Şimdilik suda problem yok

Güncelleme Tarihi:

Şimdilik suda problem yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2024 16:38

Ankara’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve kar yağışının yeteri kadar görülmemesi, akıllara başkentin mevcut su durumunu ve önümüzdeki dönemdeki olası sıkıntılarını getirdi. Yakın dönemde bir su sıkıntısı beklenmediğini ancak önümüzdeki aylarda gerçekleşecek yağışların hayati öneme sahip olduğunu belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) yetkilileri, Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

1)Son yılların en sıcak kış mevsimini yaşadığımızı söyleyebiliriz. Bu durumun özellikle baraj doluluk oranlarına etkisi ne olacak?

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi sebeplerle Ankara’da son 20 yıldır, periyodik olarak kurak dönemler yaşanıyor ve bu dönemlerde yağış rejimleri düşmekle birlikte, toprak yeterince yağış alamadığından gelen kar ve yağmur havzada birikmeden toprağa gidiyor. Aynı zamanda özellikle önceki yıllarda havzada kar sonrası yağmur olmadığından kar donmuş şekilde kalıyor, güneş ve rüzgar etkisi ile erimeden buharlaşarak istemediğimiz bir şekilde kaybolabiliyor. Bu dönemlerde içme suyu arzında çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu yıl ise sıcaklık seviyeleri oldukça yüksek olmasına rağmen, özellikle aralık sonunda çevreye az da olsa kar yağdı. Bu kar suları gerek Çamlıdere Barajı’nın kendi havzasından gerekse de Gerede regülatörü aracılığı ile Çamlıdere Barajı’na geldi. Bu da 1992 yılından beri ocak ayında en yüksek gelen yağış miktarının görülmesini sağladı. Geçtiğimiz yıl gelen yağışlar toprağın suya doygunluğunu arttırmış olup, bu yıl en ufak bir kar sonrası gelen yağmur ve ılıman hava karın olduğu gibi havzaya girişini kolaylaştırdı.

Haberin Devamı

MART VE NİSAN YAĞIŞLARI ÖNEMLİ

2) Önümüzdeki dönemde Ankara’yı bekleyen bir su sıkıntısından söz etmek mümkün mü?

Ankara şehir merkezinde günlük şebekeye verilen (2023 yılı ortalaması) su miktarı 1 milyon 400 bin metreküp civarında oluyor. Özellikle yaz aylarında havanın ısınması ile kullanılan kişi başı su miktarı artıyor. Ankara nüfusu 2024 tahminlerine göre 5 milyon 850 bin kişi. Barajlardaki su miktarı ve tüketim göz önünde bulundurulduğunda yakın dönemde Ankara’yı bekleyen bir su sıkıntısından söz edilmemekle birlikte, özellikle Ankara içme suyu kaynakları için hayati öneme sahip mart ve nisan ayı yağışlarının gelmemesi durumunda, zamanla ciddi su baskısının hissedilebileceği düşünülmektedir.

YER ALTI SULARI KORUMA ALTINDA

3) Yer altı sularıyla ilgili durum nedir? Bununla ilgili bir çalışma yapılıyor mu? Tarımsal sulamada kullanılan yer altı sularıyla ilgili özellikle yaz aylarında bir tehlike söz konusu mu?

Haberin Devamı

Yer altı sularının kullanımı ile ilgili izin ve sorumluluk şu an için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) sorumluluğunda olup, tarımsal sulama amacıyla kuyu kullanımı, ilgili kurum tarafından kısıtlanıyor ve çiftçiler öncelikle yüzeysel su kaynaklarının kullanımına yönlendiriliyor. Lâkin çiftçinin damla sulama gibi modern yöntemlere yönlendirilmesi ve açık kanal sulama sistemlerinin iptal edilerek modernizasyona geçilmesi hem su kayıplarının önüne geçilmesi hem de toprağın kuraklaşmasının önlenmesi için çalışmalar yapılması şart. Ankara için içme ve kullanma suyu temininde kullanılmış veya kullanılma ihtimali olan yer altı suları da kurumumuz ve DSİ tarafından koruma altına alınmış olup, bu bölgelerde kuyu açılmasına veya kullanılmasına izin verilmiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!