Şentepe ramazan akşamıyla şenlendi

Güncelleme Tarihi:

Şentepe ramazan akşamıyla şenlendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2011 00:00

Şentepe’de düzenlenen ramazan akşamı etkinlikleri büyük ilgi gördü. Çocuklar Karagöz Hacivat’la eğlenirken, büyükler de tasavvuf müziği dinleme imkanı buldu.

YENİMAHALLE’de, Ramazan Akşamı etkinlikleri kapsamında gerçekleşen ve üç gün arayla Yenimahalle’yi dolaşan gezici Ramazan eğlenceleri Şentepelilerle buluştu.
Gecede Hacivat ve Karagöz’ün yanı sıra ilizyon gösterisini vatandaşların yanı sıra çocuklar da büyük ilgiyle izledi.

Osmanlı şerbeti

Şentepeliler düzenlenen oyunları büyük beğeniyle takip ederken zaman zaman yardımcı oyuncu olarak da sahnede yer aldı.
İkram edilen geleneksel Osmanlı şerbeti alanı dolduran kalabalığa eski Ramazan akşamlarını yaşattı. Gecenin ilerleyen saatlerinde 2010 yılı Dünya Kuranı Kerim Okuma birincisi Ali Tel sahne alarak şehitler için Kuranı Kerim okudu.

Şiir dinletisi

Tasavvuf müziğinin yorumcuları Esat Aydoğan ve Fazlı Çoban okudukları ilahilerle, Bahri Özipek ise şiirleri ile Şentepelilere güzel bir gece yaşattı. Gezici eğlence programı, bugün Susuz ve Serhat mahallelerinde 25?26?27 Ağustos günlerinde de Yenimahalle Ragıp Tüzün Parkı’nda devam edecek.

Hamamönü’nde Bamteli gecesi

ALTINDAĞ Belediyesi tarafından organize edilen “Hamamönü Ramazan Etkinlikleri” kapsamında devam eden etkinliklerin bu haftaki konuğu Tayfun Talipoğlu oldu. Altındağ Belediyesi Kültür Sanat Evi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Talipoğlu, şiirin yanı sıra birbirinden güzel türküler de seslendirdi. Ünlü opera sanatçısı Seda Kırgız, Talipoğlu’na şiirleri sırasında eşlik ederek Başkentliler’e unutulmaz bir ramazan akşamı yaşattı.
Şiirlerinin arasında hayata dair notlar da aktaran, anılarını paylaşan Talipoğlu, anlattıklarıyla hem hüzünlendirdi hem neşelendirdi. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Talipoğlu, programı Hamamönü’nde gerçekleştirmekten de büyük keyif aldığını dile getirdi. Program sonrasında Tayfun Talipoğlu ve Seda Kırgız’a günün anısına birer plaket sunan Veysel Tiryaki, insanların gönüllerinde yer eden sanatçılarla bir araya gelmek için bu tür etkilikler düzenlediklerini söyledi.

TÜSİAV’dan Somali’ye yardım

TÜRK Sanayici ve İşadamları Vakfı, Somali’ye beş bin TL’lik yardımda bulunurken, üyelerine de kampanyayla ilgili duyuru yaptı. TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, “Afrika’da özellikle Somali’de insanların içini sızlatan bu duruma ilgi göstermemek, kayıtsız kalmak söz konusu olamaz. Biz de vakıf olarak bir nebze katkıda bulunmak istedik. Yardımların devam edeceğini, herkesin parmağını taşın altına sokacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

Engelsiz iftar

ETİMESGUT Belediyesi, 2008 yılından itibaren geleneksel hale getirdiği, “Engelli bireylerle engelsiz iftar” programını bu yıl da sürdürdü. Tüm Engelli ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (TEDAY) Genel Merkezi’nde düzenlenen iftar programına engelliler aileleriyle birlikte katıldı. “Farklılıklarımız en büyük zenginliğimizdir” diyen Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, son dönemlerde artan terör olaylarını hatırlatarak, “Birileri barış, kardeşlik, hoşgörü ayı olan ramazan dinlemeden, bölücülük yapıyor, gencecik evlatlarımızı şehit ediyor. Yaşadığımız acı çok büyük. Yaşadığımız acıya rağmen, birliğimizi ve beraberliğimizi asla bozmayacağız, daha da kenetleneceğiz. Bin yıllık kardeşliğimizi yaşatacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Çilehane açıldı

HACI Bayram Camisi altında bulunan ve Hacı Bayram-ı Veli’nin 40 gün “itikaf”a (Allah rızasını kazanmak düşüncesiyle belli adap çerçevesinde mescitte kalma) girdiği çilehane ziyarete açıldı.
14. ve 15. yüzyılda yaşayan din alimi Hacı Bayram-ı Veli’nin önde gelen öğrencileriyle pişmanlıklar ve kusurlar için af dilemek, Allah’a daha yakın olmak amacıyla 40 gün süreyle kaldığı çilehane ziyaretçilerle dolup taşıyor.
Çilehaneye küçük ve dar bir kapıdan giriliyor. Girişte, beyaz badanalı, tavanı kalın ağaçlarla desteklenmiş sohbet odası bulunuyor. Yaklaşık bir metre yüksekliğindeki dar bir tünelden ibadet yapılan odalara, ancak eğilerek geçilebiliyor. Tünelin solunda, Hacı Bayram-ı Veli’nin “itikaf ibadeti” yapan öğrencilerine ait odalar bulunuyor. Tünelin sonunda ise Hacı Bayram-ı Veli’nin ibadet odası yer alıyor.
Hacı Bayram-ı Veli Camisi Baş İmamı Ahmet Karalı, çilehane kültürünün Hz. Muhammed’in (SAV) peygamber olmadan önce Hira Dağı’nda tek başına kalmasından geldiğini söyledi.

BUGÜN NE YİYELİM

Özbek pilavı (4 kişilik)

Malzemeler:

1 su bardağı Pirinç
200 gr küp küp doğranmış Kuzu eti
1 adet Soğan
1 adet Havuç (rendelenmiş)
3 su bardağı Su
4 adet Mantar
4 yemek kaşığı Sıvıyağı
1 yemek kaşığı Tereyağı
1 çay kaşığı Kimyon
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı:

Tencereye koyulan 2 yemek kaşığı sıvıyağı ile et kavrulur. Kavrulduktan sonra üzerine 3 su bardağı suyu ilave edilerek, ağzı kapatılır. Etler piştikten sonra başka bir tencerede, kalan 2 yemek kaşığı sıvıyağı ve tereyağında; ince kıyılmış soğanla, yıkanan pirinç kavrulur. Daha sonra içine rendelenmiş havuç ve doğranan mantar katılarak, kavurmaya devam edilir. Etlerin pişirildiği sudan 2 bardak alınarak pirincin içine dökülür. Ardından etler de pirincin içine ilave edilerek, suyu çekene kadar, kısık ateşte pişirilir. Baharatları atıldıktan sonra ağzı kapalı olarak 20 dakika dinlendirip, servis edilir.

Sebzeli tavuk incik

Malzemeler:

12 adet tavuk incik
12 adet arpacık soğan
6 diş sarımsak
10 adet mantar
15 adet taze fasulye
20 adet çeri domates
5 çorba kaşığı zeytinyağı
K.kekik
Pul biber
Karabiber
Tuz

Hazırlanışı:

Tavuk bagetlerin üzeri bıçak ile çizilerek yarım bir şekilde haşlanır. Daha sonra soyulan sarımsak, soğan, ikiye bölünen fasulye, bütün mantarı, çeri domates bir kaba alınır. Hepsi zeytinyağı ile harmanlanır. Baharatlarını atarak, bir tepsiye alınıp üzeri kapatılarak 40 dakika pişirilir. Son 15 dakikasında biraz kızarması için üzeri açılır. Piştikten sonra servis edilir.

Dondurmalı meyve katları

Malzemeler:

2 adet şeftalli
1 adet muz
1 fincan kiraz
10 adet erik
1 dilim kavun
1 dal fesleğen
3 dal nane
3 top dondurma
1 çay kaşığı tarçın
2 yaprak jelatin

Hazırlanışı:

Meyveler ince dilimler halinde kesilir. Bu meyveler sıra ile üst üste koyularak dizilir. Her kat arasına nane ve fesleğen koyulur. Eritilen jelatin yaprakları üzerine dökülür. Son olarak dondurma koyup, tarçın dökülerek süslenir.

Ali AÇIKGÜL
Cluster Executive Chef
Divan Hotel Ankara

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!