Taksinin gözdesi

Güncelleme Tarihi:

Taksinin gözdesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2014 01:18

Erkek meslektaşları tarafından ‘Taksinin gözdesi’ diye anılan Neşe Yeşilkaya, Başkent trafiğinde direksiyon sallayan yaklaşık 16 bin taksici arasındaki tek kadın şoför.

Haberin Devamı

Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası kayıtlarına göre Başkent trafiğinde direksiyon sallayan yaklaşık 16 bin taksici arasındaki tek kadın şoför olan Neşe Yeşilkaya, erkek meslektaşları tarafından ‘Taksinin gözdesi’ diye anılıyor. İki yıl öncesine kadar Ankara’da 3 kadın taksicinin çalıştığını, diğer 2 kadın meslektaşının işi bırakmasıyla tek kaldığını belirten Neşe Yeşilkaya, şunları söyledi:
“Ankara’nın ilk kadın taksicisi 25 yıllık şoför Hacer Çakır ve 7 yıl şoförlük yapan Melahat Bademci ile ben direksiyon salladık. Onlar şu anda bu mesleği yapmıyor. Ben ise devam ediyorum. Ankara’da şu anda mesleği sürdüren tek kadın taksi şoförü benim. 9 sene önce kamudan emekli olmuştum, daha sonra bir şirkette çalışmaya başladım. Fakat şirkette işler istediğimiz gibi gitmedi. Emekli olanlar taksicilik yapıyor, ‘Ben de taksicilik mi yapsam’ diye şaka yaparken ciddi bir teklif geldi ve taksicilik yapmaya başladım. Bir kızım ve bir oğlum var. Kızım olumlu karşıladı, oğlum ise ilk başta istemedi ama şu anda çocuklarımın bana desteği büyük.

Haberin Devamı

YAŞLI TEYZELER YANAKLARIMI SIKIYOR

Kadın taksici olmak tabi ki fazla alışılmamış bir durum. Zorlukları olduğu kadar kolaylıkları da var. Sırada beklerken, benim sıramın gelmesini bekleyip benim taksime binen vatandaşlar olduğu gibi, kadın şoför olduğum için çekinip aracıma binmeyenler de oluyor. Kadınlar özellikle benim aracıma binmek istiyor. Daha rahat ettiklerini söylüyorlar. Vatandaşlar görünce şaşırıyor, beni birbirlerine gösterenler de, gelip tebrik edenler de oluyor. Yaşlı teyzeler gelip yanaklarımı sıkıyor, ‘Her zaman kadın taksici olsun, gurur duyduk’ diyorlar.

‘TAKSİCİLİK ERKEK MESLEĞİ’ ALGISI VAR

Toplumda ‘taksicilik erkek mesleğidir’ algısı var. Biz bu algıyı ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Kendi meslektaşlarım da şaşırıyor. İlk başlarda yadırgadılar, ama sonrasında alıştılar. Kafalarına göre bulvar üzerinde durak yapanlar oluyor. Ben orada durduğum zaman ‘Buradan yolcu alamazsın, burada bekleyemezsin’ diyorlar, göndermeye çalışıyorlar. Ama ben de inadına yolcumu alıp çıkıyorum. Ama yardımcı olan meslektaşlarım da var. Başkent trafiği sabah ve akşam saatlerinde çok zor ve yoruyor insanı. Onun dışında sakin oluyor. Maddi sıkıntılarım olduğu için gece 04.00’te iş başı yapıyorum. Gazinolarda çalışan kadın müşterilerim var, onları alıyorum evlerine bırakıyorum. Birkaç sene sonra kredilerim bittikten sonra bırakmayı düşünüyorum.”

Haberin Devamı

KARDEŞLERİMİZİ TEŞVİK EDECEĞİZ

Taksici esnafının daha rahat şartlarda çalışması ve esnafın haklarının korunması için her türlü çalışmayı yaptıklarını ifade eden Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkan vekili İzzet Yıldırım, “Bugün bir kadın şoförümüz, taksicilik mesleğini icra ediyor. Bundan mutluluk duyuyorum. Biz de kadın meslektaşımız için elimizden ne geliyorsa onu yapacağız. Meslektaşımızı koruyacağız, kollayacağız, sahip çıkacağız. Diğer kadın kardeşlerimizi de bu mesleğe teşvik edeceğiz. Hep birlikte taksicilik mesleğinin onurlu bir iş olduğunu insanlara göstereceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!