‘Sof’umuz artık tescilli

Güncelleme Tarihi:

‘Sof’umuz artık tescilli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2024 09:10

Ankara sof kumaşı, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Ankara Valiliği, “Beslenmesi, kırkımı, liflerin eğrilmesi, tiftiğin işlenmesi vb. tüm aşamalarıyla Ankara keçisi ve tiftiği, korunması gereken soyut ve somut değerler bütününden oluşan bir kültürel miras olarak kabul edilmeli ve yitirilen değerler listesine girmesi engellenmelidir” hatırlatması yaptı.

Haberin Devamı

Ankara tiftik keçisinin yününden elde edilen ve özgün bir tekstil ürünü olan Ankara sof kumaşı, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca onaylanarak ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ aldı. Tescil belgesi, Ankara Valisi Vasip Şahin’e takdim edildi. Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada gelişmeyle ilgili şunlar kaydedildi:

‘Sof’umuz artık tescilli

GELECEĞE AKTARILMASI GEREKEN DEĞERLERDEN

“Anadolu’ya özgü, Ankara ile özdeşleşmiş, tipik ve seçkin bir ırk olan Ankara keçisinin tiftiğinin işlenmesinden elde edilen ipeksi görünümüyle sof kumaşı, tarihi, kültürel, ekonomik ve korunarak geleceğe aktarılması gereken değerlerimizdendir. Yüzyıllar boyunca yalnızca Anadolu’da, ağırlıklı olarak da Ankara ve çevresinde yetiştirilen Ankara keçisi ve bu keçiden elde edilen tiftiğe dayalı üretim, 15. yüzyıldan itibaren Ankara’da tiftiğe dayalı güçlü bir dokuma sanayiinin gelişmesine imkân sağlamış, tiftik ipliği ile tiftikten elde edilen kumaşlar ülkemizde olduğu gibi ülkemiz dışında da rağbet görmüştür. Anadolu, uzun yıllar Ankara keçisi yetiştiriciliği ve dolayısıyla ham tiftik ile tiftik ürünleri üretim ve ihracatında dünyanın tek ülkesi olma konumunu korumuştur.

Haberin Devamı

COĞRAFİ İŞARET BAŞVURUSU ONAYLANMIŞTIR

Beslenmesi, kırkımı, liflerin eğrilmesi, tiftiğin işlenmesi vb. tüm aşamalarıyla Ankara keçisi ve tiftiği, korunması gereken soyut ve somut değerler bütününden oluşan bir kültürel miras olarak kabul edilmeli ve yitirilen değerler listesine girmesi engellenmelidir. Bir döneme damgasını vuran tiftik keçisi ve sof kumaşının yeniden değer kazanması için önemli çalışmalar yürütülerek; sof kumaş adına valiliğimizce yapılan coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 22 Aralık 2023 tarihinde onaylanmış ve ‘Ankara Sof Kumaşı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ almıştır. Başkentimizde geleneksel değerlerimizin yaşanarak yaşatılması ve geleceğe aktarılması için çalışmalara devam edilecektir.”

Haberin Devamı

‘Sof’umuz artık tescilli

PADİŞAHLARIN DA VAZGEÇİLMEZİYDİ

Sof kumaşı, Ankara keçisinden elde edilen tiftiğin dokunmasıyla oluşturuluyor. Kumaşın özellikle 16. ve 17. yüzyılda altın dönemini yaşadığı belirtiliyor. Dünyaca ünlü geleneksel kumaşın bu dönemlerde Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç edildiği de belirtiliyor. Özünde beyaz olan sof kumaş, yazın terletmeyen, kışın üşütmeyen yapısı, kolay buruşmaması ve dayanaklılık özellikleriyle Osmanlı padişahlarının da vazgeçilmezi olduğu biliniyor. Sof kumaşlardan dikilmiş içlik, entari, cübbe ve kaftanları kullanan Osmanlı padişahları arasında Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman da bulunuyor. Sof kumaşı Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nce üretilip, günlük kıyafetlerde de yeniden hayat buluyor. Ankara’nın ilçelerindeki halk eğitim merkezlerinde de kumaşa yönelik atölyeler bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!