Saygının sembolleri

Güncelleme Tarihi:

Saygının sembolleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2022 14:50

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’de görevli saygı nöbetçileri sıkı bir eğitimden geçiyor. Askerlere, dayanıklılık ve yürüyüşün de bulunduğu çok sayıda eğitim veriliyor.

Haberin Devamı

Anıtkabir'de hareket etmeden saygı nöbeti tutan ve nöbet değişimleri ilgiyle izlenen askerler, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nin eğitim birliklerinden gönüllü olanlar arasından özel olarak seçiliyor. Muhafız ve Merasim Bölüğü’nde görevli saygı nöbetçilerinin, en az 1.80 metre boyunda olması, vücutlarının görünen yerlerinde dövme veya yara izinin olmaması gerekiyor. Askerler, zorlu eğitimlerden geçiyor. Önce sağlık muayeneleri yapılan askerlere, aralarında dayanıklılık ve yürüyüşün de bulunduğu çok sayıda eğitim veriliyor.

Saygının sembolleri


HAREKET ETMEDEN HEYKEL GİBİ DURUYORLAR

Atatürk'e gösterilen saygının sembolü saygı nöbetçileri, yedi noktada nöbet tutuyor. Nöbetçilerin ikisi Aslanlı Yol'un başında, ikisi bayrak direğinin bulunduğu alanda, ikisi mozole binasının girişinde, biri de mozole binasının içinde bulunuyor. Anıtkabir'deki törenlerde ise törenin özelliğine göre nöbetçi sayısı artıyor ve nöbet yerleri çeşitleniyor. Askerler, bir saatlik nöbetleri boyunca hareket etmeden duruyor. Anıtkabir'i ziyaret edenler, heykel gibi duran askerleri ilgiyle izlerken, yanlarında hatıra fotoğrafı çektiriyor. Askerlerin nöbet değişimleri de yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgisini görüyor.

Saygının sembolleri


NÖBETİN MANEVİ DEĞERİNİ BENİMSEMELİ

Hava Piyade Üsteğmen Murat Yıldız, askerlerle ilgili şu bilgileri verdi: "Anıtkabir Komutanlığı’nda görev yapacak olan erbaş ve erlerimiz Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin eğitim birliklerinden, Anıtkabir Komutanlığı’nda görevli rütbeli personel tarafından seçilmektedir. Seçim aşamasında askerlerimizin 1.80 üzerinde boy uzunluğuna sahip, diksiyonlarının düzgün olması, fiziksel ve psikolojik olarak herhangi bir sıkıntılarının bulunmamasına dikkat ediyoruz. Seçim aşamasında Anıtkabir’de icra edilen törenlerin ve saygı nöbetinin manevi değerini benimseyeceğini düşündüğümüz erbaş ve erler arasından tekrar bir seçim yapıyoruz. Belirlediğimiz erbaş ve erleri direkt eğitime tabi tutuyoruz.”

Saygının sembolleri


EĞİTİMLER KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR

Piyade Uzman Çavuş Metin Göçmen ise eğitimlerle ilgili, “Tören takımı için belirlediğimiz erbaş ve erlerimizin icrasını yapacakları törenler ve saygı nöbetleri için yerinde dönüşler, kendini takdim, selamlama, tüfekten selamlama, normal adım yürüyüş, uygun adım yürüyüş ve seremoni şeklinde nöbet değişimi ve nöbet tutma eğitimleri verilmektedir. Saygı nöbetçilerimizin eğitim süresi, tören takımına seçildikten sonra seçim aşamasından terhis olacakları güne kadar eğitimleri sürekli devam ediyor. Askerlerimizi fiziksel ve psikolojik olarak sürekli zihinde tutabilmek için eğitimlerimiz kesintisiz devam etmektedir" diye konuştu. 

Saygının sembolleri


GÖREV YAPMAK GURUR KAYNAĞI

Anıtkabir'de görev yapan saygı nöbetçisi askerlerden Deniz Er Sinan Tekçe, “Hani bazen anlar olur ya anlatılmaz yaşanır, Anıtkabir’de görev yapmak işte böyle tarifi olmayan bir duygu. Ata'mızın huzurunda görev yapmak ise apayrı bir gurur kaynağı. Dua eden amcalar ve nöbetim esnasında karşıma geçip tüm askerlerimiz adına dua eden insanlar benim görevimi daha kıymetli kılıyor ve bana gurur veriyor” dedi.

Saygının sembolleri

Görevli saygı nöbetçilerinin eğitimleri, tören hazırlıkları ve çalışmaları, Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından görüntülendi. 

Haberin Devamı

Saygının sembolleri

Askerlerin nöbet değişimleri Anıtkabir’e gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgisini görüyor.

Haberin Devamı

Saygının sembolleri

Saygı nöbetçilerinin, en az 1.80 metre boyunda ve diksiyonunun düzgün olması gerekiyor.

Saygının sembolleri

Yedi noktada nöbet tutan askerler, hareket etmeden bir saat boyunca heykel gibi duruyor.

BAKMADAN GEÇME!