Semercilik yaşayacak

Güncelleme Tarihi:

Semercilik yaşayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2023 12:54

Beypazarı’nda 51 yıldır aynı dükkânda semercilik yapan İbrahim Atıcı, baba mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Semerciliği 51 yıldır devam ettiren ve Beypazarı’nda bu mesleği yapan tek usta olan İbrahim Atıcı, geçtiğimiz yıl dükkânının yandığını ama hiçbir şekilde yılmadığını ifade ederek, “Mesleğimin 3’üncü kuşak temsilcisiyim, 51 yıldır bu dükkândayım. Ben babamdan öğrendim, o da babasından öğrendi. Artık işlerimiz iyi değil, eskisi gibi semer satılmıyor” dedi.

Semercilik yaşayacak

CUMHURBAŞKANI TALİMAT VERDİ

63 yaşındaki ödüllü semer ustası İbrahim Atıcı, yaşadığı yangınla ilgili şunları söyledi: “Dedem, Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşıymış. 11 sene askerlik yaptıktan sonra 35 yaşında geliyor askerden ve semercilik mesleğini öğreniyor. Daha sonrasında babama öğretiyor bu mesleği. Babam da 16 yaşında bu dükkânı teslim alıyor dedemden. Dedem askerlikte çok yorulduğu için çok fazla çalışamadı, sonrasında dükkânı babama devretti. Ben de babamdan öğrendim. Tam 51 senedir bu işi yapıyorum. Geçen sene 22 Aralık’ta dükkânım yandı. Bir iğnem bile kalmadı. Sonrasında bana Cumhurbaşkanlığından bir telefon geldi. Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü’nü vermek istediler. Ödül törenindeyken Cumhurbaşkanı’na dükkânımın yandığını anlatınca ‘Gereken neyse yapacağız’ dedi. Şu anda dükkânım baştan aşağı yeniden yapıldı. Allah devlete zarar vermesin. Cumhurbaşkanı’ma da buradan çok teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Semercilik yaşayacak

MİNYATÜR SEMER BİR GÜN SÜRÜYOR

Yeni teknolojilerden sonra köylerdeki eşek sayılarının azalmasından dolayı büyük semerlerin artık çok fazla satılmadığını, bunun için de kazanç sağlamak için minyatür hediyelik semerlerden yaptığını vurgulayan Atıcı, “Artık maket semerler yapmaya başladığımız için boş kaldıkça hediyelik semer üretiyorum, isteyenlere kargo ile gönderiyoruz. Hem bize eğlence oluyor hem de semercilik mesleğini canlı tutuyoruz. Ben minyatür bir semer için bir günümü veriyorum. Büyüğünü bundan daha çabuk yapıyorum. Mesleğimize bir şekilde devam etmeye çalışıyoruz. Dükkânımda devamlı olarak çalışıyorum. Yaşayan meslekleri öldürmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Evren Doğru-İbrahim Çakmak/İHA

Haberin Devamı

EN GENÇ TEMSİLCİ

Türkiye’de semercilik mesleğini çok fazla yapan usta olmadığını, olan ustalarınsa 80 ile 90 yaş arasında olduğunu, bu yüzden en genç temsilcinin kendisi olduğunu ifade eden Atıcı, “Türkiye’de bu mesleğin en genç temsilcisi benim. Tabii ki başka temsilciler var ama hepsi çok yaşlı, 80 ile 90 yaşlarında temsilciler var” diye konuştu.
Ödüllü semer ustasının dükkânında satılan büyük semerlerin fiyatları 500 ile bin lira arasında değişiyor. Hediyelik amacıyla üretilen minyatür semerler de 300 liradan alıcılarıyla buluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!