Salonda coşku sahada hüsran

Güncelleme Tarihi:

Salonda coşku sahada hüsran
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2021 14:19

Ankaragücü ve Gençlerbirliği, aynı sezonda Süper Lig’e veda ederken, futbolda 3 takım daha bir alt kulvara düştü. Ziraat Bankkart, 40 yıl sonra voleybol liginde şampiyonluğa ulaştı. Spor Toto hentbol takımı, sezonu zirvede tamamlarken, voleybol takım da kupayı kazanma başarısı gösterdi.

Haberin Devamı

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) tüm alanlar gibi sporu etkilemeyi 2020’deki kadar olmasa da 2021 yılında da sürdürdü. Kademeli normalleşmeyle ile birlikte, spor alanlarının tanıdık coşkusu, heyecanı ve çekişmesi yeniden sahne almaya başladı. Öncelikle, 2020 yılında yapılması planlanan ancak salgın nedeni ile ertelenen Tokyo Olimpiyatları ve Avrupa Futbol Şampiyonası, 2021 yılında düzenlendi. Türkiye’deki spor federasyonları da 2020’de ertelemek zorunda kaldıkları faaliyetlerini salgın tedbirlerini göz önünde bulundurarak organize etti.
Başkent sporu ise 2021 yılını; sevinç, hüzün ve hayal kırıklığının içinde olduğu duygularla geride bıraktı. Ziraat Bankkart, 40 yıl sonra voleybol liginde şampiyonluğa ulaşırken, Spor Toto hentbol takımı sezonu zirvede tamamladı. Voleybol takım ise kupayı kazanma başarısı gösterdi. Futbolda ise 5 takım mücadele ettiği ligden bir alt kulvara düştü.

SÜPER LİG’DE AYNI ANDA İKİ VEDA YAŞANDI

Ankara’yı 2020-2021 futbol sezonunda Süper Lig’de temsil eden Ankaragücü ve Gençlerbirliği, Mayıs ayında büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Önce sarı-lacivertliler, ardından da kırmızı-siyahlılar, aynı sezonda bir alt lige düştü. Gençlerbirliği son 4 sezon içinde ikinci kez büyük şoku yaşarken, taraftarını fazlası ile üzdü. Bir önceki sezon salgın nedeni ile liglerden düşme kaldırıldığı için mücadelesine Süper Lig’de devam etme hakkı kazanan Ankaragücü, bir sezon sonra aynı hüsran ile karşılaştı. 2021-2022 sezonunda Spor Toto 1. Lig’de mücadele eden iki takımdan Ankaragücü, devreyi liderin 3 puan gerisinde ikinci sırada tamamlarken, Gençlerbirliği, 26 puanla ilk yarıyı 9. basamakta geçti.
2 takım geleneksel olarak düzenlenen TSYD Ankara Kupası’nda karşılaşırken, 54. organizasyonu, Ankaragücü’nü penaltı atışları ile yenen Gençlerbirliği kazandı.
2 takımın yanı sıra, Ankaraspor TFF 1. Lig’den, TFF 2. Lig’e, TFF 2. Lig’de yer alan Hacettepe ve Mamak FK ise TFF 3. Lig’e düştü.
2021 yılında MKE Ankaragücü Kulübünün olağan genel kurulunda Faruk Koca, 1058 oyun 802’sini alarak başkanlığa seçildi. Gençlerbirliği Kulübü Olağanüstü Genel Kurulunda ise başkanlığa Mehmet Niyazi Akdaş seçildi. İlhan Cavcav Tesisleri’nde gerçekleştirilen genel kurula tek aday olarak giren Akdaş, 184 geçerli oyla başkent temsilcisinin yeni başkanı oldu.

Salonda coşku sahada hüsran


EFELERİN KAPIŞMASINDA KUPALAR ANKARA’NIN

Voleybol Sultanlar Ligi’nde İstanbul takımlarının son yıllardaki bariz üstünlüğü, 2021 yılında da sürerken, Efeler Ligi’nde Ankara ekipleri, 2021 yılına damga vurdu. Voleybola her dönem önemli yatırımlar yapan Ziraat Bankkart, 40 yıl sonra ligdeki ilk şampiyonluğuna ulaştı. Kırmızı-beyazlılar, final serisinde Fenerbahçe’yi yendi. Kupa Voley finalinde ise iki başkent takımı Spor Toto ile Halkbank’ın karşılaşmasından galip ayrılan Spor Toto oldu. Lig şampiyonu Ziraat Bankkart ile kupa galibi Spor Toto’yu karşı karşıya getiren şampiyonlar kupasını kazanan Ziraat Bankkart, sezonu iki kupayla tamamladı. Efeler Ligi’nde yeni sezona yine iddialı giren ekiplerden Halkbank, ilk devreyi yenilgisiz lider tamamladı. Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden ve grubundaki iki maçını kazanan Ziraat Bankkart, ilk devreyi ikinci sırada bitirdi. Spor Toto ise Ziraat Bankkart ile birlikte, Kupa Voley’de 4’lü finale kalma başarısı gösterdi.
Erkekler Hentbol Süper Ligi’nde, sezonu şampiyon tamamlayan Spor Toto, ligin son haftasında Nilüfer Belediyespor’u yenip, mutlu sona ulaştı. Başkent ekibi, bu kulvarda 11 yıl üst üste şampiyon olan Beşiktaş’ın geleneğini bu tarihi zaferle bitirdi.

Salonda coşku sahada hüsran


MİNDERDE KAYAALP VE AKGÜL YİNE ZİRVEDE

Türkiye, Polonya’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda 3’ü altın toplam 8 madalya kazandı.
Varşova’da düzenlenen organizasyonda, milli sporcular, şampiyonada 3 altın, 4 gümüş ve 1 bronz madalya elde ederken, 5 madalya kazanan Grekoromen Milli Takımı da Avrupa ikincisi oldu. Grekoromen stilde ASKİ’li Rıza Kayaalp altın madalya aldı. Ekrem Öztürk, Yunus Emre Başar ve Kerem Kamal gümüş, Murat Fırat ise bronz madalyanın sahibi oldu.
Grekoromen stil 130 kilo finalinde Gürcü Iakobi Kajaia’yı 3-1 yenen Rıza Kayaalp, kariyerindeki 10. Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. En fazla Avrupa şampiyonluğuna ulaşan Türk sporcu unvanının sahibi olan Rıza Kayaalp, kendisine ait rekoru geliştirdi.
Milli takım, erkekler serbest stil müsabakalarını ise 2 altın ve 1 gümüş madalyayla tamamladı. Bu kategoride ASKİ’li Taha Akgül ve Süleyman Atlı altın, Süleyman Karadeniz gümüş madalya aldı. Olimpiyat şampiyonu milli güreşçi Taha Akgül, Rus sporcu Sergei Kozyrev’i yenerek 8. Avrupa şampiyonluğunu elde etti. Taha, Avrupa güreş tarihinde serbest stilde en fazla Avrupa şampiyonu olan güreşçi unvanının da sahibi oldu.
Avrupa şampiyonu unvanına sahip iki sporcu, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda bronz madalya kazandı.

HALTERİN YÜKSELEN YILDIZI ÖZBEK’TEN ALTIN

Rusya’da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası’nda mücadele eden Muhammed Furkan Özbek, koparmada bronz, silkmede ve toplamda ise altın madalya kazandı.
Türkiye, Rusya’da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası’nı 4 altın, 2 gümüş ve 11 bronz olmak üzere toplam 17 madalyayla tamamladı. Şampiyonada Daniyar İsmailov 2 altın, Muhammet Furkan Özbek iki altın ve bir bronz, Melisa Güneş bir gümüş ve iki bronz, Muammer Şahin bir gümüş, Melike Günal üç bronz, Berfin Altun, Rabia Kaya, Sümeyye Kentli, Ferdi Hardal ve Şaziye Erdoğan da birer bronz madalya kazandı.
Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda 2 altın ve 1 gümüş madalya kazanan milli sporcu Muhammed Furkan Özbek, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda da milli takımda mücadele etti.
Finlandiya’nın Rovaniemi kentinde yapılan Gençler ve 23 Yaş Altı Avrupa Halter Şampiyonası’nda Ankaragücü’nün milli sporcusu Nuray Levent, 3 altın madalya kazandı. Kadınlar 64 kiloda yarışan Nuray Levent, koparmada 96 kilo, silkmede 118 kilo ve toplamda ise 214 kiloluk derecesiyle 3 altın madalya kazanıp, Avrupa şampiyonluğunu elde etti.

Salonda coşku sahada hüsran


HAKAN REÇBER TEKVANDODA AVRUPA ŞAMPİYONU

Avrupa Büyükler Tekvando Şampiyonası’nı milli tekvandocular; 1 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalya ile tamamladı Milli sporcu Hakan Reçber, Avrupa şampiyonu olurken Hatice Kübra İlgün ve Zeliha Ağrıs gümüş madalya elde etti. İrem Yaman ve Nur Tatar, bronz madalya kazandı.
9. Dünya Para Tekvando Şampiyonası İstanbul’da yapıldı. Milli takım şampiyonayı; 2 altın, 5 gümüş ve 6 bronz olmak üzere 13 madalya ile tamamladı. Türkiye, kadınlarda şampiyonluğa ulaşırken, genel klasmanda ise ikinci sırada yer aldı.
Organizasyonda, milli sporcu Meryem Betül Çavdar, K44 kategorisi 52 kiloda, altın madalya kazandı. Seçil Er de kadınlar K44 kategorisi 65 kiloda altın madalyanın sahibi oldu.

OLİMPİYATLARDA TARİHİ BİR BAŞARI GELDİ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bir yıl gecikmeli düzenlenen Tokyo Paralimpik Oyunları’nda Türkiye, 15 madalyayla tarihinin en başarılı organizasyonunu geçirdi. Tokyo 2020’de 13 branşta 87 sporcuyla yer alan Türkiye, 2 altın, 4 gümüş, 9 bronz madalya kazandı.
Kadınlar golbolde Rio 2016’da altın madalya elde eden Türkiye, Tokyo’da da finalde ABD’yi yenerek şampiyonluğa ulaştı. Masa tenisinde mücadele eden Abdullah Öztürk, Türkiye’ye altın madalya getiren bir diğer isim oldu. Oyunlarda masa tenisi tek erkeklerde yarışan (Sınıf 4) Abdullah Öztürk, finalde Güney Koreli Kim’i 3-1 yenerek altın madalya kazandı.
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda masa tenisi tek erkeklerde (Sınıf 5) Ali Öztürk, masa tenisi tek erkeklerde (Sınıf 4) Nesim Turan, tek kadınlarda (Sınıf 7) Kübra Korkut, bronz madalya kazandı.

Salonda coşku sahada hüsran


AMATÖR BRANŞLARDA KÜRSÜ DERECELERİ SÜRDÜ

Amatör branşlarda sporcular 2021 yılında başarılarına yenilerini ekledi.
EGO Spor Kulübü adına yarışan milli cimnastikçi Ayşe Begüm Onbaşı, Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda birincilik elde etti.
Ayşe Begüm Onbaşı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen organizasyonun bireysel kadınlar finalinde 21.850 puanla altın madalya elde ederek dünya şampiyonu oldu.
Hırvatistan’da düzenlenen 19. Avrupa Atmalar Kupası’nda milli sporcular 5 madalya kazanırken, 23 yaş altı kadınlarda takım halinde birinci oldu. Milli takımın Hırvatistan’daki altın madalyaları Eşref Apak, Pınar Akyol ve Özlem Becerek’ten geldi.
11 yaşındaki Derya Taygan, Bulgaristan’da düzenlenen Sofia Trophy 2021 yarışmalarında, Artistik Buz Pateni branşı Basic Novices III. Girls-Free Skating kategorisinde birinci olarak altın madalya kazandı.
VIRTUS Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye Özel Sporcular Kadın Milli Takımı, 32 puanla Avrupa şampiyonu oldu.
Türkiye, Fransa’nın Nantes kentinde yapılan şampiyonayı 6 altın, 5 gümüş ve 2 bronz madalya olmak üzere toplamda 13 madalya ile tamamladı. Kadın Milli Takımı, topladığı 32 puanla takım halinde Avrupa şampiyonluğuna uzandı. Şampiyonada Esra Bayrak en iyi kadın atlet seçildi.
Milli pentatlet İlke Özyüksel, Modern Pentatlon Salon Şampiyonası’nda hem gümüş madalya kazandı, hem dünya rekoru kırdı.
Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da düzenlenen Artistik Buz Pateni Sofya Trophy Yarışması’nda milli sporcular, takım halinde birinci oldu. Milli sporcular farklı kategorilerde 6 altın, 6 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 16 madalya elde etti. Türkiye, elde edilen toplam derecelere göre belirlenen takım şampiyonluğunda ilk sırada yer aldı.
Milli badmintoncular Nazlıcan İnci ve Bengisu Erçetin, Polonya’nın Gniezno kentinde düzenlenen BWF International Challenge Polish Open Badminton Turnuvası’nda çift kadınlar kategorisinde altın madalya kazandı.

Salonda coşku sahada hüsran


KULÜPLER ŞAMPİYONU VAKIFBANK’A BÜYÜK DESTEK

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası finalleri, 6 kulübün katılımı ile Ankara Spor Salon’unda düzenlendi. Başkent seyircisinin desteğini arkasına alan Vakıfbank, finalde İtalya ekibi Imoco Volley’i 3-2 yenerek, dördüncü kez kupayı müzesine götürdü. Organizasyonda Fenerbahçe Opet ise Brezilya ekibi Minas’ı 3-0 yenerek üçüncü oldu.
Sezonun son ve en büyük organizasyonu olan Türk atletizminin geleneksel yarışı, Büyük Atatürk Koşusu’nun 86.’sı yapıldı. Yarışı, kadınlarda Burcu Subatan, erkeklerde Cihat Ulus kazandı.

BAŞKENT SPORU ÖNEMLİ İSİMLERİNİ YİTİRDİ

2021 yılında başkent sporunun önemli isimleri aramızdan ayrıldı. MKE Ankaragücü Kulübü ve Kulüpler Birliği Vakfı eski başkanlarından Cemal Aydın, Ankara’nın yetiştirdiği usta spor yazarları; Metin Gören, İsmet Özkan ve Ali Öcal, yaşamını yitirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!