Şehir hastaneleri sağlık turizminde çok iyi kullanılmalı

Güncelleme Tarihi:

Şehir hastaneleri sağlık turizminde  çok iyi kullanılmalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2018 12:55

Medical Park Ankara Hastanesi Genel Müdürü Op. Dr. Tonguç Sugüneş, “bacasız sanayi” benzetmesini yaptığı sağlık turizmi ile Türkiye’nin yılda 127 milyar lirayı bulan sağlık harcamalarının tek başına karşılanabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Şehir hastanelerinin sağlık turizmi anlamında çok iyi kullanılması gerektiğini belirten Op. Dr. Sugüneş, Hürriyet Ankara’ya şunları söyledi:
“2003 yılında sağlık turizminden ülkeye yaklaşık 2 milyar dolar para girmiş. 2023 yılı için bu hedef 20 milyar dolar. Bu yıl sağlık harcamamızın da 127 milyar lira olacağı düşünülüyor. Eğer biz, bacasız sanayi olan sağlık turizmini ülkemizin kaynaklarına sokmayı başarırsak, tüm vatandaşlarımızın sağlık giderlerini finanse etmiş oluruz. Bu sebeple mevcut sağlık turizmi potansiyelimizi ve insan gücümüzle iyi bir sağlık hizmeti sunduğumuzu başka ülkelere çok iyi anlatmalıyız. Ancak burada sistem çok fazla ayakla gidiyor. Sağlık Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı gibi. Bunun tek sahibi olması lazım. Belki direkt bununla ilgili birim, kurum oluşturulabilir.

Haberin Devamı

DİREKT UÇUŞ DEZAVANTAJ

Başkent Ankara, sağlık turizmi açısından devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastaneleri ile hastalarını tedavi edecek ciddi potansiyele sahip. Bu anlamda Ankara’nın tek dezavantajı direkt uçuşlar. İsterdik ki İstanbul ve Antalya’da olduğu gibi burada da daha fazla direkt uçuş olsun ve daha fazla yabancı hasta gelsin. Yıllık 20 milyar dolar olması hedeflenen sağlık turizmi gelirinin 3-4 milyarının Ankara’ya girmesi inanılmaz da bir istihdam sağlar.

ARTIK KAMU-ÖZEL FARKI YOK

Bu anlamda en büyük şans, Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca Bey’in hem kamunun hem de özel sektörün dinamiklerini çok iyi bilmesidir. Çünkü artık kamu-özel farkı yok. 2002 yılında Sağlık Bakanlığı hastane sayısı 774 iken, 2016 yılında 876’ya çıkmıştır. Özel hastane sayısı 2002 yılında 271 iken, 2016 yılında 565’e ulaşmıştır. Sağlık tesislerinin, sağlık insan gücünün ortak kullanılması şarttır. Şehir hastaneleri de sağlık turizmi anlamında çok iyi kullanılmalı. Dünyanın hiçbir yerinde sağlık sorunlarını bizim kadar hızlı çözen bir ülke yok. Kurduğumuz sağlık hizmetini, sürdürülebilir ve kalıcı kılabilmek için sağlık-insan gücümüzdeki kaliteden vazgeçmeyerek güçlendirip, sağlık turizmini hızlı bir şekilde entegre etmeliyiz. Bu noktada Sayın Bakanımıza büyük güvenimiz var.”

Haberin Devamı

ANKARALILAR EGZOZ GAZI İÇİNDE SPOR YAPIYOR

Sugüneş, başkent Ankara’nın ‘yeşil alan’ azlığını da dikkat çekerek, “Vatandaşlarımız, şehrin ortasında egzoz gazı içinde spor yapıyor. Düzenli spor alışkanlıkları kişilerin sağlıklı kalmasına, dolayısı ile sağlık harcamalarının azalmasına yol açacaktır. Bu yüzden Ankara özelinde içinde spor, sağlık, yaşam alanlarının olduğu pilot bir bölgeyle bunu sağlayabiliriz. Bu konuda Belediye Başkanımız Mustafa Tuna Bey’e de konuyu hatırlatıp, bir vatandaş olarak Ankara ilinde sağlıklı spor yapma alanlarına ihtiyacımız olduğunu belirtmek isterim” ifadelerini kullandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!