Sebze ve Meyve Hali esnafı tarım ilaçları konusunda özel olarak bilgilendirildi

Güncelleme Tarihi:

Sebze ve Meyve Hali esnafı tarım ilaçları konusunda özel olarak bilgilendirildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2009 00:00

Ankara Hali içinde bulunan Ankara Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneğindeki (ASEMKOM) toplantıda konuşan Ankara İl Tarım Müdürü Ruknettin Ceyhun, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın “tarladan sofraya” anlayışıyla tüketiciye güvenilir meyve ve sebzenin temin edilmesi için çalıştığını kaydetti.

Haberin Devamı

ANKARA İl Tarım Müdürlüğü tarafından bitkisel ürünlerde pestisit kalıntısı ve gelişim düzenleyicilerine karşı önlem alma konusunda Ankara Sebze ve Meyve Hali’ndeki komisyonculara bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Ankara Hali içinde bulunan Ankara Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneğindeki (ASEMKOM) toplantıda konuşan Ankara İl Tarım Müdürü Ruknettin Ceyhun, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın “tarladan sofraya” anlayışıyla tüketiciye güvenilir meyve ve sebzenin temin edilmesi için çalıştığını  kaydetti. Ceyhun, Bakanlığın bu amaçla 2010 yılına kadar şu an piyasada bulunan katkılı ve kalıntı bırakan 175 kimyasal ilacın tamamını piyasadan kaldıracağını bildirdi.
Bitkilerin maruz kaldıkları hastalıklarda ilaçlanma durumunda kaldıklarını anlatan Ceyhun, ilaçların tüketiciye zarar vermeden doğru yer ve zamanında verilmesi gerektiğini söyledi.
Ruknettin Ceyhun, Ankara Sebze ve Meyve Hali esnafından ürün topladığı çiftçilerden üretici kayıt defterini göstermelerini istemeleri ve ürün alırken defterde belirtilen üretimde kullanılan kimyasallar bölümüne mutlaka bakmaları uyarısında bulundu.
Büyük sorumluluk
Hal esnafını Ankara’da yaşayan 5 milyon insan için sorumlu davranmaya çağıran Ceyhun, üretici defteri bulunmayan çiftçiden ürün almamalarını istedi.
Ceyhun, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, yürüttüğü projeyle kulak küpesi olmayan hayvanın kesilmesinin önüne geçtiğini, üretici kayıt defteri sistemiyle de bitkisel üretimi tüketici sağlığı için kayıt altına aldıklarını ifade etti.
Türkiye’nin hektara 400 gram ile en az bitkisel ilaç kullanan ülke olduğunu belirten Ceyhun, kullanılan mevcut ilaçların da devrim niteliğinde getirilen uygulamayla reçeteyle satılıp üretici kayıt defterine işlendiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!