Sanayide adım adım kadın gücü

Güncelleme Tarihi:

Sanayide adım adım kadın gücü
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2024 17:27

ASO-SEM’de elektrik atölyesi, CNC torna, CMM operatörlüğü ve gazaltı kaynak atölyesinde eğitim gören kadınlar hem toplumda erkek işi olarak görülen meslekleri yaparak algıyı kırıyor hem de sanayide kadın gücünün önemini sergiliyor.

Haberin Devamı

Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bünyesinde yer alan Ankara Sanayi Odası Sürekli Eğitim Merkezi’nde (ASO-SEM)  temel elektrik atölyesi, CNC torna, CMM operatörlüğü ve gazaltı kaynak atölyesi gibi farklı atölyelerde eğitim gören kadınlar, eğitim sonrasında iş gücü piyasasına katılacak olmanın heyecanını yaşıyor. Her biri farklı atölyelerde olan ve yaklaşık 10 kişilik sınıflarda eğitim gören kadın kursiyerler, sınıfta tek kadın öğrenci olduklarını vurgulayarak bu sayının giderek çoğalmasını istiyor.  Kimi ateşin başında kaynak yapıyor, kimi mekanik bakım onarım…Ortak istekleri ise kadın istihdamının ve gücünün artması. Hürriyet Ankara’ya konuşan dört kadın kursiyer hem emeklerini görünür kılan gücü hem de çalışmalarını şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

Sanayide adım adım kadın gücü

BU ÖN YARGIYI KIRMAK İSTİYORUM

Sanayide adım adım kadın gücü

 Ceren Fındıkçı (22): “Yaklaşık beş ay önce elektrik-elektronik mühendisliği bölümünden mezun oldum. Tesadüfi bir şekilde ASO-SEM’le yollarım kesişti. Bir aydır burada temel elektrik atölyesinde eğitim alıyorum. Atölyede yaklaşık 10 kişi var ama tek kadın benim. Aslında tercih etmiş olduğum bölümde de benzer bir durum vardı. Mezun olduktan sonra firmalarla görüşmeye gittiğimde daha çok erkek aday tercih ettiklerini gözlemledim. Aslına bakılırsa ben bu ön yargıyı kırmak istiyorum. ASO-SEM’de eğitimimi tamamladıktan sonra tekrardan aynı firmalarla görüşmeye gideceğim. Ben elektrik-elektronik alanında kadın istihdamının artmasını oldukça önemsiyorum. Tüm hemcinslerime seslenmek istiyorum sevdiğiniz, mutlu olduğunuz bir işe tutkuyla, istekle bağlanın.”

ARTIK O BANA DEĞİL BEN ONA HAKİMİM

Sanayide adım adım kadın gücü

Haberin Devamı

Sanayide adım adım kadın gücü

Çiğdem Gökalp (33):  “Erken yaşta bir evlilik geçirdim, 14 yaşında bir oğlum var. Daha önce farklı bir yerde hukuk sekreterliği yapıyordum. Sonra bir gün ‘bir şeyler üretmeliyim’ dedim ve yollarım ASO-SEM ile kesişti. Burada eğitim alacağımız başka bölümlerde var ama benim ilgimi gazaltı kaynak atölyesi çekti. Uzun zamandır burada kaynak eğitimi alıyorum hatta bir fabrikada bile çalıştım fakat eksikliklerimin olduğunu görünce tekrardan ASO-SEM’de eğitimlere başladım. Kaynak atölyesine ilk başladığım zamanlar ‘torçu’ dahi tutamıyordum, ağır geliyordu sallanıyordum. Artık o bana değil, ben ona hakimim. Kadınlar kaynak denilince korkmasınlar, erkek mesleği gibi algılanıyor bu oldukça yanlış tam tersi zevkle yapabilecekleri bir meslek. ASO-SEM de bizlere iş garantili eğitim veriyor. Kadınlar lütfen evde durmasınlar, buraya gelsinler, üretsinler kendilerine iş sahası yaratsınlar.”

Haberin Devamı

SANAYİDE KADIN İSTİHDAMI ARTMALI

Sanayide adım adım kadın gücü

Sanayide adım adım kadın gücü

Ümmühan Demirkazık (23):” ASO-SEM’de CNC Torna/ Freze Operatörlüğü atölyesine geldim. Bu atölyede savunma sanayiinden tutun otomotiv sektörüne kadar her türlü makine parçaları yapılabiliyor, tasarlıyor ve üretiyoruz. Burada verilen eğitimlerden çok memnunum. Firmalar gelip bize teklif sunuyor, bize büyük bir avantaj. Atölyede tek kadınım ve bu sayının giderek artmasını istiyorum. Daha doğrusu sanayide kadın istihdamı artmalı. Her alanda var olmalı kadın... Zor değil, istediğimiz zaman her şeyi yapabiliriz.”

Haberin Devamı

CİNSİYETÇİ TUTUMA KARŞIYIM

Sanayide adım adım kadın gücü

Sanayide adım adım kadın gücü

Deniz Tosun(27): “CMM-Kalite Kontrol ve ölçüm makineleri atölyesindeyim. Makinelerin gelen parçalarının standartlara uygun olup olmadığını yaptığımız işlemlerle kontrolünü sağlıyoruz. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde işletme okudum, sonrasında kendime bir iş kurdum fakat işletme bölümünde çok mezun olması sebebiyle yeterli anlamda mesleğe tutunamadım. Daha sonra ASO-SEM’e geldim, ben de atölyede tek kadınım. Kadınların bu alanda da kendini geliştirebileceğini bir şekilde kanıtlamış olduğumu düşünüyorum. Her meslekte var olabiliriz, yeter ki isteyelim. Meslek ayrımında cinsiyetçi tutuma karşıyım, kalıpları yıkmak gerekiyor.”

BAKMADAN GEÇME!