Savaş sığınağından sanat mekânına

Güncelleme Tarihi:

Savaş sığınağından sanat mekânına
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2023 12:36

Günümüzde Cumhuriyet Müzesi olarak kullanılan tarihi İkinci Meclis binasının arka bölümünde yer alan ‘Sığınak’, 2021’den bu yana sanat alanı olarak kullanılıyor. Cumhuriyet Müzesi Müdürü Bahar Çakırhan, “Sığınak’ın, yapıldığı günden itibaren amacı doğrultusunda kullanılmasına gerek kalmadı. Ama günümüzde sanat için sığınak görevi görüyor” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da 1924 ile 1960 yılları arasında İkinci Meclis binası olarak işlev gören ve 1981 tarihinden günümüze kadar Cumhuriyet Müzesi’nin arka kısmında yer alan ‘Sığınak’, 1942 yılında inşa edildi. Savaş gibi durumlarda Meclis’in çalışmalarına devam etmesi amacıyla yapılan sığınak, günümüze kadar amacı doğrultusunda hiç kullanılmadı. Uzun bir süre depo olarak kullanılan sığınak, 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un talimatıyla dijital sanat alanı olarak Ankara’nın kültür ve sanat hayatına kazandırıldı. ‘Sığınak: Sanat ve Teknoloji için Alan’ adı altında hizmet veren mekân, dönemsel sergilere ev sahipliği yapıyor. Şimdiye kadar 6 farklı serginin açıldığı Sığınak’ı 100 bine yakın sanatsever ziyaret etti.

Savaş sığınağından sanat mekânına

Haberin Devamı

YILLARCA DEPO OLARAK KULLANILDI

Sığınak’ın hiç kullanılmadığını ve bir dönemin sivil mimari örneği olduğunu belirten Cumhuriyet Müzesi Müdürü Bahar Çakırhan, tarihi yapıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu mekân Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla yapılıyor. Ancak Atatürk, yapıldığını göremiyor. O dönem milletvekillerinin ve Meclis’in savaş gibi durumlarda çalışmalarına devam edebilmesi için yapılıyor. Üst düzey isimlerin kullanımına özel yapıldığından lüks bir sığınak diyebiliriz. Yıllarca depo olarak kullanıldı. Sanat alanı olarak hizmete açarken, herhangi yapısal bir değişiklik yapılmadı. Aslına uygun olarak hizmete girdi. İçerideki mavi ve kırmızı ışıklar, ilk sergiden kalma. Sığınaklarda kırmızı alarm anlamına, mavi ise sükûnet anlamına geliyor.”

DIŞ DÜNYA İLE İLETİŞİM KOPUYOR

Sığınak’a girildiğinde dış dünya ile iletişimin koptuğunu ifade eden Çakırhan, yapının fiziksel özellikleri ile ilgili olarak da şu bilgileri paylaştı: “Yapının duvarları, 1.5 metre kalınlığında. İçeri girip kapıyı kapattığınız anda duvarı delip dışarı çıkabilmeniz üç gün sürüyor. Giriş kısmında revirler bulunuyor. İçeri hastalık girmesin ve testler yapılsın diye düşünülmüş. Yapım aşaması çok iç karartıcı ancak günümüzde sanat için sığınak görevi görüyor.” Sığınak’ın Genel Koordinatörü Deniz Yıldız da T planlı yapının bin 400 metrekarelik bir yerleşke olduğunu, ana salon ve arkasındaki koridor boyunca sıralanan 5 odadan oluştuğunu aktardı.

Haberin Devamı

KARMA SERGİ

Savaş sığınağından sanat mekânına

Sığınak’ta şu an sanatçı Onur Dal’ın ‘Obses(if )sive ‘karma sergisi bulunuyor. Sergide sanatçının kavramsal sanat çalışmaları kapsamında hazırladığı beton döküm eserleri ile akrilik/rapido ve karışık teknikle hazırlanmış 85 adet tablosu ve 12 mücevher tasarımı yer alıyor. Sergi, 20 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.

Savaş sığınağından sanat mekânına

Yapının duvarları 1.5 metre kalınlığında inşa edildi.

Savaş sığınağından sanat mekânına


Yapı, ana salon ve koridorlardan oluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!