Sömestir tatilinde ekonomik seyahat

Güncelleme Tarihi:

Sömestir tatilinde ekonomik seyahat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2017 01:00

Karne alan çocukları ile birlikte sömestir tatilinde Ankara’dan uzaklaşmak isteyen aileler için yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda rota bulunuyor. Tatilini internet üzerinden planlayan aileler, düşük bütçeler ile yeni ülkeler görebiliyor.

Haberin Devamı

Sömestir tatilinin başlaması ile birlikte tatil planını önceden yapan aileler yola çıkmaya başladı. Henüz karar veremeyenler için yurtiçi ve yurtdışında tatil yapabilecekleri çok sayıda alternatif rota bulunuyor. Sömestir’in ilk hafta sonunda günübirlik yakın çevre gezisine çıkmak isteyen Başkentliler, Ankara’ya 1 saat uzaklıktaki turistik ilçe Beypazarı’nın ziyaret edip, yöresel yemeklerin tadına bakarak, tarihi konaklarda kalabiliyor. Bazı aileler de gezilerine ‘sağlık’ unsurunu katarak Ayaş ve Beypazarı bölgesindeki termal tesislerde konaklamayı tercih ediyor. Çevre illere açılan Ankaralılar, 2 saat uzaklıktaki Bolu’yu ziyaret ederek, şehrin çevresindeki Gölcük, Abant ve Yedigöller milli parklarında vakit geçiriyor. Kayakseverlerin yakın çevredeki tercihleri; Çankırı Ilgaz, Bolu Kartalkaya, Sakarya Kartepe’nin yanı sıra Bursa Uludağ oluyor. 

Haberin Devamı

TRENLE DOĞU YOLCULUĞU

Tren yolculuğundan keyif alan aileler, Doğu Eksperesi ile yaklaşık 24 saatlik bir yolculuğa çıkarak; Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum üzerinden Kars’a ulaşıyor. Ani Harabeleri’ni gezip, Çıldır Gölü’nde balık yenilerek ritüelleri yerine getirilen Kars ziyaretinin dönüş yolculuğu aynı şekilde trenle yapılabileceği gibi zamanı kısıtlı olanlar, uçağı tercih edebiliyor. Son dönemde talebin arttığı Doğu Ekspresi’nde bilet bulabilmek zorlaşırken, trenin bir süre durduğu Erzurum İstasyonu’nda telefonla cağ kebap sipariş edilebiliyor. Bir vagonu restoran olarak hizmet veren trende, sadece 2 ya da 4 kişinin kalabileceği yataklı kompartmanlar bulunuyor.

VİZESİZ DİREKT YOLCULUK

Kış şartları etkili olsa da direkt uçuş, vizesiz seyahat ve düşük kur gibi özellikleri ile Ukrayna’nın başkenti Kiev, son dönemde Başkentli gezgin ailelerin sıkça ziyaret ettiği rotalar arasında yer alıyor. Başkent’ten iki ayrı havayolu firmasının gerçekleştirdiği uçuşlarla yaklaşık 2 saatte ulaşılabilen Kiev’e seyahat edebilmek için pasaport sahibi olmak yetiyor. Ukrayna, Türk vatandaşlarından vize talep etmiyor. Düşük bütçeler ile Ukrayna’ya seyahat edebilen Başkentliler, ülkede ulaşım, konaklama ve yeme-içme gibi giderlerin Türkiye ile kıyaslandığında “ucuz” şeklinde tanımlanabileceğini belirtiyor. Kiev’deki Çernobil, Ukrayna Ulusal Tarih ve İkinci Dünya Savaşı müzeleri popüler ziyaret noktaları arasında yer alıyor. Şehir merkezinde Türk mutfağı da dahil olmak üzere dünya mutfağından çeşitli örnekler sunan çok sayıda restoran bulunuyor. Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerdi, şehrin ortasından geçen Dinyeper Nehri’nin kenarından uzun yürüyüşler yapılabiliyor. Tatil için birkaç gün ayırabilen gezginler, yaklaşık 6 saatlik tren yolculuğu ile “Ukrayna’nın Avrupası” olarak tanımlanan Lviv’e geçebiliyor. Şehir merkezine hakim olan Avrupa mimari etkisi ile temalı restoran ve kafelerde keyifli şekilde vakit geçirilebiliyor.

HER YAŞA UYGUN EĞLENCE

Haberin Devamı

Vizesiz ve düşük bütçeli tatil olanağı sunan bir başka yurtdışı rota ise Sırbistan’ın başkenti Belgrad oluyor. İstanbul aktarmalı uçuşlar ile ulaşılabilen Belgrad, Avrupa’nın su yolları Tuna ve Sava nehirlerinin kesişim noktasında yer alıyor. Ulaşım, konaklama ve yeme-içme giderlerinin uygun olduğu kentin dört bir yanına tramvaylar ile ulaşılabiliyor. Yeşillikler arasındaki Belgrad’ın hakim noktasında yer alan kalede Osmanlı izlerini de görebilmek mümkün oluyor. Orta ve üst yaş grubundaki ziyaretçiler, nehir kenarında sıralanan restoranlarda vakit geçirmeyi tercih ederken, gençler şehrin hareketli gece yaşantısına dahil olmayı tercih ediyor. Müzik eşliğinde eğlenmekten hoşlananlar ise şehir merkezindeki tavernalarda bir araya geliyor.

Haberin Devamı

DÜŞÜK BÜTÇELİ ULAŞIM VE KONAKLAMA

Küçük bütçeler ve vizeye ihtiyaç duymadan ziyaret edilebilen Ukrayna ve Sırbistan’a Ankara’dan uygun fiyatlı uçak bileti bulabilmek için havayolu şirketlerinin kampanya dönemlerini takip etmek gerekiyor. Bazen 1-2 gün sonraki seferler için de internet üzerinde düşük fiyatlı uçak biletleri satın alabilmek mümkün oluyor. Seyahat edilen şehirlerde, oteller yerine kiralık evlerde konaklanabiliyor. Ev sahibi ve kiracıları internet üzerinde bir araya getiren uygulamalar, düşük bütçeli konaklama alternatifleri sunuyor. Erken yapılan rezervasyon ile bir kişinin otel ücreti olabilecek bütçe ile 4 kişilik ailenin konaklama gideri karşılanabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!