Sokak hayvanlarına kısırlaştırmada Laparoskopi yöntemi

Güncelleme Tarihi:

Sokak hayvanlarına kısırlaştırmada Laparoskopi yöntemi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2017 13:39

Sokak hayvanlarına kısırlaştırmada Laparoskopi yöntemi

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- ÇANKAYA Belediyesi, Başkentin en büyük sorunu olan sokak hayvanı popülasyonunda Ankara Üniversitesi ile birlikte hareket ederek; kısırlaştırmada Avrupa standartlarında bir uygulama olan laparoskopik yönteme geçti.
Sokak hayvanı sayısının her geçen gün arttığı Başkentte, sorunla sistematik şekilde ilgilenen tek kurum olan Çankaya Belediyesi, yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdi. Çankaya Belediyesi- Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliği ile yapılan sokak hayvanı popülasyonunu en aza indirmek için hayvanlara uygulanacak laparoskopik yöntemle kısırlaştırma çalışmalarının tanıtım toplantısı Çankaya Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde gerçekleşti.
Çankaya Belediyesi adına konuşma yapan Başkan Yardımcısı Anıl Sevinç, Çankaya Belediyesinin sokak hayvanlarından sevgisini ve özverisini hiçbir zaman esirgemediğini belirterek Laparoskopik yöntemi Türkiye'de ilk kez uygulayan belediye olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Sahipsiz sokak hayvanlarının popülasyonunun Ankara için önemli bir sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Sevinç şunları söyledi: “Sokak hayvanlarına hiçbir zarar vermeden bu sorunu çözmenin yolunun kısırlaştırma olduğu tüm dünyada kabul edilmiş bir gerçektir. Bu anlamda Çankaya Belediyesi olarak Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz laparoskopik yöntemle artık hayvanlar daha az ağrılı bir süreç geçirecek. Bu yöntem ile hayvanın ameliyat sonrası barınakta geçireceği süre de kısalacak. Öncüsü olduğumuz bu çalışmanın diğer belediyelere de örnek olmasını temenni ediyoruzö.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Halit Kanca da Çankaya Belediyesine teşekkür ederek, sokak hayvanı probleminin kentsel ve toplumsal bir sorun olduğunu belirtti. Her 10  köpekten sadece birinin sahiplenildiğine dikkat çeken Kanca, “Hayvanların sağlığı ve refahı için tercih edilen bu uygulamanın rutin bir çalışmaya dönüşmesi bizim için mutluluk verici" dedi.
BİR DİŞİ KÖPEKTEN 6 YILDA 531 BİN 441 YAVRU OLUYOR
Yılda ortalama 8 yavruya sahip olabilen bir dişi köpek, yavrular arasında ortalama %25 ölüm ihtimali oranı düşünüldüğünde 6 yılın sonunda 531 bin 441 köpek nüfusuna dönüşebiliyor. Geleneksel kısırlaştırma yöntemini uygulayan Çankaya Belediyesi, bu yöntem ile yılda yaklaşık 2 bin köpeği kısırlaştırabiliyor. Geleneksel yöntemde köpek için ağrılı geçen tedavi süresi laparoskopik uygulama ile yüzde 65 oranda ağrıyı azaltıyor, ameliyat süresi ise 60 dakikadan 7-8 dakikaya düşüyor. Tüm bu avantajlar geleneksel yöntemde ancak 2 bine ulaşan yıllık kısırlaştırma sayısını 6 bine kadar çıkartabiliyor. 
YAVRULAR ERKEN KISIRLAŞTIRILABİLECEK
Başkentte sayısı yaklaşık 80 bine ulaşan ve bunun 25 bininin Çankaya'da yaşadığı bilinen sokak hayvanlarını kısırlaştırmasında bir diğer önemli nokta ise geleneksel yöntemde sokak hayvanları ancak 8 ayı geçmiş köpeklere uygulanabiliyor olmasıydı. Laparoskopik yöntem ile artık 8 aylıktan daha küçük köpeklere de kısırlaştırma yöntemi uygulanabilecek.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!