Salvador Dali sergisi Cer Modern’de açıldı

Güncelleme Tarihi:

Salvador Dali sergisi Cer Modern’de açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2012 00:00

Salvador Dali sergisi, İstanbul’un ardından Ankara’da Cer Modern’de sanatseverlerin beğenisine sunuldu. İlahi Komedya, Sürrealizm İzleri ve Gala ile Akşam Yemeği isimli üç başlıktaki eserlerin yer aldığı sergi, 20 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.

Haberin Devamı

SERGİNİN açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eşi Gülten Günay, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Erol Erdinç, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve çok sayıda davetli katıldı. Serginin açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, burada yaptığı konuşmada, Dali’nin resmin ve sürrealizmin en önemli isimlerinden biri olduğunu söyledi. Ankara’ya ilk defa böyle bir serginin geldiğini belirten Günay, sergiyi tüm başkentlilerin gezmesini istediğini dile getirdi.
20 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek sergide, “İlahi Komedya”, ”Sürrealizmin İzleri” ve “Galayla Akşam Yemeği” adlı üç ayrı başlıktan oluşan eserler yer alıyor. İlahi Komedya, sanat otoritelerince Dali’nin sadece en çok eseri içinde barındıran bir sanatsal çalışması değil aynı zamanda onun sanatsal gelişiminin bir çeşit özeti olarak algılanıyor. İlahi Komedya’nın bu yaratıcı ve özgün yorumu, Dali’nin eşi bulunmazlığını ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

121 eser sergileniyor

İlahi Komedya başlıklı eserleri; 1950’li yılların başlarında dönemin İtalyan hükümetinin, Dante’nin 700. doğum günü şerefine Dali’den sanatçının uzun soluklu şiiri İlahi Komedya’yı resimlemesini istemiştir. Dante’nin İlahi Komedya’da günahkârların ruhlarının dehşet verici hallerini, acı çekişlerini betimleme gücü Dali’nin hayal dünyasını beslemiş olsa da sürrealist sanatçının kurduğu imgelem tamamen kendisine özgüdür. Çocukluğundan beri aşçı olmayı hedefleyen Dali, bu hayalini 68 yaşında, efsane restoranların ve aşçılarının menü ve tariflerinden oluşturduğu, sürrealist gastro-estetik hikâyelerini bir araya getirdiği Gala ile Akşam Yemeği serisinde gerçekleştirir. Sürrealizm İzleri serindeki eserlerinde oluşturduğu düşsel atmosfer, hayal ile gerçeği ayırmanın mümkün olmadığı plastik bir evreni imler. Dali’nin asıl hedefi gündelik hayatı sarkastik bir tavırla hayal’in evine dönüştürmektir nitekim Sürrealizm İzleri Dali’nin kendisi, sanatsal izleğine ışık tutan önemli sembollerdir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!