saat zaman içerisinde kaybolmuş ama orijinalinin nasıl kaybolduğuna dair bir şey söylemek yanlış olur. Ayrıca bu tür saatlerde ‘orijinal’ tabiri kullanıldığında sanki 2-3 bin yıllık bir eserden bahsedildiği düşünülüyor. Bu nedenle ‘eski saat’ demek doğru olur. Eskiyen saatlerin de zaman içerisinde tamir edilmesi ya da yeni bir saatin yapılması gerekebiliyor. Benim yaptığım işte bu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tarihi kulenin bozuk saati

Tarihi kulenin bozuk saati

‘HER KULE SAATİ İLGİ İSTER’

Bugün Ankara Saat Kulesi’ndeki saatin çalışmadığını ifade eden Recep Gürgen, şunları söyledi: “Saatin çalışması için sorumluluk alınması lazım. Sorumluluk kimdeyse onun devreye girerek, saati çalışır hale getirmesi gerekiyor. Her kule saati bir ilgi ister. Bu nedenle ya ilgili belediyenin ya da valiliğin saati sahiplenerek çalışır hale getirmesi gerekiyor. Diğer yandan şehir halkının da kendi eserlerini takip etmesi lazım. İnsanlar nasıl bakıma ihtiyaç duyuyorsa, eserler de bakıma ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla bunun gibi tarihi kulelerdeki saatler çalışıyor bile olsa zaman zaman bakımdan geçmeli ki, çalışamaz hâle gelmesin.”

BAKMADAN GEÇME!