Saraçoğlu’nda tarih belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Saraçoğlu’nda tarih belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2023 15:05

Saraçoğlu Mahallesi’ndeki yenileme çalışmalarını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Ankaralılar için bir hayaldi, o hayali gerçekleştiriyoruz, nisan ayında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle Türkiye Yüzyılı'nda, Ankara'mıza Saraçoğlu Mahallesi’ni kazandırmış olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ‘Saraçoğlu'nu Koruma, Yenileme ve Yaşatma Projesi’ alanında incelemelerde bulundu. Yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Kurum, yenileme çalışmalarını Emlak Konut Genel Müdürü olduğu dönemde başlattıklarını hatırlatarak, “Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’nin ihyası adına bizlere bir talimat vermişti. Yaklaşık 126 bin metrekarelik alandaki Saraçoğlu Mahallesi’nin yenilenmesi, korunması, gelecek nesillere aktarılması adına bu projeyi başlatmıştık. Bakanlığımız döneminde de kararlı bir şekilde süreci yürüttük ve Türkiye seviyesinde baktığınızda Ankara, Türkiye’nin kalbi, başkenti. Ankara’nın kalbi de Kızılay’ımız ve Saraçoğlu Mahalle’miz” dedi.

Haberin Devamı

‘BİR TANE AĞACIMIZA ZARAR VERMEDİK’

Bakan Kurum özetle şunları söyledi: “İlk toplu konut projesi olarak yapılmış 44 tane tescilli binanın olduğu, içinde tescilli ağaçların olduğu, buradaki iklimin, buradaki ekolojik koridorun, Ankara’nın diğer bölgelerine göre farklılık arz ettiği bir yaşamın olduğu projeyi tasarladık. Burada tüm tescilli eserleri koruduk. Bir tane ağacımıza zarar vermedik. Yeni ağaçlar ekledik. İçine 2 bin metrekarelik bir gölet tasarlandı. Projemiz bitme aşamasına geldi. İçinde ticari ünitelerin olduğu, ofislerin olduğu, konutlarıyla ve yaşam alanıyla ile birlikte Ankara’nın bir cazibe merkezi olacak. Artık içerisine girilemeyen, maalesef kenarından dahi geçilemeyen alanları bugün Ankara’nın en değerli alanı haline getirmiş olmanın gururunu, mutluluğunu yaşıyoruz. Burada tüm Ankaralıların hatıraları var.

NİSAN AYINDA KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ

Burayı bu haliyle korumak, gelecek nesillere de daha güzel bir halde bırakmak adına bu projenin gerçekleşmesi çok çok önemliydi. Bizim için çok kıymetli, değerli bir proje. Uzun sürdü çünkü bir restorasyon projesiydi. Buradaki bütün eserleri aslına uygun bir şekilde restore etmek durumundaydık ve gerek kuralların gerek buradaki hocalarımızın, bilim insanlarımızın görüşleri, fikirleri, önerileri istikametinde bu yenileme çalışması yapıldı. İnşallah bu yıl içerisinde tüm Türkiye’ye kazandıracak bir proje olacak ve gençlerimiz, kadınlarımız, yaşlılarımız, gelecekler ve buradaki göletin etrafında yürüyüş yapacaklar. O tescilli ağaçların altında dinlenecekler. İşte o kafelerde, kıraathanelerde, gençlik merkezlerinde, kütüphanelerde vakit geçirecekler. Dolayısıyla yediden yetmişe tüm Ankaralıların buluşma mekânı olacak. Ankaralılar için bir hayaldi o hayali gerçekleştiriyoruz. Nisan ayında Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Türkiye Yüzyılı’nda Ankara’mıza Saraçoğlu Mahallesi’ni kazandırmış olacağız.” 

Haberin Devamı

Saraçoğlu’nda tarih belli oldu

ELEŞTİRENLER ÖZELEŞTİRİ YAPACAK

Saraçoğlu Mahallesi’ne yönelik eleştirilere de yanıt veren Bakan Kurum, “Sözde çevreciler diyoruz biz bunlara. Maalesef maskeli doğaseverler, ne zaman milletimizin, gençlerimizin, kadınlarımızın hayrına bir iş yapmak istesek, ne zaman bir çevre doğa koruma projesi yapmak istesek, o zaman karşımıza dikiliyorlar. İşte Saraçoğlu Mahallesi'ni de aslında uygun bir şekilde burayı koruyacağız, tescilli yapılarımızı aslına uygun bir şekilde restorasyonunu yapacağız, orada ağaçlarımızın hepsini koruyacağız. Yeni ağaçlarımızı buraya ekleyeceğiz dediğimiz zaman yine karşımızda duruyorlardı. Eleştirenler bu proje bittiğinde burayı gördüklerinde şaşıracak, özeleştiri yapacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Saraçoğlu’nda tarih belli oldu

Saraçoğlu’nda tarih belli oldu

44 BİN METREKARE YEŞİL ALAN

Her aşamasında Kültür Varlıkları Kurulu'nun onayının alındığı proje 125 bin metrekarelik bir alanda hayata geçiriliyor. 44 bin metrekarelik bölümü yeşil alan olacak. Restorasyon çerçevesinde bölgede bulunan 210 anıt ağaç korunurken 3 bini aşkın yeni ağaç dikiliyor. Eski dere yatağı canlandırılarak, bir biyolojik gölet yapılıyor. Açık AVM konseptiyle restoranlar, cafeler, mağazalar bu bölgede bulunacak. Yine bir gençlik merkezi ve kütüphane yapılacak. Proje çerçevesinde, 119 konut, 172 ofis, 112 dükkan, 159 odalı bir otel restore edildi.

BAKMADAN GEÇME!