Sayıştay’dan ASKİ’ye: Özel vidanjör bilgi sistemi olmalı

Güncelleme Tarihi:

Sayıştay’dan ASKİ’ye: Özel vidanjör bilgi sistemi olmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2022 15:57

Ankara’da özel vidanjör hizmeti verenlerle ilgili bilgi sisteminin olmadığına dikkat çeken Sayıştay, ASKİ’yi sistemi kurması konusunda uyardı. ‘Özel vidanjörlerin atık suları, içme suyu havzalarına veya başka alanlara boşaltarak olumsuz etki oluşturabileceği’ne de dikkat çeken Sayıştay denetçileri, Mera Çayı’na atık dökülmesi olayını hatırlattı.

Haberin Devamı

Sayıştay, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) ile ilgili hazırladığı 2021 Denetim Raporu’nda, “ASKİ haricinde özel vidanjör hizmeti verenlerle ilgili vidanjör bilgi sisteminin olmaması” bulgusuna da yer vererek ASKİ’yi uyardı. Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan raporda, “İl genelinde ASKİ bünyesi dışında özel vidanjör hizmeti verenlerle ilgili etkili bir çalışmanın yapılmadığı görülmüştür” denilerek, özetle şu ifadeler yer aldı:

‘HERHANGİ BİR TAKİP YOK’ TESPİTİ

“Ankara ili sınırları içerisinde su ve kanalizasyon işlerinden birinci derecede sorumlu idaresi ASKİ Genel Müdürlüğü’dür. ASKİ Genel Müdürlüğü’nce il genelinde özel olarak vidanjör hizmeti veren şahıslarla ilgili herhangi bir takibin, Ankara ilinde kaç adet çalışan özel vidanjörün varlığıyla ilgili çalışmanın, vidanjör izin belgesi verilmesi gibi işlemlerin yapılmadığı, bu durumun; özel vidanjörlerin atık suları, içme suyu havzalarına veya çevreye zarar verebilecek başka alanlara boşaltarak insan sağlığına olumsuz etki oluşturabileceği değerlendirilmiştir.

Haberin Devamı

ZARARLARIN ENGELLENMESİ SAĞLANIR

Kaldı ki 2020 yılı içerisinde ASKİ bünyesi dışında hizmet veren şahıslara ait özel bir vidanjörle Mera Çayı’na illegal dökülen atığın temizlenmesi için KDV hariç 1 milyon 250 bin TL bedel ile hizmet alımı gerçekleştirilmiştir. Her ne kadar ilgili bakanlık ile koordineli çalışma ile failler bulunmuş ve yapılan harcamaların rücu süreci başlatılmış olsa da vidanjör takip sisteminin olmasıyla benzer olumsuz örneklerin önüne hızla geçilecek ve telafisi imkânsız zararların engellenmesi sağlanmış olacaktır.”

TÜM VİDANJÖRLERİN BİLGİSİ OLMALI

ASKİ’nin özel vidanjör izin belgesi bedeli ve özel vidanjör atık su döküm bedeli adı altında tarifeler belirlediğini ancak özel vidanjörlerle ilgili takip sistemi olmadığından bu konuda 2021 yılı içerisinde herhangi bir gelir elde edemediğinin de belirtildiği raporda, “ASKİ bünyesi dışındaki tüm vidanjörlerin hangi bölgede görev yaptığı, kim tarafından çalıştırıldığı, plakaları, sızdırmazlık kontrolleri, izin belgesi ve atık suyun nereye deşarj edildiğini kontrol edebilecek bir takip sistemi bilgilerini de içeren bir vidanjör bilgi sisteminin oluşturulması gerekmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Sayıştay’dan ASKİ’ye: Özel vidanjör bilgi sistemi olmalı

ASKİ’NİN CEVABI KENDİ VİDANJÖRLERİ OLDU
Raporda, ASKİ’nin cevap olarak kendi bünyesinde bulunan vidanjörlere ilişkin açıklama yaptığı belirtilerek, “Oysa bulguda ASKİ bünyesi dışında hizmet veren özel vidanjörlere ilişkin tespitler bulunmaktadır. Dolayısıyla verilen cevabın, bulguda belirtilen tespitleri karşılamadığı görülmüştür” ifadesi de yer aldı.

MERA ÇAYI’NA TEHLİKELİ ATIK DÖKÜLMÜŞTÜ

Sayıştay’ın raporunda hatırlattığı Mera Çayı olayı 3 Eylül 2020’de yaşanmıştı. Ankara’yı besleyen ikinci büyük su kaynağı Kurtboğazı Barajı’na akan Mera Çayı’na, madeni ve atık yağı geri dönüştüren tesislerden çıkan kimyasal ve tehlikeli atıkların döküldüğü ortaya çıkmıştı. ASKİ, tehlikeli kimyasal atığın baraja ulaşmadan temizlendiğini açıklamıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da çaya atık yağ bıraktığı tespit edilen firmaya 2 milyon 212 bin TL ceza uygulandığını ve firmanın faaliyeti durdurulduğunu belirtmişti.

Haberin Devamı

Sayıştay’dan ASKİ’ye: Özel vidanjör bilgi sistemi olmalı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!