Sahte ‘yıldız’a ceza yağdı

Güncelleme Tarihi:

Sahte ‘yıldız’a ceza yağdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2015 16:49

Tüketicilerden gelen şikayetlerle harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 3 ve 4 yıldızı, 5 yıldız gibi gösteren sekiz otele ceza kesti. Bakanlık, tüketicileri de, otellerdeki özelliklere dikkat etmesi konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 3 ve 4 yıldızlı otelleri 5 yıldızlı gösteren otellere göz açtırmadı. Bakanlık, tüketiciyi kandıran otellere ‘sahte yıldız’ cezaları kesti. Bakanlık, tüketicilerden otellerle ilgili gelen “sahte yıldız” şikayetlerini değerlendirdi. Otel reklamlarını mercek altına alan bakanlık, Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan 8 otele ceza kesti. Bakanlık, otellerin Turizm İşletme Belgesi’ne sahip olmamasına rağmen internet sitelerinden ve broşürlerden “3 yıldızlı, 4 yıldızlı” gibi tanıtımlar yaptığını belirledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm İşletme Belgesi olmayan otellerin tanıtımlarında “yıldız” ifadesini kullanmasının yasak olduğunu belirten bakanlık, tüketiciye “sahte yıldızlı otellere kanmayın” tavsiyesinde bulundu. Bakanlık otellerin bu şekilde yaptığı reklamların tüketiciyi aldattığına da dikkat çekti. Bakanlık, daha önce de sahte yıldız reklamı yapan 100’e yakın otele ceza kesmişti.

Haberin Devamı

YILDIZINA DİKKAT EDİN

Tüm otellerin yıldızlarına göre temel kriterleri bulunuyor. Bakanlık yetkilileri, tüketicileri otellerdeki özelliklere dikkat etmesi konusunda uyardı. Buna göre oteller bir, iki, üç, dört ve beş yıldızlı olarak beşe ayrılıyor. Bir yıldızlı otellerde en az 10 oda, iyi düzenlenmiş resepsiyon, lobi, oturma salonu, tuvalet, kahvaltı salonunun olması gerekiyor. İki yıldızlı otellerde bir yıldızlıya ek olarak en az 20 oda, odalarda telefon, içki servisi için büfe, üç yıldızlı otellerde iki yıldızlıya ek olarak en az 30 oda, yönetim odaları, içki servisi ve oturma odaları, asansör, ısıtma ve soğutma sistemleri, müzik yayını, toplantı salonlarının olması gerekiyor. Dört yıldızlı otellerde en az 70 oda, banyolarda küvet, birinci sınıf lokanta, çamaşır yıkama ünitesi, odalarda televizyon, oda servisi, berber gibi hizmetler bulunuyor. Beş yıldızlı otel belgesi ise en az 100 oda, bütün odalarda kasa, garaj, yüzme havuzu, gece kulübü ve diskotek gibi kriterlerin olması durumunda veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!