‘Susamlı kebap’ tescilleniyor

Güncelleme Tarihi:

‘Susamlı kebap’ tescilleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 16:49

Osmanlı'dan bugüne beğenilerek tüketilen, "bazı padişahların askerlere hediye olarak verdiği" söylenen, halk arasında “susamlı kebap’ ismiyle anılan Ankara simidinin, ‘coğrafi işaretle’ tescillenmesi çalışmalarında sona gelindi.

Haberin Devamı

Başkent’in her köşesinde satılan meşhur Ankara simidi, şehri gezmeye gelenlerin de yanlarında götürdüğü hediyelerden biri haline geldi. Öğrenci ve memur kenti olarak bilinen kentte, günde ortalama 600 bin simit satışı gerçekleştiriliyor. Ankara Ticaret Odası (ATO), Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi’nin Ankara simidine coğrafi işaret tescili alınması için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yaptığı başvuruda son aşamaya gelindi. ATO Başkanı Salih Bezci, yöresel ürünlerin, coğrafi işaretle tescil edilmesindeki amacın, standart oluşturarak, ekonomik değerlerini artırmak olduğunu söyledi. Bezci, "Coğrafi işaret sayesinde yıllar sonra aynı ürünü aynı tat ve kalitede bulmak mümkün olacak. Bir fırın, ürettiği Ankara simidinin "coğrafi işaretli" olduğunu beyan etmek için önce ATO önderliğinde yapılacak denetlemeden geçecek. Denetim sonucuna göre, Ankara simidi ibaresi ve logosunu kullanılabilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖZEL UN, SUSAM VE PEKMEZ

Ankara simidi için kullanılan un, susam ve pekmezin kalitesine özel önem verdiklerini ifade eden Ankara Pideciler ve Simitçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Yalçın şunları kaydetti:
"Simidin günlük ve taze olması ve hamurunun herhangi bir şoklamaya maruz kalmaması Ankara simidinin farkını ortaya çıkarıyor. Gerçek Ankara simidi çıtır ve esmerdir. Özel un, pekmez ve susam da ayırıcı diğer özelliklerdir. Böldüğünüz sırada çıtır ve gevrek oluşu Ankara simidinin özelliğini gösterir."

GÜNDEMDE ZAM YOK

Başkan Yalçın, Ankara simidinin "coğrafi işaretle" tescillenmesinin ardından ekonomik olarak getirisinin artacağını, ancak bunun simide zam anlamına gelmediğini ifade etti. Halen 11 gram Ankara simidinin 1 liradan satışının yapıldığını ve gündemlerinde zam olmadığını vurgulayan Yalçın, saraylara dayanan bir geçmişi bulunan Ankara simidini, her gün başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin değişik il ve bölgelerine gönderdiklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!