Sahte paranın da BAŞKENTi olduk

Güncelleme Tarihi:

Sahte paranın da BAŞKENTi olduk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2011 00:00

Türkiye genelinde geçen yıl yaklaşık 90 bin sahte para ele geçirilirken, Ankara bu konuda başı çeken il oldu. En fazla sahte banknot Ankara’da yakalanırken, başkenti Diyarbakır, Kocaeli, İstanbul ve Kayseri takip etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de geçen yıl yaklaşık 90 bin sahte para ele geçirilirken, 4 bin 280 kişi gözaltına alındı. Ankara sahte banknotta ilk sırada yer aldı.
Polis ve jandarma verilerinden derlenen bilgilere göre, paranın piyasaya sürülmesi ve dolaşımının kolay olması, artan ekonomik  faaliyetlerin kayıt dışı para dolaşımını kolaylaştırması ve teknolojik  gelişmeler, suç örgütleri için sahte para basımı ve piyasaya sürülmesi  faaliyetlerini cazip hale getiriyor.
Türkiye’de ekonominin küresel piyasalarla giderek daha fazla entegre  olması ve baskı teknolojilerindeki gelişmeler ile baskı ekipman ve malzemelerine  rahatlıkla erişim sağlanabilmesi, parada sahtecilik suçunu kolaylaştırıyor.

Akaryakıt istasyonları

Sahte paranın piyasaya sürülmesi yöntemleri ve piyasaya sürüldüğü yerler  çeşitli etkenlere bağlı olarak farklılık gösteriyor. Sahte paranın genel olarak  mal ve hizmet alımlarında, akaryakıt istasyonlarında ve hayvan pazarlarında yoğun  olarak piyasaya sürüldüğü; bu kapsamda sahte paranın piyasaya sürülmesinde  nüfusun yoğun olduğu ve nüfus hareketliliğinin hızlı olduğu yerler ile sanayinin canlı olduğu ve sıcak para hareketinin yoğun olduğu yerlerin tercih edildiği  görülüyor.

Haberin Devamı

En fazla 50 ve 20 TL

Polis bölgesinde en fazla Türk Lirası’nın sahtesi ele geçirilirken, bunu  ABD Doları ve Avro takip etti. En fazla sahtesi üretilen kupür ise 50 ve 20 TL  ile 100 ABD Doları ve 100 Avro oldu. Jandarma bölgesinde ise ele geçirilen sahte paraların yüzde 53,9’unu ABD  Doları, yüzde 45,7’sini TL, yüzde 0,4’ünü Avro ve diğer ülkelerin paraları  oluşturdu.

Ankara’yı Diyarbakır takip etti

Geçen yıl en fazla sahte banknot Ankara’da ele geçirildi. Ankara’yı  Diyarbakır, Kocaeli, İstanbul ve Kayseri takip etti. En fazla sahte madeni para  ise Kilis’te ele geçirildi. Bu ili Antalya, Ordu ve Konya izledi. Jandarma bölgesinde ise 2009’da 374 sahte para olayı meydana geldi, bu  olaylarda 573 şüpheli ile birlikte 13 bin 907 adet sahte para ele geçirildi. 2010 yılında da 256 olayda, 400 şüpheli ile birlikte 13 bin 46 adet sahte  para ele geçirildi. Polis ve jandarma ekipleri geçen yıl 88 bin 198 sahte para ele geçirdi, 4  bin 280 kişi hakkında yasal işlem yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!