Susuzluk tarımla uğraşan çiftçiyi birbirine düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Susuzluk tarımla uğraşan çiftçiyi birbirine düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2007 00:00

Sakarya Nehri’nde su seviyesinin azalmasının ardından, tarımla uğraşan bölge köylüleri arasında tartışmalar yaşandığı bildiriliyor.rken, kimi çiftçilerin nehir yatağına bent kurarak tarlalarını suladığı, bazılarının da elektrik tellerine kablo atarak, kısa devre sonucu su pompalarının çalışmasını engellediği öne sürülüyor.

AFYONKARAHİSAR kuzeydoğusundaki Bayat Yaylası’ndan doğan Sakarya Nehri’nin debisi, her geçen gün azalıyor. Yetkililer, nehirdeki su seviyesinin azalmasının ardından tarımla uğraşan bölge köylüleri arasında tartışmalar yaşanmaya başladığını belirterek, kimi çiftçilerin nehir yatağına bent kurarak tarlalarını suladığını, bazılarının da elektrik tellerine kablo atarak, kısa devre sonucu su pompalarının çalışmasını engellediğini öne sürüyor.

BİLİNÇSİZ KULAMA ETKİLİ: Sakarya Nehri’nin Polatlı ilçesi sınırlarında bulunan kısmının kurumasında bilinçsiz sulamanın etkin olduğunu belirten Polatlı Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Türkoğlu, nehrin Eskişehir sınırlarından geçen bölgede, "vahşi sulama" diye de tabir edilen "salma sulama" yönteminin uygulandığını söyledi. Bu bölgedeki çiftçilerin nehir yatağına bent kurarak, kazdıkları kanallarla suları doğrudan tarlalarına akıttığını iddia eden Türkoğlu, bu nedenle Polatlılı çiftçilerin uzun süre tarlalarını sulayamadığını belirtti.

KAVGALAR YAŞANIYOR: Porsuk ile Ankara Çayı’nın da kurumaya başladığını ve kuraklık nedeniyle üretimdeki verimin yüzde 40 oranında düştüğünü vurgulayan Polatlı Ziraat Odası Başkanı Türkoğlu, zaman zaman köylüler arasında sulama nedeniyle kavgalar yaşandığını sözlerine ekledi. Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik ise köylüler arasında arazilerin sulanması konusunda yaşanan tartışmalardan haberdar olduklarını belirterek kaymakamlık nezdinde yapılan toplantılar ile tarafların bir araya getirildiğini ve tavsiye kararları alındığını söyledi.

ACİL SU GEREKİYOR: Ancak tüm bu gelişmelere rağmen tarlada mahsulü kurumaya yüz tutmuş çiftçinin, hiç bir şekilde ikna olmayacağının altını çizen Çelik, "O çiftçiler için tek yapılması gereken, acilen ürününün suya kavuşturulmasıdır. Onun için acilen önlem alınması gerekiyor, değilse tüm tavsiyeler boştur" diye konuştu. Jandarma yetkilileri ise bölgede son haftalarda çok sayıda elektrik direğine tel atılması sonucu kısa devre yaptırılarak elektrik akımının kesildiğini ve bunun sonucunda birçok bölgenin saatlerce enerji alamadığını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!