Tarih kokan beş bavul

Güncelleme Tarihi:

Tarih kokan beş bavul
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2022 15:28

Atatürk’ün desteklediği ‘Türk Beşleri’ içinde yer alan çağdaş Türk müziği bestecisi, orkestra şefi Hasan Ferid Alnar’ın, Ankara Güvenlik Caddesi’ndeki evine ilk kez Hürriyet girdi. Alnar’ın, beş bavul içindeki eşya ve dökümanları arasından tarih çıktı.

Haberin Devamı

Hasan Ferid Alnar... 26 Temmuz 1978’de ölümünün ardından tüm eserlerinin telif hakları ve mirası Avusturyalı ikinci eşi Sevin Alnar’a (Frau Hilda) geçti. Alnar’ın eserleri uzun yıllar telif hakları ödenerek çeşitli sanatçılar tarafından icra edildi. Ancak, Alnar’a ait özel eşyalar bavullarda saklı kaldı. Sevin Alnar’ın 2017’de ölümünden sonra vasiyet mektubu ile tüm haklar ve miras 40 yıl birlikte yaşadığı Mustafa İlhami Eriş’e geçti.

Tarih kokan beş bavul

Eriş, 1928 İstanbul Erenköy doğumlu ve şu anda 94 yaşında. Orijinal eşyaları korunan ve ünlü besteci Alnar’ın da yaşadığı Ankara’daki bu evde hala İlhami Eriş oturuyor. Eriş, Sevin Alnar’la yollarının keşişmesini, yasal mirasçı olmasını ve bavullardan çıkan tarihi şöyle anlattı:

Haberin Devamı

İKİNCİ EŞİYLE KONSERDE TANIŞMIŞ

“Ben Ferid Alnar’ı bir kez konserde gördüm. Kendisi ile hiç tanışmadım. Sevin de eski eşinden hiç bana bahsetmezdi. Avusturya’da bir konserde tanışmışlar, görüşmüşler. Ferid Bey, Sevin hanımla evlenmek istemiş. Aralarındaki yaş farkı nedeniyle evlenmelerine ailesi karşı çıkmış. Ama buna rağmen evlenmişler. Daha sonra daha çok yurt dışında Ankara’da oldukları dönemde Ferid Bey, 1978’de ölene kadar bu evde yaşamışlar.

Tarih kokan beş bavul

37 YIL HİÇ AYRILMADIK

Ben eşimden ayrılmıştım. Sevin’le aynı mahallede oturuyorduk. Bir arkadaşımız vasıtası ile tanıştık. Tanıştığımızda ben 50, o 52 yaşındaydı. 1980’de yanına, bu eve taşındım. 37 yıl boyunca hiç ayrılmadık. Altı ay Avusturya’da, altı ay bu evde yaşadık. Yaşlanıp hastanede öldüğü güne kadar yanında olmamı istedi. Doktorlar bana ‘Sevin hanım hep sizi istiyor. Bu ne kadar büyük bir aşk’ diyerek, şaşkınlıklarını ifade ettiler.

Tarih kokan beş bavul

Haberin Devamı

FERİD ALNAR’IN YANINA GÖMÜLDÜ

Sevin, Ferid Bey’in yanına gömülmeyi vasiyet etmişti. Ancak, çocukları olmadığı ve kan bağı bulunmadığı için izin vermediler. Savcının yanına gittim. Durumu anlattım. Mezarlıklar Müdürlüğünü aradı ve Ferid Bey’in mezarı açılarak üzerine gömüldü. Sevin müslaman değildi. Bu nedenle mezarını da Avrupa tarzı gotik harflerle yazdırarak, yaptırdım.

İKİNCİ VASİYETİ ADININ YAŞATILMASI

Sevin’in ikinci vasiyeti eşi Ferid Alnar’ın ismi ve eserlerinin yaşatılmasıydı. Ben 94 yaşındayım. Sağlıklıyım ama artık bu konularla ilgilenecek gücüm kalmadı. Bazıları 100 yıllık bu belge, döküman, eşya, fotoğraflar ve eserlerini bir kuruma devretmek istiyorum. Alnar’ın adına müze kurulması, bu dökümanlarla belgesel ya da filminin çekilmesi ve gelecek kuşaklarca tanınması Sevin’in en büyük isteğiydi. Ben de bu isteğini ikinci vasiyeti olarak ölmeden yerine getirmek istiyorum.”

Haberin Devamı

Tarih kokan beş bavul

MENDERES KARTVİZİNE ÇOK ŞAŞIRDIK

Eriş’in, bu arzusu üzerine evdeki eşya, belge, dökümanların tasnifini yapıp, envanterini çıkaran oğlu Melih Faik Eriş, en çok Ferid Alnar’ın cüzdanından çıkan Adnan Menderes kartvizitine şaşırdıklarını söyledi. Melih Eriş, şunları söyledi:
“Ferid Alnar ile Ayhan Aydan 1951’de boşanmışlar. Ferid bey bu kartviziti 27 yıl boyunca cüzdanında saklamış. Bu kartvizit Ferid Bey’e mi Ayhan Hanım’a mı gelmiş anlayamadık. Belki de boşanma davasında delil olarak kullanılmıştı. Evde Ferid Bey’in fotofrafları arasından Ayhan hanımın fotoğrafları çıkmadı. Ama ikinci eşi Sevin Hanım’ın fotoğrafları arasından Ayhan Aydan’ın hiçbir yerde yayınlanmamış birçok fotoğrafını bulduk. Bu da son derece ilginç geldi.

Haberin Devamı

Tarih kokan beş bavul

İŞTE O BELGE DÖKÜMANLAR

Evde envanterini çıkardığımız eşyalar arasında Avusturya’lı eşi Sevin Alnar ile ilgili hiç yayınlanmamış fotoğrafları, ilk eşi Ayhan Aydan ile ilgili hiç yayınlanmamış fotoğrafları var. Dökümanlar, resmi belgeler, el yazması, Arapça alfabesi ile yazılmış günlükleri ve daktiloya alınmış Türkçe günlükleri, kendi el yazısı ile notaya aldığı eserleri (partisyonlar), 50-100 yıl arası saklanmış bir çok orijinal döküman ve belge, ünlü bestecilerin müzik kitapları, orijinal konser afişleri ve broşürleri, yerli-yabancı basında çıkmış o döneme ait gazete ve dergi sayfalarında yer alan bir çok haber, yabancı misyonlarla yapmış olduğu yazışmalar, mektupları, band kayıtları, plakları, kitapları, kıyafetleri bulunuyor. Atatürk’ün bizzat desteklediği çağdaş Türk Müziği sanatçısı ve büyük besteci Ferid Alnar’ın ve eserlerinin yaşatılması ve tekrar gün yüzüne çıkarılması babam ve benim en büyük dileğimizdir.”

BAKMADAN GEÇME!